Câinii vagabonzi, o problemă stringentă la Ştefan-Vodă

Timp de un an, 70 de persoane din localitate au ajuns la spital cu muşcături de câine

Locuitorii oraşului Ştefan-Vodă se confruntă cu o problemă ce nu poate fi rezolvată de vreo câţiva ani. Este vorba despre câinii vagabonzi, care au devenit un pericol pentru oameni. În ultimul timp numărul acestora a crescut considerabil. Aproape la fiecare colţ de stradă observi o haită de câini. Dacă înainte patrupezii se temeau de oameni şi se ascundeau, astăzi ei se plimbă prin tot oraşul şi atacă trecătorii.

Tatiana Petrenco, o croitoreasă din Ştefan-Vodă, spune că iubeşte foarte mult animalele. Lângă atelierul său se plimbă mulţi câini de care Tatiana are grijă: îi hrăneşte, îi mângâie, dacă au nevoie de ajutor medical, îi duce la veterinar. „Eu cred că nu câinii sunt o problemă, dar oamenii. Mulţi locuitori din satele vecine vin aici şi îşi lasă câinii. Rămase pe drumuri, bietele animale trebuie să supravieţuiască. Trebuie luate măsuri cu asemenea persoane, nu cu patrupezii”, consideră Tatiana.

Pericolul este foarte mare

Pe de altă parte, Eugen Fotesco, ortoped-traumatolog la spitalul raional Ştefan-Vodă, ne informează că, în anul 2012, au fost înregistrate 70 de cazuri de muşcături de câine, dintre care 27 au fost câini vagabonzi. În 2013, la spital s-au adresat deja 11 persoane cu muşcături serioase.

„Muşcătura unui câine este foarte periculoasă, fiindcă poate duce la o infecţie gravă. În cazul în care ai fost muşcat de un câine, în primul rând, trebuie să speli rana cu apă caldă şi cu săpun. Apoi trebuie să te adresezi la un lucrător medical. De multe ori oamenii se dau cu iod pe rană, ceea ce este o greşeală”, atenţionează medicul.

Primarul oraşului Ştefan-Vodă Vladimir Popa susţine că au fost întreprinse unele măsuri pentru a micşora numărul de câini vagabonzi care bântuie pe străzile localităţii şi înspăimântă orăşenii: „Cu trei ani în urmă numărul câinilor vagabonzi era foarte mare şi am desfăşurat unele acţiuni: un grup de vânători nimicea câinii. Cadavrele lor erau aruncate într-o groapă specială numită „Groapa lui Bechir”. Această groapă a fost conservată şi în prezent se face altă săpătură pentru înhumarea cadavrelor”.

Soluţii barbare

Pentru a rezolva problema, unii orăşeni recurg la metode inumane care îi revoltă pe apărătorii drepturilor animalelor: otrăvesc sau împuşcă câinii. Ulterior însă, se pomenesc în faţa altei probleme. Cadavrele patrupezilor sunt lăsate să zacă pe străzi şi, până ajung să fie ridicate, trece ceva timp. Oamenii nu mai ştiu ce să facă pentru a minimaliza pericolul la care sunt expuşi din cauza numărului mare al câinilor. Cei mai îngrijoraţi sunt părinţii care nu-şi pot lăsa copiii fără supraveghere nici pentru câteva clipe. Comportamentului câinilor este imprevizibil, iar odată ce s-a declanşat lupta împotriva lor, aceştia au devenit şi mai agresivi.

Ina Juminschi, stagiară