Bustul lui Liviu Rebreanu, dezvelit de ziua marelui scriitor

Un bust interzis şase ani şi un postament construit în câteva ore

Interzis timp de aproape şase ani de guvernarea comunistă, bustul lui Liviu Rebreanu a fost dezvelit în dimineaţa zilei de 27 noiembrie pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Chişinău.

Monumentul e o copie în bronz după originalul celebrei sculptoriţe Miliţa Petraşcu, născută la Chişinău, discipolă a lui Constantin Brâncuşi. Donat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, bustul s-a aflat până acum la sediul Uniunii Scriitorilor din Moldova (USM), iar de vineri şi-a ocupat locul binemeritat pe Aleea Clasicilor, postamentul său de marmură fiind construit într-un termen record, de doar câteva ore.

Liviu Rebreanu cunoştea bine problemele basarabene

La ceremonia de inaugurare acad. Mihai Cimpoi, preşedinte al USM, şi-a exprimat bucuria că „sărbătorim revenirea sub formă de bronz, o formă eternă”, a marelui prozator, în opera căruia ne regăsim cu toţii. Preşedintele USM a amintit că Liviu Rebreanu cunoştea bine problemele basarabene, el a fost la Chişinău în perioada interbelică, aici a avut întâlniri extraordinare cu studenţii, cu reprezentanţii intelectualităţii.
Preşedintele interimar al R. Moldova şi preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a mărturisit că ani de zile a trecut pe lângă postamentul lui Liviu Rebreanu privind cu tristeţe locul unde ar fi trebuit să stea monumentul scriitorului. Astăzi, prin inaugurarea bustului, Liviu Rebreanu este „readus acasă”. „Dacă avem un ideal, e posibil să-l realizăm. Bustul lui Liviu Rebreanu ne permite să spunem că avem ceea ce merităm”, a subliniat Mihai Ghimpu.

Revenim la normalitate

Ministrul Culturii, Boris Focşa, prezent la festivitate, a menţionat: „După o perioadă de haos şi întuneric, revenim la normalitate. Dezvelirea bustului lui Liviu Rebreanu este un eveniment foarte important pentru dezvoltarea noastră spirituală. Valorile lui Rebreanu sunt naţionale, dar şi europene. Scriitorul a contribuit la integrarea noastră europeană”. Ministrul Culturii a promis că foarte curând va fi inaugurat şi bustul lui Grigore Vieru pe Aleea Clasicilor.
Primarul Municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a accentuat că astăzi e ziua de naştere a lui Liviu Rebreanu şi că dezvelindu-i bustul, îi putem spune „La mulţi ani!” celui care a scris un romanul reprezentativ „Ion”, în care surprinde cu exactitate felul nostru de a fi. Inaugurarea monumentului într-un termen atât de scurt a fost posibilă datorită acţiunilor comune ale instituţiilor responsabile – ar fi bine să se întâmple aşa şi în alte domenii.
La manifestare au mai luat cuvântul scriitorul şi editorul Daniel Corbu din Iaşi, reprezentanţi ai Bibliotecii Judeţene din Bistriţa-Năsăud, care a deschis o filială a sa la Chişinău – biblioteca „Liviu Rebreanu”.

Un sobor de preoţi în frunte cu părintele şi scriitorul Ioan Ciuntu a oficiat ritualul de sfinţire a bustului lui Liviu Rebreanu. Evenimentul a reunit numeroşi politicieni, scriitori, oameni de cultură, ziarişti, profesori, studenţi, elevi de la mai multe licee, inclusiv de la Liceul „Liviu Rebreanu” din Chişinău.