„Călăuza familiei” – un cadou ideal pentru cei dragi

 

„Cartea-produs trebuie să ajungă în fiecare casă, să fie dăruită cu diferite ocazii, mai ales tinerelor familii”

În  perioada 14 – 20 mai 2012,  la Biblioteca publică „Ovidius” din Chişinău, s-a desfășurat săptămâna uşilor deschise sau Zilele Bibliotecii, ediția a XYIII-cea, care a cuprins evenimente zilnice pentru cititorii sectorului Centru, de toate vârstele. Una din aceste manifestări a avut drept obiectiv lansarea unei lucrări-unicat, „Călăuza familiei”, care reprezintă o agendă în care pot fi scrise cele mai importante evenimente din viața unei familii, ce poate fi transmisă drept moștenire urmaşilor.

Victoria POPA

Ghidul vine în ajutorul familiilor care vor să-şi cunoască originile şi neamul, care vor să ducă evidenţa tuturor evenimentelor din familie, care intenţionează să elaboreze un arbore genealogic, dar nu ştiu cum s-o facă sau nu au timp, şi necesită ajutor specializat.

„Călăuza familiei”, un titlu care sună promiţător şi original şi nicidecum nu se leagă cu noţiunea de carte. Este o carte-produs, pe care aș dori să o văd în fiecare casă. Acest produs conţine nişte sugestii prin care ne va obliga nu să-l citim, ci să-l scriem”, şi-a început comunicarea sa la lansarea cărţii-produs „Călăuza familiei”, preşedinta Societăţii „Limba noastră cea română”, Valentina Butnaru, moderatoarea evenimentului.

Pentru a accentua importanţa şi necesitatea achiziţionării de către fiecare familie a agendei „Călăuza familiei”, Valentina Butnaru a făcut referire la importanța cărților și a bibliotecilor personale în viața noastră. A fost invocat modelul  basarabeanului Ioan Doncev, care a editat un abecedar, investind în el toată averea sa. Abecedarul n-a fost acceptat de guvernul ţarist şi atunci Ioan Doncev îşi umplea traista cu abecedare şi mergea prin satele noastre, dăruindu-le. Nu se ştie cât a durat această „aventură”, dar se spune că Ioan Doncev a murit ca un cerşetor fiind găsit la subsolul unei case de pe str. Mateevici. Dar a fost invocat  și modelul ardeleanului Badea Cârțan, ciobanul-cârturar care a dus în traista lui sute de volume de carte româneasca țăranilor din Transilvania, aflați sub ocupație austro-ungară.

Valentina Butnaru (fiind și în postura de redactor al “Călăuzei…”) face trimitere la eseul lui Mircea Eliade, “Despre cărți și biblioteci”, pentru a argumenta ideea  despre rolul bibliotecilor personale. Moderatoarea accentuează faptul că unul dintre capitolele agendei-călăuză ne oferă sugestii despre organizarea bibliotecii  personale.

Ideea editării ghidului „Călăuza familiei” îi aparţine economistului Petru Şarcov, coordonatorul lucrării și directorul editurii „Cu drag”. Concepția proiectului s-a  întregit în decurs de vreo 20 de ani, fiind verificată cu specialiști în diverse domenii. După multă muncă, echipa editorială a reuşit să scoată pe piaţa informaţională un produs original și extrem de util. Potrivit lui Petru Șarcov, lucrarea a fost binecuvântată de mai multe fețe bisericești care au apreciat concepția și rostul ei și s-au oferit s-o recomande tinerilor însurăţei la cununie. Primele ecouri au venit și de la utilizatorii din România care au reușit s-o obțină…

Lucrarea a fost salutată de întreaga asistență. Apariția ei a fost încurajată de toți vorbitorii: Elena Butucel, directoarea bibliotecii „Ovidius”, prof. univ. dr. Silvia Grossu, prof. Univ. dr. Ion Dumbrăveanu, bibliotecara Ana Brăiescu, Ion Mămăligă, preşedintele Asociaţiei Transportatorilor privati, directorul Liceului „Waldorf”, Liviu Dascăl, psihologul Angela Ganea…

Ghidul „Călăuza familiei” vine în ajutorul celor care îşi pun problema unei bune organizări a vieţii şi a celor care vor să ducă un mod sănătos de viaţă. Lucrarea cuprinde un şir de sfaturi şi sugestii cuprinse în cinci capitole: Arborele genealogic. Tradiţii şi sărbători de familie; Grijile zilnice şi banii familiei; Sănătatea familiei; Munca şi odihna şi Imaginea noastră, însoţite de anexe, care vin să descifreze intenţiile autorilor şi să exemplifice anumite afirmaţii din conţinutul „Călăuzei”.

Între copertele acestei agende se va clădi viaţa unei familii, descrisă cu respect faţă de cei ce au fost şi cu dragoste pentru cei ce vin. Cartea-produs va servi drept îndrumător urmaşilor, care-i va ajuta să formeze un mediu sănătos în familie.

 

The following two tabs change content below.