Burghilă, la control!

IMPOSTURĂ // Lenuţa Burghilă primea banii pe contul Asociaţiei sale prin intermediul Ministerului Culturii,  după ce, cu sprijinul lui Voronin, a înlăturat ministerul de la realizarea proiectului

Lenuţa Burghilă a evitat mult timp să se întâlnească cu auditorii Curţii de Conturi (CC), pentru a da socoteală despre modul în care a cheltuit 9,8 milioane de lei din bani publici. Aceasta ocolea întâlnirile şi nu răspundea la telefon. Auditorii au recurs la un pas extrem: aflând că artista organizează o conferinţă de presă, s-au deplasat la faţa locului. La sfârşitul conferinţei, s-au apropiat şi i-au cerut să prezinte, totuşi, rapoartele financiare şi să răspundă la telefoane. Anunţată din timp despre data şedinţei la care urma să fie audiat raportul, Burghilă a trimis o scrisoare în care le-a solicitat membrilor CC să-i trimită „scenariul şedinţei”, să-i permită să se prezinte cu zece persoane, participante la proiect, şi să i se organizeze „condiţii tehnice” pentru a proiecta filmuleţe din cadrul proiectului „Caravela Culturii”. Spectacolul pe care artista preconiza să-l organizeze la CC nu a avut loc, deoarece, cu câteva ore înainte de şedinţă, Lenuţa Burghilă a părăsit ţara. Nu înainte de a le cere membrilor CC ca discuţiile să aibă loc „categoric” în prezenţa sa.

„Mea culpa” la Curtea de Conturi

Deşi show-ul Lenuţei Burghilă a putut fi evitat, Sergiu Guja, unul din membrii CC, a recunoscut că examinarea şi după patru ani de către CC a modului de cheltuire a banilor publici de către Burghilă nu e decât un show mediatic. Guja a recunoscut că în toţi aceşti ani CC a lucrat la comandă. „În 2005, 2006, 2007, noi vedeam că banii aceştia se duc în nisip şi nimeni nu spunea nimic. Trebuie să recunoaştem – atât Ministerul Culturii, cât şi Curtea de Conturi – că în toţi aceşti ani am lucrat la comandă. Nu am avut curajul să dăm alarma privind modul în care se cheltuie banii. Şi acum vrem să facem show, chemăm camere de luat vederi şi încercăm să arătăm că şi CC lucrează eficient. Cu părere de rău, am lucrat foarte ineficient”, a spus Guja, specificând că cheltuirea a 10 milioane de lei este o problemă, dar există şi probleme de sute de milioane de lei despre care nu se sesizează instituţiile de resort: PG, CCCEC. „Este regretabil ce se întâmplă astăzi în gestionarea banilor publici în RM”, a specificat el.

Un duş rece pentru Ala Popescu

Ala Popescu, preşedinta Curţii de Conturi, a obiectat că aceste declaraţii aparţin dlui Guja şi că, anual, Curtea s-ar fi pronunţat pe marginea problemei, dar rapoartele ar fi rămas fără răspuns. Sergiu Guja i-a replicat că în aceşti ani CC nu a trimis niciun raport pe adresa Procuraturii Generale, fapt care a revoltat-o pe preşedinta CC, care a insistat că acest lucru „nu este adevărat”. La rândul său, Sofia Ciuvaleschi, unul din auditori, i-a reproşat lui Guja că, în ce o priveşte, nu consideră că a făcut parte dintr-o echipă care a lucrat la comandă. „Îmi pare rău că colegul nostru spune că noi toţi am lucrat la comandă. Personal, consider că ne-am făcut treaba cinstit”, a spus ea.

Este de remarcat că Ala Popescu, preşedinta CC, a mai fost acuzată anterior că ar fi cenzurat rapoartele de audit cu scopul de a ascunde încălcările admise de guvernarea comunistă. Un ultim scandal de acest fel viza activitatea Ministerului Afacerilor Interne. Adevărata situaţie la această instituţie a fost făcută publică de conducerea Curţii abia după schimbarea conducerii statului. Potrivit auditorilor, toate încălcările grave de la MAI au fost descoperite şi în controalele efectuate pe timpul comuniştilor, dar nu au fost făcute publice din diverse motive.

Scrisoarea Lenuţei către Voronin

Reacţia lui Sergiu Guja nu s-a lăsat aşteptată nici după declaraţiile viceministrului Culturii, Gheorghe Postică, care a informat Curtea că ministerul nu dispune de rapoarte financiare şi nici nu a dispus de proiectul propriu-zis. Postică a relatat că a existat o adresare a Lenuţei Burghilă către Voronin în care s-a insistat asupra faptului ca proiectul să fie realizat exclusiv de Asociaţia „EuroMoldovaArt” condusă de ea. „Recunoaştem că proiectul a fost unul abuziv. Ministerul a fost înlăturat de la participare în cadrul acestuia şi a participat doar la manifestările culturale din raionul Călăraşi”, a spus Postică precizând că banii veneau pe contul ministerului, după care, în lipsa proiectului, erau transferaţi pe contul Asociaţiei Lenuţei Burghilă. „Dacă aţi fi avut verticalitate, aţi fi refuzat să alocaţi bani pentru un proiect care nici măcar nu exista la Ministerul Culturii”, a punctat Guja.

Ilegalităţi de milioane

Raportul de audit al Curţii de Conturi a scos la iveală că preşedinta Asociaţiei „Euro Moldova Art”, având acoperirea preşedintelui ţării, a cheltuit în perioada 2005 – 2009, din cele 9,8 milioane de lei, circa 4 milioane de lei după bunul ei plac. Aceasta a achiziţionat o maşină în valoare de circa 200 de mii de lei, tehnică de calcul şi alte bunuri. În 2005, artista a cheltuit 785 mii de lei, în 2006 – 2,8 mil. lei, dintre care 380 de mii au fost utilizaţi pentru cadouri, inclusiv pentru veteranii de război şi mamele cu mulţi copii. În 2007, „Caravela Culturii” a înghiţit 3,1 mil. lei, în 2008 – 1,5 mil. lei şi în 2009 – 1,5 mil. lei. De regulă, artista solicita sume suplimentare din bani publici. Raportul Curţii de Conturi urmează să fie transmis Procuraturii Generale a Republicii Moldova. În încercarea de a afla opinia Lenuţei Burghilă, la telefonul Asociaţiei „EuroMoldovaArt” ne răspunde robotul care ne informează că numărul în cauză a fost suspendat, iar numărul mobil al artistei este deconectat.

Spicuiri din scrisoarea Lenuţei Burghilă adresată CC:

„Solicit respectuos posibilitatea tehnică de a demonstra materiale video ce sunt legate de raport şi prezenţa mea însoţită de un număr de până la 10 persoane implicate nemijlocit pentru a ne expune în mod democratic opinia pe marginea temei date. Vă rugăm să ne puneţi la curent cu scenariul prezentării raportului şi alte aspecte după doleanţa de mai sus. În acest context rog ca orice discuţie publică pe marginea proiectului Caravela Culturii categoric să se efectueze doar în prezenţa autorului, Burghilă Elena”.

Potrivit preşedintei CC, Ala Popescu, artista a părăsit ţara cu câteva ore înainte de începerea şedinţei. „Am fost informaţi despre acest fapt de către Serviciul de grăniceri căruia ne-am adresat cu o solicitare în acest sens”, a spus Popescu.

Lenuţa Burghilă a declarat, însă, pentru săptămânalul „Apropo Magazin” că e plecată de o săptămână la Moscova, unde are stabilite câteva întâlniri profesionale care vizează cariera sa muzicală. „Nu am fugit! În agenda mea, plecarea la Moscova era stabilită de vreo lună. Săptămâna aceasta, revin şi voi lămuri lucrurile”, a declarat Burghilă pentru sursa citată.

Svetlana COROBCEANU

The following two tabs change content below.