Cafeaua fără zahăr este inutilă

Combinaţia dintre cofeină şi glucoză reprezintă un cocteil nutriţional ideal pentru creier, susţin neuropsihologii spanioli. La un experiment efectuat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Barcelona au luat parte 40 de voluntari sănătoşi.

Ei au fost supuşi unei tomografii prin rezonanţă magnetică (RMN) pentru a determina centrele de excitaţie din creier şi puterea impulsurilor. Jumătate dintre subiecţi a băut înainte de experiment cafea îndulcită. Tocmai la acest grup de subiecţi au constatat oamenii de ştiinţă o activitate crescută în zonele responsabile pentru formarea memoriei de lucru şi a atenţiei. „Combinaţia dintre cofeină şi glucoză îmbunătăţeşte performanţele cognitive în condiţiile în care o persoană este obligată să menţină o atenţie constantă şi să-şi folosească memoria la maximum. Aceste substanţe cresc eficienţa acelor zone ale creierului care sunt responsabile pentru funcţiile operative de lucru”, susţine profesorul Josep M. Serra Grabulosa, liderul echipei care s-a ocupat de acest studiu, citat de Agerpres. Pe de altă parte, medicii australieni avertizează că licoarea neagră nu neutralizează mahmureala, aşa cum se crede, ci, dimpotrivă, amplifică efectele alcoolului.