Businessmanul care tinde să devină om politic

 

 

„I-a plăcut jocul politic”


Conform unei analize realizate de politicon.md, prim-vicepreședintele Parlamentului RM, Vladimir Plahotniuc, a urcat două poziții în topul celor mai influenți politicieni din Republica Moldova, de pe 8 pe 6.  

Pe fundalul acestor date, în ultima perioadă, se observă o intensificare a activității electorale a Partidului Democrat, în special a vicepreședintelui acestui partid, Vlad Plahotniuc. Deși până la următoarele alegeri parlamentare mai sunt încă aproximativ doi ani, în cutiuțele poștale ale cetățenilor au apărut scrisori semnate de Vlad Plahotniuc, în care sunt prezentate unele din realizările sale. Chiar în primul alineat al scrisorii, Vlad Plahotniuc anunţă că demersul nu are tentă electorală. Urmează cinci puncte pe care Vladimir Plahotniuc le invocă drept cele mai importante realizări ale sale pe plan politic (votul uninominal), dar și ca filantrop.

„La noi e mai multă democrație în partid”

Colegii de partid ai lui Vlad Plahotniuc nu văd nimic deranjant în faptul că aceste scrisori au fost redactate în numele lui, și nu în numele întregului Partid Democrat. Valeriu Guma, deputat PD, spune că nu se supără nimeni pe activitatea lui Plahotniuc, deoarece scrisoarea semnată de acesta conține realizările sale. „Noi ne-am deprins că cel mai mult lucrează la imagine liderii de partid, ori Vlad Filat, ori Voronin. În PD e mai multă democrație. Ceea ce face Vlad Plahotniuc se încadrează în proiectul de modernizare a Partidului Democrat”.

„Vom vedea ce se va întâmpla după alegerile parlamentare”

Expertul în PR Ludmila Andronic consideră că lui Vladimir Plahotniuc i-a plăcut jocul politic. „Dacă își dorește un viitor politic, o face bine. Și este normal. El a avut o comunicare foarte intensă până a intra pe listele PD-ului, după care a renunțat la ea. A fost o scădere de ritm. Cred că are consultanți suficient de buni care i-au explicat că o comunicare politică nu se face numai în ajun de alegeri. Dacă i-a plăcut jocul politic și vrea să mai rămână în politică, în mod normal, trebuie să-și fortifice această imagine de om politic, și nu de om de afaceri. Bănuiesc că dumnealui vrea să rămână în politică”.

Plahotniuc joacă pe cont propriu

Ion Tăbârță, comentator politic, consideră că imaginea lui Vlad Plahotniuc este a unei persoane venite din business, iar acțiunile pe care le întreprinde au ca scop favorizarea imaginii de om politic. „Se vorbește și despre partea obscură a afacerilor. Știm foarte bine cum a intrat în politică în 2010 pentru ca, în scurt timp, să devină unul dintre liderii acestui partid. Acum vedem că Vlad Plahotniuc vrea să joace pe cont propriu ca, pe viitor, să devină liderul acestei formațiuni politice sau eventual al unei alte formațiuni. Deci are nevoie de o imagine a unui lider politic”, ne-a explicat comentatorul.

Politicianul nr. 1 vs businessmanul nr. 1

„În 2009, m-a rugat să nu intru în politică, să-l ajut să devină politicianul nr. 1 ca să-l înlocuiască pe Voronin. În acest caz, el mă va privilegia și mă va ajuta să fiu businessmanul numărul 1. Pentru că l-am refuzat, a decis să se răzbune”, a declarat Vlad Plahotniuc cu referire la Vlad Filat în contextul scandalului „Cine este păpușarul?”.

Vlad Filat a declarat recent într-o emisiune la Moldova 1 că va renunţa la funcția pe care o deține în cazul în care Republica Moldova nu va obține regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. În cazul în care, până la alegerile parlamentare din 2014, vizele nu vor fi scoase, Vlad Filat va refuza postul de prim-ministru, posibil va pleca și din politică.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)