Bustul lui Grigore Vieru, dezvelit la Băcioi

Înainte de tragicul accident, poetul a consimţit ca liceul din Băcioi să-i poarte numele

Îndată după transformarea fostei şcoli medii din Băcioi în liceu (2008), consiliul profesoral al acestei instituţii a luat decizia de a i se conferi liceului numele lui Grigore Vieru.

Irina Nechit

În decembrie 2008, înainte de Crăciun, un grup de profesori din Băcioi a fost în vizită la Grigore Vieru. Poetul i-a primit cu multă căldură pe învăţători în apartamentul său din Chişinău, iar când a fost rugat să accepte ca liceul din Băcioi să-i poarte numele, a răspuns cuprins de emoţii: „Sunt încă în viaţă… Dar nici tânăr nu mai sunt”. A scris consimţământul pe o foaie, încheindu-l cu o formulă atât de specifică domniei sale: „Cu frăţească iubire, Grigore Vieru”.

Documentul acesta se păstrează cu sfinţenie în portofoliul Liceului care, din 18 februaire 2009, poartă numele autorului „Tainei care mă apără”. Directoarea liceului, Natalia Eftodi, ne spune că foaia pe care au rămas cuvintele scrise de mână de către marele poet este o relicvă a instituţiei: „Maestrul avea un scris caligrafic, îngrijit, succint, cu miez”.

„Cu frăţească iubire, Grigore Vieru”

După tragicul accident care l-a răpit dintre noi pe Grigore Vieru, liceenii şi profesorii din Băcioi nu au încetat să se roage pentru liniştea sufletului său şi să menţină vie flacăra memoriei poetului, prin recitaluri, lecturi, acţiuni consacrate creaţiei sale. În 2011, pedagogii liceului au adresat un demers Uniunii Scriitorilor din R. Moldova în care au solicitat ca organizaţia scriitoricească să contribuie la realizarea unui bust al poetului, în colaborare cu administraţia publică locală din Chişinău şi cu consiliul judeţean Alba Iulia, România.

Evenimentul inaugurării bustului în incinta Liceului „Grigore Vieru” din comuna Băcioi a avut loc pe 14 februarie 2012, în ziua în care poetul ar fi împlinit 77 de ani. Monumentul e o copie a bustului lui Grigore Vieru din Alba Iulia. Autorul acestuia, sculptorul Romi Adam, a fost prezent la festivitatea inaugurală din Băcioi, care s-a desfăşurat pe fundalul albului pur al celei mai bogate ninsori din iarna curentă. Onoarea de a dezveli bustul i s-a oferit lui Vitalie Şalari, primar al comunei Băcioi, fiului poetului Călin Vieru şi sculptorului Romi Adam.

Bustul e o donaţie a consiliului judeţean Alba Iulia

La ceremonie au participat de asemenea soţia poetului Raisa Vieru, primarul municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă, consilierii judeţeni din Alba Iulia, Radu Neag şi Ioan Bască, directoarea Bibliotecii judeţene „Lucian Blaga” din Alba Iulia, Mioara Pop, preşedintele USM Arcadie Suceveanu, acad. Mihai Cimpoi, scriitorii Nicolae Dabija, Nicolae Grigore Mărăşanu, Ştefan Hostiuc, Vlad Zbârciog ş.a.

Ritualul sfinţirii bustului a fost oficiat de către Diodor Tătaru, parohul bisericii „Sfinţii Voievozi” din comuna Băcioi.

„Bustul e o donaţie a consiliului judeţean Alba Iulia, le suntem recunoscători celor care ni l-au oferit cu atâta generozitate. Acum avem în holul liceului chipul poetului înveşnicit în bronz, el e părintele nostru spiritual”, a declarat pentru JURNAL directoarea liceului din Băcioi, Natalia Eftode, profesoară de română şi franceză, mărturisindu-ne că din copilărie poetul îi este aproape de inimă: „Am crescut cu versurile lui Grigore Vieru, opera lui va rămâne un reper şi pentru generaţiile viitoare, deoarece poetul a glorificat limba română, ţara, mama, casa părintească, el a doinit viaţa, neamul şi este frate cu Eminescu”.