Calmantele cresc riscul producerii unui accident rutier

O echipă de cercetători canadieni de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Lakehead susţin că medicamentele folosite pentru calmarea durerilor sunt extrem de periculoase, mai ales dacă sunt luate înainte de a ne urca la volan. Oamenii de ştiinţă spun că pastilele care conţin codeină cresc considerabil riscul de producere a accidentelor rutiere. Această substanţă face parte din aceeaşi clasă cu morfina şi metadona, care sunt administrate dependenţilor de droguri.
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au cercetat 3 500 de decese produse în urma unor accidente rutiere din Statele Unite ale Americii. Rezultatele analizelor au arătat că în aproximativ 2 100 de cazuri, şoferii victime prezentau în organism urme de codeină. În plus, constatările poliţiştilor arătau că şoferii decedaţi au condus cu viteză mare sau că impactul s-a produs în urma unui viraj periculos.
Mai mult, studiul arată că bărbaţii prezintă un risc de peste 74 la sută să aibă un accident după ce a luat un calmant, comparativ cu femeile, care prezintă un risc de 42 la sută. Oamenii de ştiinţă spun că bărbaţii prezintă un risc mai ridicat, deoarece aceştia adoptă un stil de şofat deloc chibzuit.
The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)