Calea sigură spre aderare

start_1148971Stimate domnule Președinte al Republicii, domnilor ex-Președinți!

Stimate domnule Președinte al Parlamentului!

Stimate domnule Prim-Ministru!

Stimați colegi parlamentari și membri ai Guvernului, înalți oaspeți!

Da, suntem martorii și făuritorii unui veritabil eveniment istoric! Nu sunt adeptul interpretărilor numerologice, dar coincidențele sunt cu adevărat magistrale! Un luminos 27 iunie care vine să anuleze un odios 28 iunie și un alt 2 iulie, ziua ratificării Acordului de Asociere cu UE, care certifică vocația europeană trans-seculară a „atletului creștinătății” Ștefan cel Mare și Sfânt!

Este ora noastră astrală și deși norocul de cele mai dese ori a fost zgârcit cu noi, astăzi, fără exagerare, eu personal pot afirma în fața domniilor voastre că sunt un norocos. Marea Adunare Națională, revenirea la grafia latină, tricolorul, suveranitatea și semnarea actului de naștere a Republicii Moldova – Declarația de Independență, apoi liberalizarea circulației în spațiul-european – toate se regăsesc, aici și acum, într-o continuitate firească, prin Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE, Acordul venind într-o completare logică și o continuitate desăvârșită a aspirațiilor noastre de libertate, independență și reintegrare în marea familie a popoarelor europene!

Și oricât ar cârti euroscepticii, importanța acestui Acord pentru Republica Moldova este una uriașă! Vorbesc mai ales de impactul și beneficiile care vor urma pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent de origine, credință sau orientare politică, fie că sunt de la sud sau de la nord, de pe malul stâng sau de pe malul drept – suntem cu toții Europeni și Europa ne unește pe toți!

Firește că încheierea acestui acord este doar premisa unui nou început. Ne așteaptă o perioadă foarte responsabilă de onorare în fapt a angajamentelor asumate, de modernizare și de reforme reale, profunde și substanțiale, nu doar mimate.

Traducerea consecventă, în fapte concrete a prevederilor acestui Acord, înseamnă garanția accederii noastre ireversibile la spațiul comunitar prin atingerea obiectivului final al aderării. Iar pentru aceasta mai avem multe de făcut. De aceea, vrem nu doar drumuri drepte și bune, cât mai ales drumuri previzibile, cu finalitate europeană. Vrem de asemenea legi drepte, orientate spre apărarea tuturor cetățenilor, și nu doar a unor clanuri oligarhice. Vrem să înceteze intoxicarea mediatică, mai ales din afară.

Vrem să stârpim definitiv capetele care cresc peste noapte ale hidrei corupției. Pentru că, spunea nu demult vicepreședintele SUA Joe Biden: „Corupția suge din puterea națiunii. Este, de fapt, o altă formă a tiraniei”.

E de remarcat că semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu UE este o etapă decisivă și ireversibilă pentru asigurarea integrării noastre europene.

Este o victorie comună care nu aparține nimănui și nu este meritul exclusiv nici al unui partid, fiind conjugarea eforturilor tuturor componentelor Coaliției Pro-Europene. În cel mai mare grad este victoria întregului popor, dar și a Europei, care ne-a înțeles și ne-a susținut!

A fost un proces lung și anevoios, asemănător exodului biblic prin pustiu, pentru ca astăzi, în sfârșit, să ni se deschidă în față certitudinea orizontului!

Este drumul de întoarcere acasă, în matricea devenirii noastre spirituale, la sânul civilizației europene! Și orice sacrificii justifică prețul acestei reveniri, echivalente salvării noastre ca Neam!

În altă ordine de idei, cu o anumită doză de subiectivism, dar pentru a împăca Adevărul, care, precum se știe, umblă mereu cu capul spart, haideți să recunoaștem, totuși, că noi, reformatorii, am avut o contribuție decisivă la salvgardarea acestui proces, supus încercărilor vânătorești într-un moment de maximă derută politică. Într-un răstimp de un an și o lună am reușit refacerea Coaliției Pro-Europene, restabilirea echilibrului social, a încrederii externe și asigurarea continuității cursului asumat. Iar zecile de întâlniri cu înalți emisari europeni, diplomați, șefi de state, inclusiv vizitele fără de precedent ale oficialilor americani, au ridicat prestigiul și imaginea RM în lume până la cote nemaiatinse în trecut.

Privind în urmă, putem afirma cu inima împăcată, în pofida tuturor etichetărilor și minciunilor scornite, că am făcut o alegere corectă și n-am pierdut timpul în zadar!

Nu am prins broaște prin nămolul Bâcului și nici prin PECO particulare n-am pompat banii primăriilor. N-am licitat mansarde, cazinouri sau terenuri și nici n-am cântat în „struna” locomotivelor-fantomă.

Ne-am asumat un proiect strategic pentru RM, pe care l-am realizat acum, în 2014, și nu după 2026(!), după cum profețeau în dodii unii pseudo-strategi, apriori admițând cu nonșalanță revenirea la putere a secerii și ciocanului.

Nu am exclus pe nimeni din acest proces, iar pe cei care s-au autoexclus îi chem măcar acum, în al 12-lea ceas, să-și depășească orgoliile și să participe cu toată responsabilitatea la actul ratificării.

Apropo, invitația este valabilă pentru întreaga opoziție, mai mult sau mai puțin constructivă și referendistă!

Într-o clipă de grea cumpănă, cea a limpezirii apelor, a trebuit să alegem între ambiții personale și pre-eminența cauzei naționale. În numele acestei cauze înaintașii noștri au suportat gulaguri și foamete, au luptat cu arma în mâini pe platourile de la Cocieri, Coșnița și Doroțcaia, apărând independența și libertatea noastră, cu jertfire de sine apropiind către zilele noastre visul european și siguranța în viitorul copiilor, nepoților și urmaților urmașilor noștri!

Cum am fi putut trăda o asemenea șansă istorică? Soarta noastră de azi înainte este în mâinile noastre. Acordul de asociere cu UE de aici încolo devine actul consacrării noastre, certificatul de maturitate și identitate europeană! Şi este simbolic că acest Act de identitate s-a scris și s-a parafat în una din limbile de circulație europeană, în vechea, frumoasa și veșnic tânăra Limbă Română!

Rubiconul a fost trecut, stimați colegi de coaliție!

Ca procedură de vot, în numele Fracțiunii PLR, propun vot nominal cu depunerea semnăturilor noastre. Pentru istorie!

Așadar, tot înainte, spre aderare!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Ion HADÂRCĂ,

Președintele Fracțiunii Partidului Liberal Reformator,

02.07.2014

PP

The following two tabs change content below.