Cad însemnele comuniste

Autorităţile din Cimişlia au dat jos de pe clădirea Casei de cultură din Cimişlia însemnele comuniste: secera şi ciocanul. Locul lor va fi luat de simbolul localităţii. Şi în Reni (azi Ucraina), din monumentul lui Lenin au rămas doar picioarele. Autorităţile oraşului au declarat că este isprava românilor moldoveni din localitate. Acestea au reţinut un bărbat, suspectat de participarea la devastarea monumentului.

Pe 28 iunie, declarată zi a ocupaţiei sovietice, de pe clădirea Casei de cultură din Cimişlia au fost date jos însemnele comuniste. „Au venit cu această idee doi consilieri locali şi a fost luată decizia de a scoate secera şi ciocanul de pe această clădire”, a declarat pentru JURNAL Gheorghe Răilean, primarul localităţii.

„Toţi vorbesc, dar nimeni nu se apucă”

Consilierii au spus că despre această idee se vorbeşte în şoaptă de mai mult timp. „Toţi vorbesc, dar nimeni nu se apucă. Aşteaptă să o facă altcineva şi să vadă ce consecinţe vor urma”, susţine Iurie Pasat, unul dintre consilierii care au participat la coborârea însemnelelor.

“În contextul zilei de 28 iunie, m-am gândit ca aceste simboluri să fie scoase”, ne povesteşte Ilie Pasat, unul din consilierii care au avut curajul să dea jos secera şi ciocanul. “După ce am primit acceptul primăriei, ne-am suflecat mânecile şi ne-am apucat de treabă. Am găsit la un gospodar din Cimişlia o scară lungă, ca să ajungem la însemne, am luat o daltă şi un ciocan şi încet-încet le-am coborât”, continuă bărbatul.

Potrivit consilierilor, procesul nu le-a luat mult timp. Ceea ce reprezenta un veac de ocupaţie se transforma în pulbere, pe care o lua vântul. „Erau făcute din beton şi abia se mai ţineau, jos ajungeau doar bucăţi, de aceea nu s-a păstrat nimic”, spune Petru Brodeschi.

Solicitat să spun dacă se aşteaptă la anumite consecinţe după această ispravă, consilierii spun „ce o fi o fi”. „Lumea se teme şi acum că va reveni Partidul Comuniştilor la putere şi este mai rezervată de a se pronunţa, dar dacă am făcut-o, nu cred că voi ajunge în Siberia pentru aceasta”, a menţionat Ilie Pasat.

„Lui Lenin i-au rămas doar picioarele”

În acelaşi timp, în oraşul Reni din monumentul lui Vladimir Lenin din parcul central au rămas doar picioarele, trunchiul și capul i-au fost sfărâmate. Potrivit procurorilor, monumentul a fost legat cu un odgon și tractat cu ajutorul unui automobil de marca UAZ.

Procurorul raionului Reni, Vitali Goloșceak, a dispus deschiderea unei anchete în acest caz, în baza articolului 296, alineatul 2 (huliganism) din Codul Penal al Ucrainei. Presa ucraineană de la Odesa și Kiev au calificat cazul, la unison, drept un act de vandalism.

La scurt timp, forţele de ordine au reţinut un bărbat de 34 de ani, dar refuză să dea mai multe detalii. Anterior, deputatul Evgheni Tarkov din Rada Supremă de la Kiev a declarat că „actul de vandalism a fost comis de către naționaliștii moldo-români” din Reni. „Dacă aceste persoane nu se vor autodenunța, le vom descoperi și vom proceda cu ele așa cum știm noi”, a mai declarat deputatul Tarkov.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)