Buzunarele fără fund ale lui Plahotniuc

Firmele lui Vlad Plahotniuc târăsc autorităţile municipale în procese, sperând să le deposedeze de unele proprietăţi publice

Prim-vicespicherul Parlamentului Vlad Plahotniuc nu-şi doreşte să fie prezent în topuri. Democratul vrea ca despre el „să vorbească acţiunile” sale. Şi are dreptate! Acţiunile sale nu numai că „vorbesc” despre el, ci îi şi îngroaşă buzunarele. Firmele pe care le deţine vânează hectare întregi şi o cafenea în centrul capitalei de 1231 de metri pătraţi, toate proprietate publică, după ce recent una din acele firme a câştigat, cu ajutorul judecătorilor, 1,5 hectare din parcul „La izvor”. La mijloc sunt interese de milioane. De euro.

Raisa LOZINSCHI-HADEI

Cafeneaua „Guguţă”

Întreprinderea de Alimentaţie Publică SA „Guguţă” în care Consiliul Municipal Chişinău (CMC) deţinea în 2007 peste 82 la sută din acţiuni este situată în plin centrul capitalei, pe str. Maria Cebotari nr. 20 (în spatele cinematografului „Patria” – n.r.). Cu tot cu depozite, cafeneaua are 1231 de metri pătraţi şi un teren aferent de 0,39 hectare. Cu câteva zile înainte de alegerile locale din 2007, fără acordul proprietarului majoritar, adică CMC, se ia decizia de a-i vinde încăperile şi terenul Liliei Munteanu (a.n. 1964) cu 5,27 milioane de lei (329 de mii de euro). În acel moment, Lilia Munteanu era deţinător a 13,8 la sută din acţiuni şi membru al SA care a participat şi ea la vot să-i fie vândute bunurile, deşi era în conflict de interese. În august 2007, Lilia Munteanu vinde imobilul şi terenul de pe str. Maria Cebotari 20 cu numai 2,560 milioane de lei firmei „Lemion-Cons Grup” SRL. Peste numai o lună, această firmă cu directorul pe nume Ion Lambantu, pune în gaj „cumpărătura” la „Eximbank” pentru 1,150 milioane de euro (!), deşi a cumpărat-o cu puţin peste două milioane de lei. În martie 2009, proprietar devine firma „Briat & Co” SRL, reorganizată ulterior prin „asociere” în ÎCS „Finpar Invest” SRL. Judecătorul Ghenadie Plămădeală de la Judecătoria Buiucani a respins solicitarea juriştilor Primăriei Chişinău de a rezilia acele contract de vânzare-cumpărare ca fiind ilegale, iar acum cafeneaua e pusă sub sechestru şi cazul este pe rol la Curtea de Apel. Mai mult, Plămădeală a obligat Primăria să achite şi daune în folosul statului de 50 000 de lei (!) în acest caz.

Bunuri de 2 000 000 de euro

Potrivit experţilor de la „Business Consulting Institute”, ţinând cont de starea cafenelei „Guguţă”, un metru pătrat de spaţiu ar putea fi cotat la 500 de euro, deşi în acea zonă preţurile ajung şi la 1000-1300 de euro per metru pătrat. Totodată, preţul unui metru pătrat de teren în centrul capitalei poate porni de la 300 de euro, deşi în zona hotelului „LeoGrand” acesta a ajuns şi la 1000 de euro. În baza acestor date, rezultă că preţul de piaţă al cafenelei „Guguţă” cu tot cu terenul aferent ar depăşi cifra de două milioane de euro. Ultima firmă care a cumpărat cafeneaua „Guguţă” – „Finpar Invest” SRL, îşi are sediul pe str. Cantemir 1/1, în clădirea „Global Business Center” despre care presa a scris anterior că ar aparţine aceluiaşi Plahotniuc. Demnitarul vrea, deci, cu ajutorul unor judecători, să se aleagă cu aceste bunuri valoroase din proprietatea publică plătind puţin peste 300 mii de euro. Se pare că această informaţie „le scapă” şi procurorilor, inclusiv celor de la anticorupţie.

Schemă bătătorită

De remarcat că Ion Lambantu, cel care a avut un rol în „afacerea Guguţă”, are experienţă similară în ce priveşte proprietăţile municipale. Astfel, în 2007, Primăria capitalei a pierdut 12 hectare de teren din str. Bucovinei 25 în folosul „Sarhan-Com” SRL. Lambantu era administrator la SA „Mezon” când firmei respective i-a fost vândut un imobil în zonă de către această instituţie, deşi era în conflict de interese. Acesta, prin firma sa, a pretins ulterior de la Primărie să-i vândă la preţ normativ, nu de piaţă, cele 12 hectare „aferente imobilului”. Cel care a avut un rol important în a-l „face” pe Lambantu cu terenurile respective este nimeni altul decât judecătorul Curţii de Apel (CA) Grigore Zubati, care a luat ulterior decizii similare şi în ce priveşte „Finpar Invest” SRL.

Terenul de pe str. Melestiu 9

Aceeaşi firmă – „Finpar Invest” SRL, vrea ca Primăria capitalei să-i vândă la preţ de nimic, adică normativ, jumătate de hectar pe str. Melestiu nr.9 (zona Maternităţii nr.1 – n.r.), motivând că acest teren este aferent unor imobile pe care le deţine acolo. Preţul de piaţă pe care l-ar putea obţine Primăria Chişinăului în urma unei eventuale licitaţii s-ar ridica însă, potrivit aceloraşi experţi imobiliari, la cel puţin 400 000 de euro, în condiţiile în care un metru pătrat în acea zonă s-ar vinde cu cel puţin 100 de euro. Procesul de judecată pe marginea acestui caz a făcut deja un tur al tuturor instanţelor de judecată, iar Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a reîntors cazul la CA. Judecătorul de aici, Grigore Zubati, a decis să oblige autorităţile locale să-i vândă firmei „Finpar Invest” terenul la preţ normativ. Acum, cauza a ajuns din nou la CSJ.

De remarcat că o altă firmă – „Alsinor”, solicită acelaşi lucru pentru 3,98 hectare tot pe str. Melestiu, iar dauna adusă municipalităţii în cazul unor decizii judecătoreşti favorabile acestei firme s-ar ridica la milioane de euro.

Insulele pierdute

Recent, CSJ a obligat „irevocabil” Primăria capitalei să-i atribuie firmei „Finpar Invest” insulele din Parcul „La Izvor” cu o suprafaţă de 1,5 hectare. Firma deţine în acea zonă un restaurant vândut în anul 2008 printr-o decizie a Guvernului Greceanîi, iar terenul adiacent de peste un hectar a fost obținut ulterior cu ajutorul aceluiaşi judecător Zubati de la Curtea de Apel Chișinău. „După ce a fost vândut restaurantul, în mod ilegal a fost vândut și terenul de sub restaurant – 40 de ari, dublu față de suprafața restaurantului. În mod legal nu putea avea loc această tranzacție, întrucât terenul face parte din teritoriul parcului La Izvor. Totuși, a fost vândut în mod ilegal de către Agenția proprietății publice de atunci de pe lângă ministerul Economiei și Comerțului, chiar în perioada când tovarășul Igor Dodon era ministru. Terenul a fost vândut pentru 500 de mii de lei”, a declarat primarul Dorin Chirtoacă anterior cu referire la acest subiect. Acum, autorităţile municipale caută modalităţi de revizuire a acestei decizii, fiind gata să ajungă şi la CEDO.

Firmele sunt ale lui Plahotniuc

Potrivit unui şir de documente intrate în posesia Trustului JURNAL, „Finpar Invest” SRL se numea anterior „Minor” SRL și aparținea în proporție de 90 la sută soției lui Plahotniuc, Oxana Childescu. Acționar unic al „Finpar Invest” SRL este acum OTIV Prime Real Estate B.V., Olanda. Documentele pe care le deţinem demonstrează că firma cipriotă a lui Vlad Plahotniuc, „Finpar Victoria Ltd”, este unicul asociat al OTIV Prime Holding B. V., înregistrat în Olanda. În acest holding intră mai multe companii care deţin activele imobiliare ale lui Plahotniuc în Republica Moldova, printre care OTIV Prime Real Estate B.V., asociat unic al „Finpar Invest” SRL din RM, şi OTIV Prime Financial B.V., care deţine peste 26 la sută din acţiunile „Victoriabank”. În documentele de proprietate, Plahotniuc opera în 2008 cu paşaportul moldovenesc cu seria A 1232781, iar în 2010, când era deja deputat, cu paşaportul românesc pe numele său cu nr. 13364307.

The following two tabs change content below.
Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Raisa Lozinschi-Hadei

Ultimele articole de Raisa Lozinschi-Hadei (vezi toate)