Busuioc – victimă sau agresor?

CONTROVERSĂ // Victor Busuioc, bărbatul suspectat că ar fi împuşcat în cap un ofiţer CCCEC, figurează şi în alte dosare penale. „M-a bătut cu bestialitate”, spune despre Busuioc Sergiu Verebceanu, fostul şef al postului vamal din Tudora

„Suntem nedumeriţi”, este tot ce a putut declara serviciul de presă al CCCEC despre faptul că Victor Busuioc va fi cercetat în libertate, decizie luată de Judecătoria Centru din Capitală. Procuratura Generală intenţionează să atace în instanţă decizia judecătoriei. În timp ce Busuioc rămâne pe poziţia că ar fi tras în legitimă apărare, la suprafaţă ies mai multe detalii despre persoana lui, care îl postează din calitatea de victimă, aşa cum a fost văzut până în prezent, într-o nouă postură, cea de agresor.

Victor Busuioc consideră că toată informaţia negativă despre el vine de la persoanele care doresc să-i pună piedici în pornirea lui de a deveni primar în satul Tudora, raionul Ştefan-Vodă unde este domiciliat bărbatul. Amintim că în noaptea de 12 spre 13 aprilie, în timpul unei percheziţii la domiciliul lui Busuioc, după un schimb de focuri, a fost împuşcat în cap un ofiţer CCCEC. Atunci au fost reţinuţi fiul, Alexandru Busuioc, bănuit de contrabandă în proporţii deosebit de mari, şi tatăl, Victor Busuioc, care se presupune că a rănit ofiţerul. Pe moment, nu sunt gata rezultatele expertizei balistice şi încă nu este cunoscut exact din a cui armă s-a tras. S-ar putea ca ofiţerul să fie rănit accidental în timpul schimbului de focuri. Alexandru Busuioc este în arest preventiv la Centrul Anticorupţie fiind suspectat că face parte dintr-o grupare de contrabandişti. „Este vorba de contrabandă de mărfuri de larg consum, adică produse alimentare, haine şi tot ce vrei. Tatăl nu face parte din această grupare, el este cercetat în alt dosar de Procuratura Generală”, a vorbit pentru JURNAL procurorul Viorel Radeţchi din cadrul Procuraturii Anticorupţie.

Busuioc hrăneşte vameşii

Din start supăraţi se pare că erau doar ofiţerii CCCEC, pentru că le-a fost împuşcat colegul. În rest toţi învinuiau forţele de ordine pentru că nu-şi instruiesc angajaţii şi aceştia dau buzna în casele oamenilor la mijloc de noapte. Acum însă ies la iveală şi alte persoane care susţin că au avut de suferit de pe urma lui Victor Busuioc. „A trecut deja un an de când lui Busuioc i-a fost deschis dosar penal pentru că m-a maltratat şi nu-i niciun rezultat”, susţine Sergiu Verebceanu, fostul şef al postului vamal din Tudora. Bărbatul povesteşte că între el şi Busuioc s-a iscat un conflict. „El voia să facă o cantină chiar pe teritoriul vămii. Eu nu i-am permis. El m-a aşteptat lângă o carieră din localitate undea m-a bătut cu bestialitate. Am şi martori”, povesteşte Verebceanu. Bărbatul nu mai lucrează la punctul de trecere Tudora, iar Busuioc care neagă spusele lui Verebceanu, venind cu o altă versiune a poveştii de mai sus, a reuşit totuşi să facă o cantină unde se pospăiesc vameşii şi cei care trec frontiera de stat. Busuioc susţine că fostul angajat al vămii îi pune beţe în roate pentru că, recent, suspectul a anunţat că vrea să candideze la funcţia de primar. „El are mulţi bani şi face ce vrea. Sunt convins că şi atunci când lucram la vamă, trecea marfă ilegal. Plătea la unul, altul şi avea drum liber. Eu eram în birou şi nu vedeam ce se întâmplă”, a încercat să se îndreptăţească fostul şef al punctului vamal Tudora. El a menţionat că nu este unica persoană bătută de acest Busuioc.

„Nu m-a bătut – încă”

În afară de cantină, Victor Busuioc mai e şi proprietarul unui magazin din satul Tudora, înregistrat ca ÎS Alexandru Busuioc. Am sunat la magazinul respectiv unde mi-a răspuns o voce de femeie puţin nedumerită şi speriată. Ea mi-a spus că în magazin sunt comercializate mărfuri de larg consum, produse alimentare, precum şi anumite obiecte de vestimentaţie. Cât priveşte agresivitatea şefului, ne-a spus: „Fără motiv el nu a bătut pe nimeni. Se mai enervează el, strigă, dar este un om bun. Pe mine personal încă nu m-a bătut”, a spus cu un soi de umor sinistru femeia.

Reprezentanţii CCCEC sunt gata să meargă până în pânzele albe pentru ca Victor Busuioc să fie tras la răspundere. „Cel mai important pentru noi este ca ofiţerul nostru să se simtă bine”, a declarat Angela Starinschi, şefa serviciului de presă CCCEC. Angajatul a fost rănit în regiunea feţei şi urmează să suporte mai multe intervenţii chirurgicale plastice. Medicii spun că este o minune că bărbatul a rămas în viaţă şi se bucură că acesta se face tot mai bine, deja a început să vorbească.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.