Bustul lui Carol Schmidt, dezvelit la Chișinău

bust carol schmidtPe 10 mai a fost dezvelit în fața Filarmonicii Naționale bustul lui Carol Schmidt, primar al Chişinăului în perioada 1877–1903. La ceremonie a participat preşedintele Parlamentului R. Moldova, Igor Corman, precum şi vicepreşedintele Bundestagului Germaniei, Ulla Schmidt.

„Mă bucur foarte mult că un cetăţean german este onorat şi în cinstea dumnealui este edificat acest monument”, a declarat la manifestarea inaugurală Ulla Schmidt. Autor al bustului este arhitectul Veaceslav Jîgliţchi.

Carol Schmidta fost primarul Chişinăului în decurs de 26 de ani, răstimp în care în Chişinău au fost pavate principalele străzi, au apărut primul apeduct şi reţeaua de canalizare, au fost trase primele linii de tramvai, s-a introdus iluminatul stradal, s-au construit numeroase edificii.

De notat că, săptămâna aceasta, Ambasada Germaniei în Republica Moldova organizează o serie de acțiuni cu prilejul celor 200 de ani de la imigrarea coloniștilor germani în Basarabia. Pe 12 mai, a fost inaugurată expoziţia „Urme germane în Republica Moldova 1814–2014. Tradiţie şi modernizare”, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei.