Călătoria fatală pentru 19 români

Un accident grav s-a produs duminică, 23 iunie, ora 18, ora României, în Muntenegru, care s-a soldat, potrivit datelor oficiale, cu 18 morţi, iar conform unor ştiri cu 19 morţi. Un autocar cu 47 de persoane s-a prăbuşit într-o prăpastie de 40 de metri ce se află la 30 de kilometri de capitala Muntenegrului, Podgorica.

Pasagerii români, majoritatea persoane în vârstă, făceau un circuit turistic Serbia-Croaţia-Muntenegru. Din dispoziţia prim-ministrului român Victor Ponta, un avion militar al Ministerul Apărării român s-a deplasat la Podgorica. Avionul a ajuns ieri în Muntenegru, cu o delegaţie condusă de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, transmite realitatea.net.

În spitalul KCCG din Podgorica au fost transportaţi 31 de români, dintre care unul nu arăta semne de viaţă, iar doi au murit ulterior. Patru dintre pasagerii răniţi în accident prezintă risc vital şi sunt conectaţi la aparate, anunţă reprezentantul clinicii KCCG din Podgorica.

Potrivit mărturiilor unui supravieţuitor, de accident s-ar face vinovat şoferul autocarului, decedat şi el. „Şoferul a încercat să depăşească, accelerând la intrarea într-un viaduct. A încercat să evite maşina din faţă şi a sărit peste parapet”, relatează persoana pentru stirileprotv.ro. Bărbatul mărturiseşte că el şi soţia sa au supravieţuit datorită faptului că au căzut peste geam în timp ce autocarul se rostogolea. „Maşina a căzut şi s-a lovit într-o stâncă. Maşina s-a mai rostogolit şi a căzut într-o altă stâncă. Cei care au căzut înainte din maşină au scăpat, cei care au rămas, cred că nu”. Bărbatul mărturiseşte că după cădere au apărut imediat aproximativ 40 de persoane care i-au ajutat pe unii dintre supravieţuitori să iasă din prăpastie.

Localnicii din zona accidentului s-au mobilizat şi au acordat primul ajutor înaintea sosirii echipelor de salvare. Iar la spitalul din Podgorica zeci de muntenegreni au făcut cozi pentru a dona sânge pentru răniţi, fapt pentru care Ministerul Afacerilor Externe român a mulţumit muntenegrenilor.

Unul dintre medicii echipei de intervenţie, Saşa Stefanovici, a relatat că operaţiunea de salvare a fost una foarte complicată. „A fost înfiorător. Foarte greu de lucrat. Nu vedeai nimic. O prăpastie uriaşă, un autobuz alb în ceaţă şi nimic altceva”, a declarat medicul.

Directorul firmei de transport Gregory Tour, Ştefan Grigore, care opera autocarul prăbuşit în Muntenegru, a declarat că autovehiculul avea toate verificările tehnice la zi, iar şoferii aveau experienţă de cel puţin zece ani, fără vreun incident până acum.

Solicitat de JURNAL serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene a comunicat că deocamdată printre persoanele care s-au aflat în autocar nu au fost identificaţi cetăţeni ai Republicii Moldova.

Vadim Vasiliu

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)