Calamitatea japoneză văzută din interior

CORESPONDENŢĂ // „Toţi prietenii şi colegii sunt aici, e ca şi cum ai fugi doar tu, pentru că ai unde te duce”

În timp ce majoritatea agenţiilor de ştiri şi a televiziunilor informează despre dezastrul nipon, japonezii încearcă să revină la normalitate. „Dacă nu ar fi pericolul de radiaţie produs de centrala de la Fukushima, ai putea spune că nu s-a întâmplat nimic, pentru că în magazine găseşti de toate şi s-a rezolvat problema asigurării cu apă şi cu legume”, îi scrie Sanda, o româncă stabilită în Japonia, lui Vasile Nedelciuc.

La aproape o lună de la primul cutremur care a declanşat iadul în Japonia, situaţia nu pare să se calmeze. Un seism de magnitudinea 6,1 s-a produs ieri dimineaţă în largul coastelor de nord-est ale Japoniei. „Cu toate acestea, Japonia nu este dominată de panică şi putem spune că avem de toate”, comunică Sanda.

Sistem de predicţie a seismelor

Aceasta spune că au tras o sperietură bună în timpul seismului. „Apartamentul nostru e făcut bine şi ne simţim în siguranţă, chiar dacă suntem la etajul 30. Dacă nu ar fi problema de la Fukushima, ai putea spune că nu s-a întâmplat nimic”, susţine Sanda.

 

Femeia afirmă că în Japonia a fost introdus, din toamna 2009, un sistem ce prezice cutremurele cu câteva secunde înainte (până la 30 de secunde), suficient totuşi ca trenurile de mare viteză şi mijloacele de transport în comun să scadă viteza, iar oamenii să se adăpostească departe de lucrurile care cad sau geamuri.

 

Statul nipon încearcă să revină la normalitate, în magazine găseşti de toate. „Când au fost descoperite particule radioactive în apă, lumea a cumpărat toată apa din magazine, dar la automatele din stradă (aici sunt foarte multe) şi în magazinele „non-stop”, poţi cumpăra apă la 500 ml”, povesteşte românca.

 

„La japonezi, minciuna este exclusă”

 

A fost interzisă şi comercializarea legumelor cultivate în zona unde radiaţia este ridicată. „Aici societatea de consum e dezvoltată şi pentru consumatori se găseşte mereu o soluţie. La japonezi minciuna este exclusă. Dacă un vânzător e prins că a minţit, niciodată în viaţă nu va mai putea vinde ceva”, scrie Sanda.

 

Sanda menţionează că, la un moment dat, când plecau toţi străinii, s-a gândit să se reîntoarcă în România, de Sfântul Gheorghe. „Am cumpărat bilet de avion, dar soţul nu a vrut să meargă. Toţi prietenii şi colegii sunt aici, e ca şi cum ai fugi doar tu, pentru că ai unde să te duci, îl înţeleg şi nu am mai insistat. Am anulat biletul. Dar cred că la vară vom merge în România, pe vreo 2-3  luni, pentru că se spune că vor fi probleme cu curentul electric, iar aici fără aer condiţionat nu poţi trăi”, comunică aceasta.

Cetăţenii japonezi predau poliţiei banii şi seifurile găsite printre dărâmături

Zeci de milioane de yeni şi seifuri găsite printre dărâmături în nord-estul Japoniei, după tsunami, au fost duse la poliţie, care va trebui să identifice proprietarii. “Bani şi alte obiecte de valoare sunt aduse în mod constant la secţiile locale de poliţie” de către supravieţuitori şi echipe de salvare, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din Miyagi.

Conform legislaţiei japoneze, oricine găseşte bani sau obiecte de valoare le poate păstra dacă proprietarul nu s-a sesizat timp de trei luni. Directorul Institutului japonez pentru prevenirea dezastrelor, Takehiko Yamamura, le-a cerut autorităţilor să prelungească această perioadă legală pentru regiunea devastată Tohoku şi să le permită poliţiştilor să deschidă seifurile pentru a încerca să identifice proprietarii.

Totuşi câteva cazuri de furt au fost semnalate în zonele devastate de cutremur şi tsunami, abandonate de locuitori.

b1.ro

Marina Liţa

 

 

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)