Călin Vieru, un semn bun // OBSERVATOR

Călin Vieru, ex-deputat PLDM, „prinde glas” şi vorbeşte pentru revista „Profit” despre motivele plecării sale din partid. Fiind educat în spiritul adevăratelor valori democratice, a acceptat să intre în PLDM, spune el, doar pentru faptul că printre obiectivele programatice ale acestui partid figura şi lupta cu totalitarismul. Deşi acum, după câţiva ani, el vede că apucăturile dictatoriale ale lui Voronin erau floare la ureche în comparaţie cu cele ale puterii executive de azi. Aceasta îmbracă mănuşi moi doar pentru a negocia cu UE şi SUA.

Măi, măi, măi, chiar aşa să fie?! Este actuala guvernare mai puţin democratică decât cea comunistă, ne calcă drepturile şi libertăţile, ne pune căluş în gură? A arestat poate, a hărţuit mai mulţi oponenţi politici decât Voronin, a efectuat epurări, a pus botniţă televiziunii naţionale, o forţează să lustruiască realitatea şi să formeze cultul personalităţii, să-i cânte liderului liberal-democrat mai multe osanale decât i-a cântat liderului comunist?

Nici vorbă de aşa ceva! L-o fi luat pe dl Vieru-junior valul emoţiei, al metaforei poetice, o fi strigând în el genele tatălui său… Sau poate s-o fi răzbunând pentru faptul că, nu demult, a fost oprit la frontieră, cerându-i-se să întoarcă paşaportul diplomatic pe care îl poseda în mod nelegitim? Putem înţelege starea lui în acel moment, dar, odată ce nu mai este deputat, nu mai beneficiază nici de paşaport diplomatic, aşa că nu are de ce se supăra….

Că Filat are apucături dictatoriale, că ar fi mai periculos decât Voronin am mai auzit-o undeva. Din păcate, dl Vieru nu îşi argumentează spusele.

El nu vede cu ochi buni nici consultările lui Filat cu societatea civilă, sindicatele, reprezentanţii mass-media, considerându-le o „tragicomedie”. Iarăşi nu e o idee originală.

Putem fi de acord că Filat a jucat teatru, că scopul consultărilor nu a fost prea clar, că el avea deja scris textul mesajului său către cetăţenii RM, dar, în principiu, ce ar fi rău în asemenea consultări? În democraţie există ritualuri care, dacă nu sunt obligatorii din punct de vedere practic, au valenţe simbolice care nu sunt de neglijat.

Mai sugerează dl Vieru şi o complicitate între Filat şi Voronin în păstrarea secretelor zilei de 7 aprilie („corb la corb nu scoate ochii”), care e din nou o idee mai veche, lipsită de suport.

Citind interviul, rămânem cu impresia că acesta face parte din campania anti-Filat, că opinia publică este pregătită astfel împotriva unei eventuale intenţii a premierului de a candida la postul de preşedinte. E o coincidenţă de viziuni sau s-a lăsat dl Vieru implicat în asemenea mod? Nu contează. E dreptul lui la exprimare, la urma urmei. Pe timpul lui Voronin nu l-am auzit să se exprime. Ceea ce demonstrează că ieşirea sa e un semn bun.

Paul BORZAC

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)