Calea robilor

Val-Butnaru

O săptămână plină de evenimente cât pentru o viață de om. Comisia Electorală Centrală a respins organizarea unui referendum pentru care fuseseră colectate peste 400.000 de semnături. Degeaba protestatarii îi spun Ciocanului de la CEC că, potrivit Constituției, sunt suficiente 200.000 de voturi! Degeaba sunt invocate și alte prevederi constituționale! Tot ce se întâmplă în aceste zile urmărește un singur scop: populația R. Moldova este pregătită în ideea viitoarelor alegeri. Prezidențiale sau parlamentare, nu contează.

Contează altceva – rezultatele viitoarelor alegeri sunt cunoscute de pe acum și nimeni nu le va putea contesta. Cecan de la CEC va spune că în registrul alegătorilor figurează 8 milioane de alegători care au votat pentru PD și așa va fi. Curtea Constituțională care a creat această harababură va recunoaște orice rezultat în favoarea micului Plahunia.

Guvernul a stat o habă de vreme pe gânduri chinuindu-se să găsească vreo modalitate de a ușura viața oamenilor aduși în pragul sărăciei și al disperării. Și a găsit! Internetul și corespondența noastră electronică vor fi cenzurate. Guvernul-marionetă spune că astfel vor lupta cu fenomenul terorismului și cu cel al spălării de bani. Și când te gândești că anume cenzura internetului i-a lipsit ca să-i distrugă definitiv pe teroriștii de la Bălți care au urzit planuri negre de acaparare a Filarmonicii și a Operei Naționale! Și dacă pui la socoteală faptul că miliardele au fost spălate și furate fără ca Guvernul să-și bage nasul în corespondența noastră, atunci, da! – ei pot fi înțeleși. Starea de lucruri se va îndrepta dacă va fi votată această lege extrem de utilă pentru oameni.

Până la un timp, consideram că doar deputata Alina Zotea are genunchii zdreliți. Mai țineți minte cum numiții genunchi au împiedicat-o să voteze pentru un guvern reformator european? Realitatea însă îmi sugerează ideea că în spatele Alinei se înalță o generație viguroasă de roboței căliți de viața grea de tranziție. Odraslele aleșilor noștri continuă să-și bată joc de robii care lucrează pe plantațiile taților și mamelor din Parlament. După scandalul cu fiul lui Plahotniuc, Timka, cum se autointitulează el, cel cu mașina de peste un milion de euro, făcută cadou de tatăl iubitor din banii câștigați în sudoarea frunții, credeam că atât aleșii, cât și progeniturile lor se vor potoli pentru o vreme. E adevărat că ne-am amintit fugar și de fiul Valentinei Buliga pe care blânda mamă a pelincuțelor autohtone l-a aranjat să lucreze la Agenția de aeronautică cu un salariu modest de peste 30.000 de lei lunar.

Dar iată că de ceva timp, straniu, nu se aude nimic despre prâslea de la avioane. În schimb, a apărut fătuca Violetei Ivanov, Ritulea, cum se autodezmiardă ea, postând poze cu genți scumpe, ochelari demențiali și mașini de lux în care juna purtătoare de botox își hurducă oascioarele delicate. Toate aceste genți, mașini, ochelari și alte lucruri de primă necesitate au fost cumpărate din modestul salariu al incoruptibilei deputate comunisto-plahotniuciste.

Urmărind această etalare a probelor de viață insuportabilă de deputat, am înțeles de ce Guvernul insistă asupra legii cenzurii internetului. Asta se face în ideea de a ne proteja în viitor de asemenea poze sfidătoare ale bunului-simț. Guvernul vrea să ne ferească de suferințe inutile. Să nu ne punem întrebări la vederea mașinilor, ochelarilor și a genților de firmă ce costă mii și sute de mii de euro. Să ne concentrăm la întoarcerea miliardului plus dobânzile bancare. Să plătim în tăcere și supușenie noile impozite și taxe inventate de administratorul hotelului Nobil. Pentru următorii 25 de ani asta ar trebui să fie preocuparea noastră de bază. Să restituim miliardul furat de Plahunia. Să nu ne batem capul cu contraargumente pentru CEC. Să nu ne gândim la viitoarele alegeri. Are cine să-și bată capul în locul nostru. Are cine să se gândească în locul nostru.

Robii de pe plantațiile deținute de Valentina Buliga, Violeta Ivanov și alții, ca să nu mai pomenim de micul nostru administrator, au un destin prestabilit. Steaua nu mișcă, frunza nu tremură. Cu destinul nu te pui. Robii trebuie să moară trăgând jugul.

Val BUTNARU

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)