Cafeneaua „La soacră” nu a fost niciodată controlată de către funcţionarii primăriei

incendiu

Cafeneaua „La soacră” din Piaţa Centrală din Chişinău unde s-a produs incendiul sâmbătă, 9 ianuarie 2016, în urma cărora au suferit cel puţin 17 oameni, nu a fost niciodată controlată de către funcţionarii primăriei mun. Chişinău. În acelaşi timp, edilul capitalei Dorin Chirtoacă consideră că vina principală pentru deflagraţie o poartă agentul economic ce trebuie tras la răspundere.

Şefa Direcţiei generale comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii a Consiliului municipal Chişinău, Marcela Donţu, ne-a spus că localul respectiv funcţionează în baza autorizaţiei de funcţionare emisă în august 2015. Conform legislaţiei din 2006, Serviciul Situaţii Excepţionale nu mai emite certificate de funcţionare unor asemenea agenţi economici. „Agentul economic a prezentat tot setul necesar de acte prevăzute de regulamentul pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru unitatea de alimentaţie publică în cauză”, a spus Donţu.

Potrivit funcţionarei, niciun funcţionar de la direcţia pe care o conduce nu a efectuat niciun control. „Controalele se efectuează doar în cazurile în care parvin sesizări din partea organelor de control privind încălcarea condiţiilor de funcţionare specificate în autorizaţia de funcţionare, în cazul expirării termenului de valabilitate a autorizaţiei sau în cazul când sunt depuse reclamaţii din partea consumatorilor. În ce priveşte firma dată, la Direcţie nu au parvenit sesizări pe parcursul activităţii sale. În consecinţă, direcţia nu a efectuat niciun control”, a precizat ea.

După incendiul de la Cafeneaua „La soacră”, angajaţii Serviciului Situaţii Excepţionale au efectuat mai multe controale la „Piaţa centrală”, a menţionat pentru JURNAL de Chişinău ofiţerul de presă al acestui serviciu, Liliana Puşcaşu. Potrivit acesteia, la „Piaţa centrală” sunt peste 150 de agenţi economici de acest fel. Până duminică, au fost verificate 82 şi au fost întocmite 45 de procese verbale, iar şase agenţi economici au fost închişi temporar.

„Au fost înregistrate încălcări ale normelor de protecţie împotriva incendiilor. Vorbim de spaţiile care nu sunt dotate cu sisteme de semnalizare de incendiu, care nu au mijloace de stingere. Uşile acestora nu au deschidere în direcţia evacuării, iar instalaţiile electrice sunt montate cu încălcări. Aceste spaţii nu au planuri de evacuare în cazul unor situaţii de risc. Controalele în Piaţa centrală vor fi efectuate până la 15 ianuarie 2016.”

Serviciul Situaţii excepţionale nu emite autorizaţie de funcţionare

„Noi, pompierii, am fost scoşi din 2006 din grila instanţelor cărora li se cere acordul la funcţionarea acestor obiective. Autorizaţiile de funcţionare pentru aceşti agenţi economici sunt emise de către Direcţia generală comerţ, alimentaţie publică şi prestări servicii a Consiliului municipal Chişinău”, a spus şeful adjunct al Serviciului Situaţii Excepţionale din mun. Chişinău, Liviu Merzinco.

Totodată, primarul capitalei Dorin Chirtoacă, în cadrul şedinţei de luni, 11 ianuarie, a spus că „vina principală o poartă agentul economic ce şi-a permis să aducă o butelie în local în mod ilegal”.

Precizăm că verificările făcute la Piaţa Centrală au arătat că niciun local nu respectă normele de apărare împotriva incendiilor, fapt confirmat de pompierii şi poliţiştii care, după deflagraţia de sâmbătă, au organizat controale.

Procurorii au anunţat că vor verifica dacă autoritatea publică locală a respectat normele legale atunci când a acordat autorizaţie localului în care s-a produs deflagraţia. Dacă se vor depista abateri, responsabili din cadrul primăriei ar putea fi traşi la răspundere.

The following two tabs change content below.
Victoria Popa

Victoria Popa

Victoria Popa

Ultimele articole de Victoria Popa (vezi toate)