Business legal cu imigranţi la Moscova

central1 mir24.tv.ruCetăţenii Republicii Moldova stau la rând zeci de ore în ger pentru a procura patenta ce le permite dreptul de a lucra în Rusia

Moldovenii care vor să lucreze în Federaţia Rusă, pentru o patentă, sunt nevoiţi să plătească suprapreţ unor firme ce au contract cu Serviciul Federal rus pentru Migraţie. În caz contrar, muncitorii străini vor face cozi interminabile zeci de ore pentru a procura patenta, fără să aibă nicio garanţie că vor reuşi acest lucru.

În timp ce în Republica Moldova se organizează referendumuri pentru integrarea în Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan), la Moscova, autorităţile îşi bat joc la propriu de muncitorii moldoveni, dar şi de cei ai altor state CSI. Începând cu 1 ianuarie 2014, cetăţenii statelor CSI, cu excepţia Kazahstanului şi Belarusului, sunt obligaţi să cumpere o patentă de la Serviciul Federal pentru Migraţie al Federaţiei Ruse în cazul în care vor să lucreze la persoane fizice.

Majoritatea cetăţenilor RM optează pentru patentă, care, la prima vedere, este uşor de cumpărat. Patenta costă aproximativ 1200 de ruble (circa 450 de lei) pe lună. În cazul în care un muncitor moldovean intenţionează să lucreze în Rusia un an, este obligat să plătească 14400 de ruble (aproximativ 5400 de lei). Legea privind patenta a fost adoptată de Duma de Stat a Federaţiei Ruse pentru a-i legaliza pe muncitorii străini. Aceştia achită lunar un impozit, iar statul rus se obligă să respecte drepturile acestor muncitori. La prima vedere, procedura de obţinere a patentei nu este complicată: muncitorul străin prezintă un set de acte pe care Serviciul Federal pentru Migraţie le acceptă în cazul în care acestea sunt valabile.

Rânduri formate la 12 noaptea

Problemele încep atunci când cetăţeanului străin trebuie să i se ia amprentele digitale, care urmează să fie stocate într-o bază de date a Serviciului Federal pentru Migraţie. Acest birou primeşte vizitatorii doar de două ori pe săptămână: marţi şi joi, cu începere de la ora 15:00.

Iată ce ne mărturiseşte un tânăr din Republica Moldova care a încercat să obţină certificatul de la dactiloscop: „Moldoveni, kirghizi, tadjici, azeri vin de la ora 12 noaptea, cu 15 ore înaintea deschiderii biroului, pentru a prinde rând. Aproximativ 100 de persoane. Culmea este că atunci când se deschide biroul, iese un domn şi împarte bilete la vreo 15–20 de oameni. Doar norocoşii cu biletele vor trece dactiloscopul, ceilalţi însă, după ce au stat 15 ore la temperaturi de până la minus 25 de grade, merg acasă cu buza umflată. Am întâlnit persoane care au venit a şaptea oară şi degeaba… Eu însumi am răcit şi nu mai am de gând să mă întorc”, ne spune Sergiu S.

Cei de la Biroul pentru Migraţiune le spun muncitorilor străini că este vina lor că au stat 15 ore în ger. „Trebuia să veniţi la ora 15”, este răspunsul acestora. Muncitorii nu sunt lăsaţi să intre în încăpere nici după deschiderea biroului. Sergiu ne mai informează că persoana cu tichetele numerotate într-o zi poate să ţină cont de rând şi să le împartă primilor 20 de oameni, în altă zi, le împarte aleatoriu.

Începând cu 1 ianuarie curent, cetăţenii din ţările CSI, cu excepţia Belarus şi Kazahstan, trebuie să meargă la Serviciul Federal pentru Migraţie pentru a perfecta actele necesare. Cetăţeanul străin arată scopul vizitei sale şi, dacă scopul vizitei este căutarea unui loc de muncă, va putea perfecta permisul de muncă sau patenta. Majoritatea aleg patenta. Dacă scopul vizitei este turismul, cetăţeanul străin are dreptul să se afle pe teritoriul Federaţiei Ruse timp de 90 de zile.

 

 

Firme acreditate pe lângă Serviciul pentru Migraţie

Aleksandr Kalinin, preşedintele Congresului diasporei moldoveneşti de la Moscova, a confirmat pentru JURNAL că cetăţenii RM stau la rând pentru actul de la dactiloscopie. „La unele secţii ale Serviciului pentru Migraţiune, oamenii stau şi câte două zile pentru a intra în posesia acestui document. Stau la rând de la orele 3-5 dimineaţa. Există liste, există şi cozi reale”, spune Kalinin.

Potrivit acestuia, fenomenul cozilor interminabile a luat amploare după intrarea în vigoare a legilor privind muncitorii străini în Rusia. Kalinin îi îndeamnă pe cetăţenii RM să se adreseze Congresului diasporei moldoveneşti.

„Noi ştim ce secţii ale Serviciului Federal pentru Migraţie sunt mai libere. În felul acesta, îi putem ajuta”. „Aceste servicii sunt gratuite?”, l-a întrebat noi. „Serviciile pe care le oferim sunt gratuite, dar există firme acreditate pe lângă Serviciul Federal, care oferă contra plată servicii de perfectare a patentelor sau a documentului ce atestă dreptul la lucru.

Noi ştim ce firme sunt acreditate de către Serviciul Federal şi le recomandăm firmele respective cetăţenilor noştri. Amprentele digitale sunt luate chiar în birourile acestora. Procedura durează o oră, iar patenta se ridică peste zece zile”, a spus Kalinin.

„Avem noi căile noastre”

O căutare pe internet ne duce la paginile web ale mai multor firme de acest gen. Preţurile pentru patentă diferă de la o firmă la alta – de la 3000 la 5000 de ruble.

Am contactat câteva firme care oferă servicii pentru patentă. De exemplu, în cazul firmei „Alfa M Konsalting”, cel care vrea să-şi perfecteze actul trebuie să prezinte un document (carte migraţională) care atestă că a trecut hotarul în ultimele şapte zile. „Trebuie să aveţi un document de migraţie. Noi vă vom înregistra pe o adresă juridică, pe care o avem în baza de date. Apoi, în baza acestei înregistrări, vom face patenta. Puteţi să staţi în Rusia cât vreţi, important e să plătiţi cele 1200 de ruble”. „Cât costă serviciile Dvs?”, i-am întrebat noi. „2000 de ruble înregistrarea şi 2500 patenta”. „Şi nu voi sta la cozi?” „Nu, desigur. Avem noi căile noastre”.

La altă firmă, „PM Konsalting”, aflăm că „oamenii stau câte trei zile la cozi, însă acolo unde noi depunem actele totul se rezolvă într-o singură zi”.

JURNAL a vrut să afle opinia oficialilor de la Serviciul Federal de Migraţie, însă funcţionarii ruşi au fost reticenţi, redirecţionându-ne spre un număr al serviciului de presă la care n-a răspuns nimeni.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)