„Caii replici nu dau!”

Deputaţii comunişti încearcă să-şi facă tot mai mult dreptate cu pumnul în Parlament

prives.eu

Îmbrânceli, replici dure şi pumni! Parlamentul de la Chişinău a început să semene tot mai mult cu cel de la Kiev sau cu cel coreean, unde bătăile dintre deputaţi au devenit aproape o normă. Ieri, s-a consumat încă o scenă în legislativul Republicii Moldova în care deputatul comunist Iurie Muntean a fost aproape să-i dea un pumn în plină figură alesului liberal-democrat Alexandru Cimbriciuc. Aceasta este a şasea îmbrânceală cu iz de bătaie în Parlament în ultimii trei ani.

Comuniştii au solicitat ieri ca preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, să vină în Parlament şi să dea explicaţii pentru deplasările premierului Vlad Filat. Deputatul PLDM Valeriu Streleţ a luat cuvântul la microfon încercând să spună că toate deplasările premierului „sunt în interesul statului”.

În timp ce acesta vorbea, de el s-a apropiat comunistul Oleg Reidman care i-a replicat ceva. De cei doi s-au apropiat imediat liberal-democratul Alexandru Cimbriciuc şi comunistul Iurie Muntean între care avea loc un schimb de replici. După ce Cimbriciuc i-a îmbrâncit pe cei doi comunişti, Muntean a sărit cu pumnii, fiind oprit de colegi de-ai săi, pe de o parte, şi de deputaţi liberal-democraţi, pe de altă parte. „Colegi, ia liniştiţi-vă! Eu vă rog să luaţi loc!”, încerca să-i liniştească de la tribuna centrală a Parlamentului spicherul Marian Lupu.

„Nu sunteţi într-un grajd”

Acesta nu este primul scandal dintre Cimbriciuc şi Muntean. În septembrie 2010, aceştia au mai avut nişte altercaţii verbale de la microfonul Parlamentului. Atunci, Muntean i-a spus liberal-democratului Veaceslav Ioniţă, care prezenta un proiect de lege, că „nu sunteţi într-un grajd”. Cimbriciuc a sărit în apărarea colegului de partid şi i-a propus comunistului să nu denigreze deputaţii dacă el se simte „cal în grajdul comuniştilor”. Muntean a cerut dreptul la replică, iar spicherul de atunci Mihai Ghimpu i-a tăiat-o scurt: „Caii replici nu dau”. Totuşi, „calul” replică a dat: „Nu-l cunosc pe domnul care a luat cuvântul, dar vreau să-i spun că tare mai seamănă a cal”.

Muntean şi Petrenco, cei mai agresivi

În apărarea lui Muntean a sărit ieri şi colegul său de partid, Grigore Petrenco. Şi acesta şi-a câştigat faima de deputat bătăuş. În februarie 2011, Petrenco a fost urecheat de liberal-democratul Grigore Belostecinic, după ce l-a bruscat pe rectorul ASEM. Atunci, Petrenco spunea că îi este ruşine că Belostecinic i-a fost profesor de marketing.

Tot Petrenco, împreună cu comuniştii Oleg Garizan şi Mihail Poleanschi, au mers să-i ceară socoteală ministrului Transporturilor, Anatol Şalaru, care venise la începutul lunii iulie 2012 în Parlament să discute despre tronsonul de cale ferată Cahul–Giurgiuleşti. Fiind nemulţumiţi de răspunsurile primite, aceştia s-au îmbulzit la masa invitaţilor, unde au început îmbrâncelile. Atunci, a lipsit puţin să nu se împartă pumni.

Cu Şelin în Parlament

La 19 octombrie curent, o altă reprezentaţie cu miros de bătaie s-a dat în Parlament. Acelaşi comunist Iurie Muntean l-a bruscat atunci pe prim-vicepreşedintele legislativului Vlad Plahotniuc, care venise să aplaneze o discuţie aprinsă între primul şi proaspătul pe atunci plecat de la comunişti Ion Ceban. Şi atunci se adunaseră deputaţi gata să apere sau să împartă pumni.

Ulterior, Muntean a declarat cu referire la incident că „tătuca”, adică Plahotniuc, care ar fi pus la cale plecarea lui Ceban de la comunişti, a sărit să-şi apere „opera”. Cu o zi mai devreme, o situaţie şi mai dihai avusese loc în Parlament. Deputaţii comunişti s-au luat la propriu de piept cu bodyguarzii lui Marian Lupu şi cu angajaţi ai Serviciului Pază şi Protecţie de Stat când l-au dus forţat pe Victor Şelin în sala de şedinţe unde îi fusese acestuia interzis accesul. Şelin stătea lipit de aceiaşi Iurie Muntean şi Grigore Petrenco, care l-au condus până la destinaţie într-o luptă corp la corp. Şi comunistul Alexandru Petkov a dat atunci lecţii de agresivitate în direct la posturile tv. Poliţia investighează acest caz.

Altercaţii şi pe hol

La 29 decembrie 2009, iarăşi comunistul Iurie Muntean s-a luat la harţă, deja cu deputatul democrat Andrei Popov. Incidentul a avut loc în holul Parlamentului, în timpul şedinţei în plen. Cei doi au început să ţipe, să se îmbrâncească şi să tragă de haine. Martorii spun că, după bătaie, Popov a rămas cu un obraz roşu şi fără cravată. Acesta nu s-a mai întors la şedinţă ca Muntean.

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)