Busuioc a declanşat lupta cu CCCEC

ULTIMA VERSIUNE // Victor Busuioc nu l-a împuşcat pe ofiţerul CCCEC

Nu s-au aşteptat la o asemenea reacţie. Administraţia CCCEC este criticată de opinia publică că îşi instruieşte prost angajaţii. Faptul că un ofiţer a fost împuşcat în cap în timpul unei misiuni de serviciu la Ştefan-Vodă este vina şefilor Centrului anticorupţie. „Presa nu-şi face bine meseria”, a declarat în cadrul unei emisiuni TV Bogdan Zumbreanu, şeful de anchetă al CCCEC

Poziţia lui Zumbreanu este determinată de faptul că reporterii de la postul de televiziune Jurnal TV nu s-au mulţumit cu declaraţiile făcute în cadrul briefing-ului CCCEC din 12 aprilie, când s-a anunţat: „Pentru prima dată, timp de opt ani, s-a tras din armă într-un ofiţer CCCEC”, a repetat de câteva ori Zumbreanu de fiecare dată când era întrebat de reprezentanţii mass-media despre mai multe detalii ale acestui incident.

Şeful de anchetă s-a arătat nemulţumit atunci când au apărut în presă declaraţiile lui Victor Busuioc, bărbatul care se presupune că a tras din armă în ofiţerul CCCEC în timp ce acesta, împreună cu alţi angajaţi CCCEC, efectua o percheziţie la domiciliul suspectului.

Vse, na zemliu!”

Potrivit Serviciului de Grăniceri, pe 11 aprilie, la ora 22.05, unitatea de gardă a Pichetului de grăniceri „Tudora” a recepţionat un apel telefonic. Un bărbat, care s-a prezentat Victor Busuioc, din satul Tudora a solicitat ajutor. El a anunţat că în casa lui au intrat persoane necunoscute cu cagule pe cap care au început să împuşte în toate direcţiile.

„La ora 22.00, trei persoane au spart ușa. Două erau în civil, iar a treia – în haine militare. S-au năpustit asupra fiului meu, Alexandru, care era în pat. L-au luat la bătaie, îl loveau cu picioarele, cu armele după cap. „Vse, na zemliu!” (toţi, la pământ), strigau ei”, susține Victor Busuioc.

 

În acel moment, în casă erau soţia şi fiul bărbatului. Potrivit lui Busuioc, bărbaţii mascaţi l-au luat la bătaie pe băiatul acestuia. În scurt timp, a început un schimb de focuri dintre stăpânul casei şi necunoscuţii care s-au dovedit a fi ofiţeri CCCEC. În urma operaţiunii în cauză au fost reţinute zece persoane acuzate că ar face parte dintr-o grupare specializată în contrabanda cu mărfuri. Se presupune că gruparea transporta mărfuri din Ucraina în Republica Moldova, evitând controlul vamal pentru a nu achita taxele.

Cine a tras?

În urma schimbului de focuri, unul dintre ofiţerii CCCEC, care făcea percheziţie în casa lui Busuioc, a fost rănit în regiunea capului, starea lui rămâne gravă. Deşi Zumbreanu susţine că ofiţerii CCCEC s-au prezentat atunci când au intrat în casa lui Busuioc, bărbatul neagă acest lucru: „Nu au prezentat legitimații, nu au zis nimic. Dacă se prezentau, desigur că nu se întâmpla nimic. Credeam că-s niște tâlhari. Nu aveam de unde să știu că-s organe de poliție”, a precizat Busuioc.

Pentru a asigura obiectivitatea anchetei, Procuratura Generală a preluat examinarea cazului de la Procuratura Ştefan-Vodă. A fost creat un grup care va analiza acuzaţiile reciproce, aduse de suspect şi de ofiţerul CCCEC. Dacă iniţial Busuioc a declarat că a împuşcat în angajatul Centrului ca legitimă apărare, acum nu este sigur că glontele care a nimerit în mandibula ofiţerului CCCEC a fost tras din arma lui sau acesta a fost accidental rănit în timpul schimbului de focuri dintr-o armă pe care o deţineau angajaţii CCCEC.

Expertiza balistică urmează să stabilească acest lucru. Pe moment, Victor Busuioc a fost reţinut şi se află în izolatorul Ministerului Afacerilor Interne.

„Am fost anunţaţi că în raionul Ștefan-Vodă activează o grupare criminală, care intră în case pe la orele 22.00–23.00 şi bate stăpânii”, susţine Busuioc.

Victor Busuioc deţinea legal arma din care se presupune că a fost rănit ofiţerul CCCEC

Zece reţinuţi în cazul contrabandei de la Ştefan-Vodă au fost aduşi în faţa instanţei de judecată pentru arestare preventivă, anunţă serviciul de presă al CCCEC. Aceştia sunt originari din diferite localităţi ale RM: Chişinău, Călăraşi, Palanca şi Tudora, iar printre ei este şi un fost angajat al MAI şi un grănicer.

Potrivit CCCEC, majoritatea acestora au antecedente penale pentru furturi, falsuri în acte, huliganism, violuri. Serviciul Grăniceri neagă faptul că din în presupusa grupare ar putea face parte şi un grănicer.

La începutul lui aprilie, aproximativ la ora 21.00, două persoane necunoscute, cu cagule pe cap, au pătruns într-o gospodărie din Larga, Briceni. Tipii au legat stăpâna casei, de 59 de ani, iar soţul ei, de 63 de ani, a decedat în urma loviturilo. Suspecţii au sustras circa 125 mii de lei, 8 mii de ruble ruseşti şi alte bunuri.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.