„Ca pielea să fie mai bună, jupuim câinii de vii”

Pe lângă strigătele „Otravă!” adresate cumpărătorilor din Piaţa Centrală, vânzătorii ambulanţi acoperă gălăgia cu chemări care probabil ademenesc cumpărătorii dornici să scape de dureri: „Hai la brâie! Brâie de câine! Brâie bune pentru spate şi sănătate!”. Deşi unii se opresc pentru a afla mai multe despre efectele miraculoase ale brâielor din piele de câine, o bătrânică ce trece pe alături spune supărată: „Las’ că ştiu eu cât de bune sunt brâiele voastre!”. Femeia de 75 de ani s-a ales cu o infecţie gravă la piele după ce a încercat să-şi trateze reumatismul, îmbrăcând brâul atât de lăudat de vânzători.

Natalia Gribineţ, stagiară

 

Câteva tarabe improvizate (vezi foto) pe care stau agăţate brâie din piele de câine se află la doar câţiva metri distanţă una de alta. Se observă o concurenţă acerbă între vânzători, preţurile variind de la o tarabă la alta. Moş Gheorghe încearcă să-şi etaleze produsul ca fiind unul natural şi autohton. „Pielea este prelucrată în Moldova şi brâul costă doar 300 de lei”, spune bărbatul. Preţul însă poate fi negociat. „Că aşa se face la noi”, adaugă îndrăzneţ vânzătorul. La un alt colţ, o altă vânzătoare strigă: „Hai fetele, brâie naturale şi bune pentru sănătate. Piele de câine şi de oaie!”, strigă femeia. Vânzătoarea Olga ne asigură că ea personal prelucrează pieile pe care le aduce tocmai din China. „Acolo se mănâncă câini”, ne spune femeia „marea noutate”. „Noi aducem pieile, le prelucrăm frumușel și meșterim brâie călduroase și bune pentru tot. Pentru cei bolnavi de rinichi, grijă (hernie – n. a.), reumatism…”, începe să numere pe degete toate bolile pe care chipurile acest brâu fermecat le-ar trata.

Întrebată dacă le prelucrează la vreo fabrică specializată, femeia a recunoaşte că acesta este un comerţ ilegal. Le confecţionează acasă. „Dar sunt de cea mai înaltă calitate”, se grăbeşte să menţioneze. Încercăm să aflăm mai multe detalii, cum le aduce „tocmai” din China. Femeia se pare că simte că nu suntem simpli cumpărători şi refuză să mai discute, de frica unui eventual control al calităţii mărfii lor.

 

„Avem brâie albe și negre, chiar și roșcate. De care doriți?”

 

Precauți și cu ochii în patru, vânzătorii de brâie examinează atent fiecare cumpărător care se apropie de ei. Recunosc că-i sperie persoanele dubioase care le adresează multe întrebări. S-ar putea pomeni cu o amendă usturătoare. Dar, în pofida faptului că se simt cu musca pe căciulă, nu contenesc să-şi pună marfa în valoare comparând-o cu produsele „Made in China”, care de asemenea se găsesc în vânzare pe tarabele din Piaţa Centrală. Aduc o multitudine de argumente precum că produsul lor e mai bun ca al chinezilor. „E mai călduros și e natural. Brâul nostru e mai elastic decât al chinezilor. Pe al lor l-ai purtat o dată, s-a lărgit şi ce faci apoi cu el?”, astfel vânzătorii încearcă să-şi convingă clienţii să opteze pentru produsul autohton. Dacă mai eşti pretenţios şi la aspectul cromatic, vânzătorii îţi propun o gamă întreagă de culori „Avem brâie albe și negre, chiar şi roşcate. De care doriţi?”

 

Soartă de câine maidanez

 

„Albi, negri şi chiar roşcaţi”, aşa arătau câinii care dădeau cândva din coadă pe străzile Chişinăului. Unii comercianţi recunosc fără jenă că brâiele „fermecate” au fost odată câini maidanezi. „Pentru ca pielea să se păstreze mai bine şi să fie de o calitate mai bună, câinii sunt jupuiţi de vii”, recunoaşte unul dintre vânzători.

„Las’ că ştiu eu cât de bune sunt brâiele voastre!”, spune supărată o bătrânică ce trece pe lângă un vânzător de cingători „speciale”. Nu ezităm, mergem pe urmele femeii pentru a afla de ce este atât de categorică.

 

„Poţi face cancer de piele”

 

„Sufăr de reumatism. M-am lăsat şi eu convinsă de vânzătorii din piaţă şi am cumpărat un astfel de brâu. Speram că îmi va fi de folos. Nu, nu mi l-a recomandat medicul. Îl purtam pentru că mă încălzea la spate, dar nu simţeam vreo schimbare spre bine”, îşi aminteşte Elena Păsat, o bătrânică de 75 de ani care a căzut în capcana vânzătorilor ambulanţi. Mai mult ca atât, săraca femeie îşi aminteşte cu groază despre tratamentul de lungă durată ca urmare a „efectelor miraculoase” ale brâului din piele de câine. „Mi-a provocat o infecţie la piele. Am avut o alergie însoţită de mâncărimi şi usturături. Pe lângă tratarea bolii de reumatism, trebuie să urmez timp de două săptămâni un tratament pentru a putea scăpa de alergie”, povesteşte bătrâna indignată. „Mi-am făcut-o cu mâna mea”, constată Elena Păsat.

Medicii, la rândul lor, sunt categorici în ceea ce priveşte tratarea durerilor de şale cu ajutorul brâielor din piele de câine cumpărate în Piaţa Centrală. „Persoanele care suferă de reumatism, rinichi sau dureri de spate trebuie să evite utilizarea brâielor din piele de animale, mai cu seamă a celor din piele de câine. Ele sunt microbiene şi nu corespund normelor de igienă. La interacţiunea cu corpul uman se pot produce diferite infecţii ale pielii, iar în cel mai rău caz te poţi alege cu un cancer de piele. Dacă totuşi folosim brâiele de protecţie a spatelui, acestea trebuie să fie autorizate, procurate doar din farmacii şi doar la indicaţia medicului. Pot fi centuri din piele de oaie, dar în niciun caz de câine”, recomandă Elena Rusu, medic ortoped-traumatolog.

După cum se vede, nu toţi cunosc pericolele acestor brâie. Centurile din piele de câine sunt la mare căutare. Pentru că acestea nu se prea pot găsi pe piaţa din alte ţări, moldovenii cumpără centurile „fermecate” pentru a le trimite apropiaţilor care muncesc pe şantierele de construcţii din Rusia, Portugalia, Spania etc. „E pentru fiul meu care lucrează la Moscova. Săracul a căzut de pe schele. Tare îl doare spatele. Vânzătorul mi-a spus că e de leac”, spune o femeie care tocmai a cumpărat un brâu din piele de câine.

 

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)