Business cu lăutari (2)

Deşi i s-a atribuit un teren pentru construcţia unui imobil cu menire culturală, maestrul Nicolae Botgros ar planifica să mai construiască două clădiri cu nouă etaje

Consultarea publică privind Proiectul terenului atribuit gratis în anul 2007 de către guvernul Tarlev Asociației Obștești Cultural-Artistice „Lăutarii” a scos la iveală mai multe nereguli. Deși există un proiect care arată clar că pe cei 27 de ari vor fi construite două blocuri de locuit cu nouă etaje și unul cu şase, cu menire socială, proiectanții nu sunt la curent că în zona respectivă sunt rețele termice și buncăre. Mai mult, compania „Estate Invest Company”, care are încheiat un parteneriat cu AOCA „Lăutarii” pentru ridicarea construcțiilor, a defrișat pe acest teren 28 de arbori și l-a împrejmuit. Maestrul Nicolae Botgros a declarat că nu este la curent cu proiectul respectiv.

Pe terenul atribuit gratis de către guvernul Tarlev în anul 2007, pentru construcția unui obiectiv cu menire culturală, Asociației Obșteşti Cultural-Artistice „Lăutarii” se planifică ridicarea a două blocuri de locuințe și unul de menire culturală în zona verde a Palatului de Cultură al Feroviarilor, chiar dacă, anterior, deținătorul terenului, Nicolae Botgros, susținea că pe terenul atribuit nu se vor ridica clădiri mai înalte de patru etaje.

Astfel, ieri, 24 august, la Pretura sectorului Botanica au fost organizate consultări publice pe marginea Proiectului „Planul Urbanistic Zonal privind valorificarea terenului cu numărul cadastral 0100104017 din str. Vorniceni” și operarea de modificări în Regulamentul local de urbanism, proiect aprobat prin decizia CMC, în vederea substituirii parțiale a Codului de reglementare urbanistic C3 cu codul R6, zonă rezidențială cu densitate medie.

Autoarea proiectului, arhitecta urbanistă Aliona Ciocoi, a spus în cadrul dezbaterii publice că terenul în cauză se află într-o zonă rezidențială. „Conform analizei situației existente, terenul acesta a fost atribuit pentru construcția unui obiectiv de menire social-culturală. Din motivul că beneficiarul nu a avut investiții, pe parcurs, s-a stabilit o colaborare de parteneriat cu compania „Estate Invest Company”, care pe moment propune edificarea obiectivului în comasare cu două blocuri locative pe acest teren”, a spus Ciocoi.

Arhitecta Ciocoi susține că suprafața terenului de circa 27 de ari este bună pentru construcțiile respective care „nu vor încurca Palatului Feroviarilor”. Potrivit ei, pe teren vor fi ridicate două blocuri locative și un bloc socio-cultural. Totodată sunt preconizate 43 de  locuri de parcare subterană, 10 parcări vor fi în fața edificiului cu menire culturală. Intrarea principală va fi de pe strada Fântânilor și strada Vorniceni.

 Proiectanta: „Terenul nu se află deja în zona verde”

Anatoli Gordeev, ex-arhitect-șef al Chișinăului, a spus că în zona respectivă trebuie exclusă orice construcție de acest tip, pentru că se încalcă nu doar aspectul zonei verzi, dar și coridorul ecologic, care este fundamentul planului general al orașului. Aliona Ciocoi însă susține că terenul nu se află în zona verde, el a fost atribuit pentru construcția unui obiectiv de menire culturală. „Deja nu este zona verde.  Clădirea va avea menire culturală, doar că vor mai fi şi două blocuri de locuit.”

Deși se spune că sub terenul respectiv sunt buncăre și rețele termice, Aliona Ciocoi afirmă că nu s-a informat și nu este la curent că acolo sunt buncăre, „de aceasta se va ocupa responsabilul de proiectul de execuție la general care va face cercetările geologice detaliate. Eu sunt doar proiectant urbanist”.

Proiectanta susține că clădirile „se vor încadra perfect în ansamblul arhitectural” şi că proiectul este un concept, nu este ceva bătut în cuie.

Prezent la consultarea publică, chișinăueanul Andrei Tudose din Chișinău a întrebat care este înălțimea blocurilor în comparație cu Palatul Feroviarilor, Aliona Ciocoi a precizat că vor fi cu patru niveluri mai înalte ca Palatul Feroviarilor.

A face figurație

Beneficiarul proiectului, Vladislav Dobroviceanu, SRL „Estate Invest Company”, firma care va construi blocurile, nu a putut spune dacă maestrul Botgros este la curent cu proiectările și construcțiile care se planifică, sugerându-ne să-l întrebăm pe Botgros. Reprezentantul companiei de construcții nu exclude că proiectul ar putea suferi modificări ulterior.

La eveniment era prezent un grup de vreo 14 bărbați, care au intrat odată, așezându-se împreună. I-am întrebat la ce-au venit și dacă sunt de acord cu construcția blocurilor înalte în zona Palatului Feroviarilor, toți tăceau, nu au putut răspunde la ce au venit, doar unul a strigat: „Să se construiască, pentru că numai gunoi este în zonă!”.

În replică, imediat, în sală s-a ridicat directoarea Palatului Feroviarilor, Aurelia Hîncu, care a infirmat cele spuse de bărbat, zicând că aceasta este cea mai curată zonă în care nu există deșeuri.

Cinci metri distanță între Palatul Feroviarilor și blocurile noi

Aurelia Hâncu a mai spus în fața asistenţei că a venit la consultările publice fără a avea o invitație specială. Potrivit ei, la proiectarea blocurilor nu s-a ținut cont de distanța mică față de clădirea Palatului Feroviarilor și nici de faptul că acolo se află buncăre: „De unde au apărut două blocuri locative, dacă în 2007 s-a dat terenul pentru o construcție cultural-socială? Nimeni nu vorbește despre meritele lui Nicolae Botgros și despre terenul atribuit gratis. De la ferestrele Palatului și până la viitoarea construcție sunt cinci metri, nicidecum 20, cum susțin proiectanții. Cum vor circula acești oameni? Va exista vreo pietonală? Unde vor fi amplasate pubelele pentru colectarea gunoiului?”

La sfârşitul discuţiei, Aurelia Hâncu le-a sugerat proiectanților și beneficiarului să consulte și să studieze totul, pentru că acolo sunt buncăre. Ele fiind obiective strategice, nu au fost trecute în toate hărțile. Veniți și studiați!”, le-a sugerat Hâncu.

De aceeași părere este și Elvira Cherdivară, care locuiește pe str. Vorniceni. „Toți suntem împotriva ridicării acestor clădiri, noi mergem pe șosea. Distanța dintre casele noastre și clădirile noi va fi de 1,5 metri. Nu avem pe unde merge!”.

Prezent la consultări, vicearhitectul sectorului Botanica, care face parte din Consiliul urbanistic, n-a vrut să ofere niciun comentariu. „Eu am menirea doar de a organiza consultările publice. Toate propunerile se vor lua în considerație și vor fi incluse în procesul-verbal”.