Cadrele decid azi

Democraţii, mai supăraţi pe Filat în 2013 decât pe Voronin în 2010

La ședința de astăzi a Parlamentului va fi dezbătută moțiunea de cenzură înregistrată săptămâna trecută de fracțiunea comuniștilor. Astfel, Vlad Filat va ieși la rampă pentru a argumenta de ce nu trebuie demis. Pentru ca guvernul să fie demis este nevoie de 51 de voturi, cele două fracțiuni care au declarat că votează moțiunea, PCRM și PD, au împreună 49 de voturi. Acestora li s-au adăugat cele patru voturi ale socialiștilor.

Contactat de JURNAL, deputatul PL Valeriu Munteanu a declarat că fracțiunea sa nu-și va schimba poziția anunțată anterior și nu va vota moțiunea. Munteanu a declarat că nu au fost epuizate toate posibilitățile de a resuscita AIE și că înainte de ședința parlamentului cei trei lideri ai componentelor fostei coaliții de guvernare s-ar putea întâlni pentru a discuta căile de ieşire din criză.

Dodon cel decisiv

Susținătorii moțiunii trebuie să mai facă rost de încă două voturi de la deputații neafiliați. Vadim Mișin a spus pentru JURNAL că el și ceilalți doi parlamentari care fac parte din grupul său, ex-comuniștii Oleg Babenco și Tatiana Botnariuc, nu vor vota moțiunea. Deputatul neafiliat Sergiu Sîrbu a spus că va decide astăzi, în ziua dezbaterii moțiunii, cum va vota. Mihai Godea a specificat că va decide pe ultima sută de metri cum va proceda. Dar, pare-se, votul acestor neafiliați nu va schimba nimic în ecuație. Grupul lui Dodon, cel mai numeros printre neafiliați, care numără patru PSRM-iști: Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Veronica Abramciuc și Ion Ceban, va vota moțiunea.

Despre aceasta a comunicat ieri Dodon într-un briefing specificând că aceasta a fost decizia consiliului republican al PSRM. „Poziția noastră este fermă și mâine deputații, membrii grupului parlamentar al socialiștilor, care dețin votul decisiv, vor vota pentru demisia guvernului”, a menționat deputatul. Totodată Dodon a declarat că PSRM nu s-a consultat cu nicio fracțiune parlamentară în luarea acestei decizii și că socialiștii, în eventualitatea demisiei guvernului, vor vota pentru un legislativ de „tehnocrați”.

PD, supărat rău pe Filat

În presă s-a vehiculat în ultimul timp că Partidul Democrat este scindat în privința susținerii moțiunii de cenzură. Astfel, conform site-ului de știri union.md, cinci deputați democrați – Valentina Stratan, Iurie Bolboceanu, Oleg Țulea, Oleg Sîrbu în frunte cu președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, nu vor da vot de neîncredere actualului executiv. Contactată de JURNAL, democrata Valentina Stratan a negat orice posibilitate de scindare. „Sunt zvonuri care tind să destabilizeze situația. Eu nu am declarat niciodată că am o altă opinie decât colegii mei. Așa cum va vota partidul, așa voi vota și eu!”, a specificat Valentina Stratan. Deputatul a menționat că zvonurile sunt similare celor din 2010, când se vehicula că PD va vota comuniștii. „Atunci am fost supărați pe Voronin, iar cum suntem și mai supărați”, a subliniat deputatul.

Streleț: „Acum suntem minoritate”

Contactat de JURNAL, liderul fracțiunii liberal-democrate Valeriu Streleț că este puțin probabil ca cei trei lideri ai alianței de guvernare să se întâlnească înainte de ședința de astăzi. „Au fost destule întâlniri. Acum vedem că am ajuns în minoritate”, a specificat Streleț. Liberal-democratul a menționat că astăzi guvernul va veni cu un raport în fața parlamentarilor. Streleț a reiterat ideea ca votul parlamentarilor față de moțiune să fie nominal. În cazul în care premierul va fi demis de către parlamentari, va funcționa un guvern provizoriu până va fi ales un nou prim-ministru.

Diaspora se opune

Ieri, mai mulți cetățeni ai RM din diasporă și-au exprimat îngrijorarea față de posibila demisie a guvernului. Diaspora moldovenilor din Padova, Italia, a transmis un comunicat prin care a cerut deputaților să devină responsabili și să-și asume până la capăt angajamentele integraționiste. „Pe 3 martie, în centrul orașului Padova, în fața monumentului lui Garibaldi, un grup de 40 de moldoveni au ieșit la un miting spontan pentru a-și exprima indignarea față de acțiunile antieuropene promovate de unele partide de la Chișinău. Protestatarii au scandat: „Nu ne furați viitorul european!’’, „Vrem un Guvern european acasă!’’, „Pentru asta am votat!’’, se menționează într-un comunicat.

Diasporei de la Padova i s-au alăturat și moldovenii din Portugalia. Membrii Asociației „Trei culori” din Republica Portugalia spun că, datorită experienţei pe care au acumulat-o în străinătate, și-au creat o viziune clară despre felul în care trebuie să funcționeze un stat democratic european. Din aceste considerente diaspora din Portugalia pledează pentru continuarea parcursului european pe care și l-a asumat guvernarea actuală. „Suntem convinși că Republica Moldova are toate premisele pentru a ajunge, sub cârma unei guvernări pluraliste, responsabile, echidistante și incoruptibile, la condiția de stat european”, se specifică într-un comunicat al Asociației „Trei culori”.

Vadim VASILIU

 

 

 

 

The following two tabs change content below.