Bustul lui Dumitru Matcovschi a fost instalat pe Aleea Clasicilor

Foto: Nadejda Roşcovanu

Bustul poetului Dumitru Matcovschi a fost instalat astăzi pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Stefan cel Mare şi Sfânt” din Chişinău. Mâine, 1 decembrie 2019, ora 12.00, monumentul va fi sfinţit şi inaugurat. Cheltuielile pentru bustul lui Dumitru Matcovschi, luptător aprig pentru renaşterea naţională a Basarabiei, au fost acoperite din bugetul municipal.

Sculptorii bustului, Victor Macovei şi Ruslan Tihonciuc, care au instalat astăzi lucrarea pe postament, şi-au manifestat îngrijorarea faţă de integritatea acestuia până la inaugurare şi au anunţat responsabilii de la primărie să aibă girjă de el.

Deşi pe site-ul Primăriei Municipiului Chişinău a fost publicat un comunicat despre inaugurarea bustului poetului Dumitru Matcovschi, în mesaj nu este menţionat dacă actualul primar al capitalei, socialistul Ion Ceban, va participa la dezvelirea monumentului.

Amintim că săptămâna trecută, în satul Olăneşti, raionul Ştefan-Vodă, a fost vandalizat monumentul restabilit în memoria grănicerilor români omorâţi de bolşevici în perioada interbelică, ridicat iniţial în 1933 şi distrus în 1945. Din această cauză, monumentul de la Olăneşti,  pentru care s-a depus un efort enorm pentru a fi restabilit, nu a putut fi inaugurat la data anunţată. Responsabilii de restabilirea monumentului în memoria grănicerilor împuşcaţi de bolşevici au afirmat că, chiar de la bunul început al iniţiativei restaurării, ar fi fost ameninţaţi de anumiţi consilieri socialişti din localitate, care i-au avertizat că vor distruge monumentul, pentru că au văzut în el amprenta unei “cizme româneşti”.

Sculptorii bustului, Victor Macovei şi Ruslan Tihonciuc instalează bustul lui Dumitru Matcovschi. Foto: Nadejda Roşcovanu

Sculptorii bustului, Victor Macovei şi Ruslan Tihonciuc instalează bustul lui Dumitru Matcovschi. Foto: Nadejda Roşcovanu

Pe 1 decembrie 2019, ora 12.00, monumentul va fi sfinţit şi inaugurat. Foto: Nadejda Roşcovanu

The following two tabs change content below.
Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Nadea Roşcovanu

Ultimele articole de Nadea Roşcovanu (vezi toate)