Busuioc, „candidatul simbol” al PpNŢ

RECUNOŞTINŢĂ // Pentru că Partidul pentru Neam şi Ţară i-a luat apărarea, bărbatul bănuit că a tras în ofiţerul CCCEC le-a propus să fie candidatul antimafie la funcţia de primar de Tudora

Victor Busuioc, candidat la funcţia de primar de Tudora, Ştefan-Vodă, a început deja să planifice ce va face pentru localitate dacă va obţine majoritatea voturilor, asta deşi se află în arest la domiciliu pentru că e suspectat că a tras într-un ofiţer CCCEC. O bună parte din locuitorii satului sunt nedumeriţi cum e posibil ca o persoană suspectată de o asemenea infracţiune să poată candida la funcţia de primar.

„Mocanu luptă împotriva lui Plahotniuc. E clar de ce declară că percheziţia la domiciliul lui Busuioc a fost făcută la comanda Partidului Democrat”, susţine Sergiu Verebceanu, candidat la funcţia de primar al satului Tudora din partea PD. Amintim că în noaptea de 12 spre 13 aprilie, în timpul unei percheziţii la domiciliul lui Busuioc, după un schimb de focuri, a fost împuşcat în cap un ofiţer CCCEC.

Expertiza balistică urmează să demonstreze dacă Victor Busuioc este cel care a tras. Procurorul Victor Pântea a declarat pentru JURNAL că obţinerea rezultatelor expertizei necesită mai mult timp, fapt ce îi nemulţumeşte pe reprezentanţii CCCEC. Busuioc, la rândul său, este preocupat  de campania electorală pe care o desfăşoară în stare de arest la domiciliu.

Potrivit lui Pântea, Busuioc nu are voie să iasă mai departe de poarta ogrăzii sale, cu toate acestea, locuitorii satului susţin că l-au văzut mergând pe stradă.

„A fost cu PCRM, acum e cu Mocanu”

Dacă pe 18 mai Busuioc a declarat pentru JURNAL că planifică să participe la alegerile locale în calitate de candidat independent, astăzi Mocanu îl numeşte pe bărbatul bănuit că ar fi rănit grav ofiţerul CCCEC „candidatul simbol” al partidului Pentru Neam şi Ţară. „Eu le-am propus să candidez din partea lor”, a subliniat Busuioc.

Contracandidatul la funcţia de primar, Sergiu Verebceanu, care este în relaţii ostile cu Busuioc încă de când era şef al postului vamal Tudora, susţine că Busuioc era nu demult „cu comuniştii”. „Nu cred că va aduna mai mult de 100 de voturi. O să-l aleagă numai neamurile şi susţinătorii PpNŢ”, consideră Verebceanu

„Legende” electorale

Şi Tatiana Ghilan, actualul primar de Tudora şi candidat din partea PL la aceeaşi funcţie, este supărată pe Busuioc, deşi au stat într-o bancă şi au fost cândva prieteni buni. „Am văzut că s-a scris în presă că Busuioc a asfaltat drumurile, a plantat o livadă şi a realizat alte activităţi pentru sat. Sunt legende. Drumurile sunt asfaltate de 30 de ani”, susţine Ghilan, candidat din partea PL.

Femeia este indignată că alegerile locale şi un caz concret de săvârşire a unei crime au fost puse într-o oală. Pentru că este în arest la domiciliu, Busuioc spune că a apelat la ajutorul prietenilor care merg prin sat şi îi conving pe localnici să voteze pentru el.

În timp ce candidatul PpNŢ planifică ce va face când va deveni primar de Tudora, ofiţerul CCCEC, rănit în cap în timpul percheziţiei la domiciliul lui Busuioc, chiar dacă a suportat mai multe intervenţii chirurgicale, planifică să-şi prelungească activitatea în cadrul centrului.

Svetlana Panţa