CABINETUL DIN UMBRĂ // Polemizând cu proștii // Val Butnaru

Val-Butnaru     Toată lumea știe că ocupanții ruși au inventat o nouă formă de anexare ilegală a teritoriilor străine. „Războiul hibrid” – astfel a fost supranumită operațiunea de cotropire a peninsulei ucrainene Crimeea. Ceea ce am urmărit cu toții a fost greu de înțeles și de explicat. Pe de o parte, Rusia nega vehement implicarea forțelor sale armate în acțiunile din Crimeea și, mai târziu, din Donbas, pe de alta, „omuleții verzi” și tehnica militară rusească mișunau la orice colț de stradă. Rușii cotropeau teritoriul suveran al Ucrainei, afișând un rânjet idiot al vicleanului care i-a jucat pe degete pe europenii naivi.

Căpcăunul nostru a preluat de la Putin tehnica „războiului hibrid”’, aplicând-o în domeniul manipulării opiniei publice. Mai întâi, și-a băgat în buzunarul de la fundul pantalonilor vreo șase televiziuni. Apoi, a avut grijă să cumpere membri CCA, ca să fie sigur că nimeni nu se va atinge de fabricile lui de minciuni. În cele din urmă, a venit timpul lansării operațiunii de discreditare a oponenților săi. De fapt, Căpcăunul are un singur oponent serios – Andrei Năstase – tânărul avocat curajos care îi poate veni de hac.

Căpcăunul a dat ordin să pornească mașina diabolică de fabricat minciuni. În acest timp, el stă în umbră, afișând același rânjet idiot al șmecherului și al vicleanului înconjurat de „omuleți verzi”. Nu vreau să mă refer în nici un fel la inepțiile înșirate de buhăieșii Căpcăunului. Mai țineți minte o veche butadă lansată de Constantin Noica? „Nu-i răspunde prostului, în caz contrar riști să fii atras într-o polemică cu prostul” – spunea filosoful. Împărtășesc acest punct de vedere, cu atât mai mult cu cât scopul Căpcăunului este să te facă să răspunzi la inepțiile inventate de buhăieșii lui și să te îngloade în discuții stupide.

Andrei Năstase a găsit o formulă inteligentă de răspuns la incredibila avalanșă de minciuni. El i-a propus lui Plahotniuc să se întâlnească pe platoul oricărei televiziuni de la Chișinău pentru o confruntare în direct. Nu să-și pună slugile mediatice să-i tracaseze mama, ci să dea dovadă de curaj și să vină la un duel intelectual. Splendid răspuns! Pot să pun un pariu cu oricine că Plahotniuc nu va răspunde. Va tăcea că ăla în flora bogată a Patriei. Rânjetul viclean al Căpcăunului trădează doar o frică animalică în fața celui care peste puțin timp îl va apuca de urechi și-l va aduce în fața justiției, să răspundă pentru toate crimele comise.

În acest punct, am putea încheia discuția la subiectul în cauză. Dar… există un dar… E vorba despre niște comentatori care, considerându-se echidistanți și deontologi, stau pe margine și urmăresc, căscând de plictiseală, lupta decisivă cu  regimul criminal oligarhic. „Da, Andrei Năstase ar putea fi omul potrivit pentru a fi președintele țării, spun ei râzând într-un dinte, dar iată că scandalul de ordin financiar în care este atras…” Despre ce scandal vorbiți? – încearcă să le explice câte vreun naiv. Acestea sunt falsuri lansate de zoinițele Căpcăunului! Și pe urmă, Năstase n-a fost niciodată funcționar public, a câștigat bani doar în sectorul privat. Chiar nu vedeți diferența?

Nu, presupușii deontologi nu văd nicio diferență dintre Căpcăun și Andrei Năstase. Tot așa cum nu văd nicio diferență dintre Jurnal TV și Publika sau oricare altă televiziune a oligarhului proxenet.

Nu am de gând să le explic ceva. Am să le aduc aminte doar de un principiu fundamental al presei: un ziar sau un post tv au misiunea să se afle în opoziție faţă de putere. Nu s-o linguşească, ci s-o critice pentru orice abatere de la normă.

În rest rămânem la povața lui Noica: nu polemizăm cu proștii!

The following two tabs change content below.
Butnaru Val

Butnaru Val

Butnaru Val

Ultimele articole de Butnaru Val (vezi toate)