Cafeaua fără zahăr este inutilă

Combinaţia dintre cofeină şi glucoză reprezintă un cocteil nutriţional ideal pentru creier, susţin neuropsihologii spanioli. La un experiment efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Barcelona au luat parte 40 de voluntari sănătoşi.

Ei au fost supuşi unei tomografii prin rezonanţă magnetică (RMN) pentru a determina centrele de excitaţie din creier şi puterea impulsurilor. Jumătate dintre subiecţi a băut înainte de experiment cafea îndulcită. Tocmai la acest grup de subiecţi au constatat oamenii de ştiinţă o activitate crescută în zonele responsabile pentru formarea memoriei de lucru şi a atenţiei. „Combinaţia dintre cofeină şi glucoză îmbunătăţeşte performanţele cognitive în condiţiile în care o persoană este obligată să menţină o atenţie constantă şi să-şi folosească memoria la maximum. Aceste substanţe cresc eficienţa acelor zone ale creierului care sunt responsabile pentru funcţiile operative de lucru”, susţine profesorul Josep M. Serra Grabulosa, liderul echipei care s-a ocupat de acest studiu, citat de Agerpres. Pe de altă parte, medicii australieni avertizează că licoarea neagră nu neutralizează mahmureala, aşa cum se crede, ci, dimpotrivă, amplifică efectele alcoolului.

The following two tabs change content below.