Business cu lăutari

Pe terenul atribuit de Guvern pentru construcția unui obiectiv cu menire culturală se planifică ridicarea unor blocuri cu locuințe în zona verde a Palatului de Cultură al Feroviarilor

 Deși maestrul Nicolae Botgros susține că pe terenul atribuit în 2007, gratuit, printr-o Hotărâre a Guvernuluui Tarlev, Asociației Obștești Cultural-Artistice „Lăutarii” se va ridica un complex cultural, care nu va depăși patru etaje, în realitate, pe acest teren, se planifică ridicarea a trei clădiri, două blocuri de locuințe cu nouă etaje și unul cu şase etaje, ultima clădire cu menire culturală, chiar în zona verde a Palatului de Cultură a Feroviarilor. Ex-arhitectul-șef al Chișinăului, Anatoli Gordeev, susține că în această zonă „trebuie exclusă orice construcție de acest tip, pentru că se încalcă nu doar aspectul zonei verzi, dar și coridorul ecologic, care este fundamentul planului general al Chișinăului”.

Zilele acestea, activistul Victor Chironda scria pe Facebook că, în viitorul apropiat, o parte din scuarul Palatului de Cultură al Feroviarilor din Chișinău va fi cedată Asociației Obștești Cultural-Artistice „Lăutarii”, în frunte cu maestrul Nicolae Botgros, care va construi două blocuri locative cu nouă etaje (S+P+7E) și un „obiectiv cultural” de tip oficii, cu şase etaje”.

Darul lui Tarlev pentru Botgros

Printr-o Hotărâre de Guvern, (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=325986) , în noiembrie 2007, în timpul guvernării conduse de Vasile Tarlev, Asociației Obștești Cultural -Artistice „Lăutarii” i-a fost atribuit, „în scopul promovării valorilor culturale, cu titlu gratuit, sectorul de teren, proprietate publică a statului, cu suprafaţa de 0,2754 ha (din terenul aparţinând Palatului de Cultură al Feroviarilor).

În Hotărârea semnată de premierul Vasile Tarlev mai scrie că „Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru va elibera documentaţia respectivă, precum şi titlul de autentificare a dreptului noului deţinător de teren, asigurând modificarea documentaţiei cadastrale funciare”.

O altă sursă scria pe o reţea de socializare că „pe acel teren, care nu are hotarele bine delimitate, se defrișează copacii, iar sub terenul respectiv este un adăpost antiaerian. În Hotărârea de guvern este scris că trebuie scoase comunicațiile subterane. Unde va fi strămutat adăpostul antiaerian? Sau acesta a fost „dăruit” lui Botgros?”, se întreba internautul.

 „Studio, sală de repetiții și hotel pentru artiștii de peste hotare”

Pe 4 august curent, Primăria Chişinău a anunţat organizarea consultărilor publice în cadrul cărora va fi discutat acest proiect.

Solicitat de JURNAL de Chișinău, maestrul Nicolae Botgros ne-a spus că într-adevăr terenul i-a fost atribuit Asociației pe care o conduce în prezent. „Vrem să facem un studio, o sală de repetiții şi un complex cultural. Vor fi și spații de hotel, unde să vină artiști de peste hotare”, ne-a comunicat maestrul Botgros. Domnia Sa ne-a explicat că „aceasta a fost și menirea obiectivului respectiv când i s-a atribuit terenul”. Potrivit maestrului, noua construcție „va fi de până la patru etaje, nu mai mult”.

Totodată, Domnia Sa susține că pe teritoriul respectiv nu există niciun adăpost antiaerian, „trebuie doar de înlăturat comunicațiile și rețelele de căldură”.

Nicolae Botgros încă nu știe ce agent economic va construi clădirea. „Am dus tratative cu o firmă, care nu sunt prea serioși, acum cu alții, încă nu știm. Deocamdată, stăm în vânt, nu construim nimic”. Maestrul a dezminţit informaţia că acolo ar putea fi construite blocuri cu nouă etaje.

 

Construcțiile vor distruge coridoarele ecologice ale Chișinăului

Anatoli Gordeev, ex-arhitect-șef al Chișinăului, afirmă însă că e la curent cu informaţia că în spaţiul verde al Palatului Feroviarilor se vor construi două clădiri cu nouă etaje și una cu şase. Arhitectul lămureşte că în acea zonă trebuie exclusă orice construcție de acest tip, pentru că se încalcă nu doar aspectul zonei verzi, dar și coridorul ecologic, care este fundamentul planului general al orașului.

Gordeev susține că „un oraș se deosebește de altul, în primul rând, prin aceste coridoare ecologice”. Potrivit arhitectului, există schema ilustrată a acestor coridoare ecologice, elaborată și prezentată în anul 2007, în timpul unui workshop, de către un grup de specialiști, reprezentanți ai Politehnicii din Milano, Italia, Universității din Barcelona, Spania, și Firma Internațională SOM din SUA.

„Schema coridoarelor ecologice prezentată pentru orașul Chișinău, din start, exclude construcția acestor clădiri, pentru că acestea ar fi ca un zid pentru curenții de aer și ar împiedica circulația liberă a lor. Deja sunt clădiri lângă barajul lacului care împiedică curenții de aer, dar asta nu înseamnă că trebuie să înrăutățim situația și mai mult. Acest coridor ecologic trebuie să existe, nemaivorbind de faptul că acolo este și zona verde a Palatului Feroviarilor”, a mai spus unul din autorii elaborării Planului Urbanistic General al Chișinăului din anul 1989.

Documentele atașate momentan comunicatului de presă, plasat pe site-ul Primăriei Capitalei, contrazic cele spuse de Nicolae Botgros pentru JURNAL de Chișinău.

Astfel, în planul urbanistic zonal, codul „R” permite, conform Regulamentului local de urbanism, construcții de până la nouă etaje, locuință colectivă, cu ocuparea teritoriului de 80% și maxim de locuințe care pot fi construite sunt de la 300 până la 450 de locuințe. În aceleași acte, schema planului de amenajare arată că pe teritoriul dat gratuit de către Guvern Asociației Obștești Cultural-Artistice „Lăutarii”, din terenul aparţinând Palatului de Cultură al Feroviarilor, proprietate publică a statului, vor fi construite două clădiri cu 9 etaje (S+P+7E) și o clădire socio-culturală cu 6 etaje (D+P+4E).