Buni în apărare, ineficienţi în atac // NAŢIONALA

Tricolorii se pregătesc pentru meciul cu Anglia din preliminariile Campionatului Mondial 2014

Naţionala R. Moldova a început bine anul competiţional, 0-0, cu reprezentativa Belarusului, echipă care a reuşit să învingă Franţa în deplasare. Preşedintele FMF Pavel Ciobanu şi selecţionerul Ion Caras au rămas mulţumiţi de rezultat şi de atitudinea internaţionalilor moldoveni.

Vitalie Hadei

Totodată, aceştia spun că mai este mult de lucru pentru a ţine piept naţionalei Angliei. Cea mai mare problemă a tricolorilor este compartimentul ofensiv, acolo unde Picuşceac şi Alexeev nu au reuşit mare lucru.

Fără Alexandru Suvorov, Eugen Cebotari şi Igor Bugaiov, selecţionerul Ion Caras a găsit soluţii, titularizându-i pe Eugen Sidorenco şi Artur Patraş. Şi Sergiu Covalciuc a fost titular după o pauză de patru ani, ultimul însă nu şi-a regăsit randamentul de altădată.

Brazilianul Bressan nu i-a ajutat

Reuniţi după a pauză de peste două luni, fotbaliştii noştri au început timorat. De acest lucru au profitat bieloruşii în frunte cu brazilianul naturalizat Renan Bressan. Din primele minute, aceştia au pus presiune la poarta lui Namaşco, ajutaţi şi de vânt. Însă ultimul a avut nişte intervenţii care îi va asigura locul de titular la echipa naţională. Odată cu trecerea timpului, moldovenii au echilibrat ostilităţile. Eugen Sidorenco a scăpat singur pe stânga şi a centrat în faţa porţii, doar că lentul Patraş a ajuns prea târziu la balon pentru a-l devia în plasă.

Epureanu&Co au obţinut două cornere consecutive şi Simion Bulgaru şi Patraş şi-ar fi putut trece numele pe lista marcatorilor, doar că nu au fost concentraţi la finalizare.

Epureanu şi Andronic ar fi putut aduce victoria

Bieloruşii nu s-au lăsat mai prejos, punând în pericol poarta lui Namaşco, însă Igor Armaş şi Golovatenco au reuşit să îndepărteze pericolul, degajând balonul din careul mic. Una din cele mai mari ocazii le-a avut Gheorghe Andronic care a intrat în locul lui Covalciuc în minutul 63. Fostul fotbalist al FC Zimbru a primit o pasă perfectă la 16 metri, perpendicular pe poartă, dar până şi-a aşezat mingea pentru şut a fost deposedat. Şi căpitanul Epureanu ar fi putut marca pe final de meci, dar cu spatele la poartă, din opt metri, a preferat să şuteze defectuos din întoarcere.

Covalciuc, inexistent pe teren

Veriga slabă a naţionalei noastre în meciul cu Belarus a fost Serghei Covalciuc. Acesta a avut rareori balonul la picior, iar atunci când l-a avut a fost în dificultate de imaginaţie. Pavel Ciobanu nu a adus critici mijlocaşului, dar speră ca acesta va reveni la forma care l-a consacrat. „Nu a jucat de mult la naţională şi acest lucru s-a observat. Cred că, în scurt timp, va fi un jucător-cheie”, a spus Ciobanu.

Chiar dacă a avut oportunităţi şi chiar s-a remarcat, Eugen Sidorenco a dezamăgit. Acesta a făcut curse de 20-30 de metri cu balonul la picior, dar rareori a putut oferi pase bune. Patraş, de asemenea, a fost foarte lent şi fără imaginaţie, lucru ce l-a enervat pe Ion Caras. Foarte nervos pe teren a fost şi Alexandru Gaţcan. Acesta s-a remarcat mai mult cu proteste la adresa arbitrului decât cu faze periculoase.

Ineficienţi au fost şi atacanţii Igor Picuşceac şi Serghei Alexeev. Ambii au bâlbâit mingile care au ajuns la ei. Inexplicabil, pe bancă a rămas rapidul atacant Gheorghe Ovseanicov care nu a fost folosit niciun minut de Caras.

Rezultat bun

Una peste alta, Caras şi Ciobanu au rămas mulţumiţi de rezultat. Ei cred că naţionala este pe drumul cel bun. „0-0 cu Belarus poate fi considerat un rezultat bun dacă ţinem cont de ce jucători au ei în lot. Aceştia joacă în fiecare an în cupele europene, iar naţionala lor a câştigat Franţa la Paris. Să nu uităm că de la noi au lipsit Stanislav Ivanov, fundamental la mijlocul terenului. Nu a fost nici Suvorov care inventează de fiecare dată câte ceva. De asemenea, ne-a lipsit Bugaiov şi Cebotari”, a precizat Pavel Ciobanu. De aceeaşi părere este şi Ion Caras care, odată cu preluarea mandatului, a impus o disciplină de fier la naţională.

Stadion de provincie    

Meciul dintre Belarus şi Moldova s-a jucat pe un stadion cochet din Antalya, „Mardan Palace”, cu o capacitate de 8500 de locuri. Pe arena respectivă, a jucat de câteva ori şi naţionala Turciei. Atât Pavel Ciobanu, cât şi Ion Caras le-ar fi plăcut ca şi naţionala Moldovei să aibă un asemenea stadion, costul căruia este de circa 25 de milioane de euro. „Am vrea să avem şi noi o asemenea arenă. Sperăm că în trei luni se va găsi terenul pe care să fie construit stadionul şi să fie demarate lucrările. Nu cred că meciul cu Anglia se va juca la Tiraspol, dar urmează să mai vedem cum vor decurge negocierile cu firma care deţine stadionul FC Zimbru. Dacă am fi avut un stadion ca „Mardan Palace”, nu am mai fi avut acum bătăi de cap. Cert e că nu vom admite ca firma care administrează arena „Zimbru” să stabilească preţul la bilete. Noi am stabilit şi vom stabili în continuare preţuri accesibile”, a declarat pentru JURNAL Pavel Ciobanu.