Bunelul fetiței care a desenat Lacrima tricoloră e din Basarabia

Alesia Cobasnian, fetița din Constanța care a desenat Lacrima tricoloră – imagine devenită virală pe internet de ziua Marii Uniri, la 1 decembrie 2018 – este nepoțica unui cunoscut dirijor constănțean, Boris Cobasnian, născut în Basarabia, frate drept cu Vladimir Cobasnean, actor remarcabil din Chișinău.

În căutarea Alesiei Cobasnian

Imediat după apariția, în spațiul virtual, a desenului cu Lacrima tricoloră, am contactat-o pe Alesia Cobasnian, pe facebook, dar nu mi-a răspuns. Publicasem atunci un articol în Jurnal de Chișinău, intitulat „Lacrima anului 2018”. Reproduc un fragment: „O imagine cutremurătoare a devenit emblematică pentru manifestările prilejuite de Centenarul Marii Uniri. E o lucrare grafică, realizată de o fetiță de 12 ani din Constanța, elevă la Colegiul Național de Arte Regina Maria. Imaginea, de o mare forță expresivă, a devenit virală pe internet. Desenul cu ochiul imens ce varsă lacrimi tricolore a apărut și la parada organizată în București de Ziua Unirii. Imaginea a adunat sute de comentarii și felicitări îndată după ce a fost postată, mii de oameni au distribuit-o”.

În primele zile ale lui 2019, mi-am zis că trebuie să o caut din nou pe Alesia Cobasnian, nu doar din respect pentru talentul și inteligența ei, ci și pentru că are un nume întâlnit mai des pe malul stâng al Prutului decât pe cel drept, un nume mai degrabă basarabean.

Boris Cobasnian, dirijor, compozitor de la Constanța

Alesia, o elevă foarte bună la Colegiul Național de Arte Regina Maria din Constanța

Am sunat la Colegiul Național de Arte Regina Maria din Constanța, dar era vacanță, probabil. După mai multe apeluri telefonice, în sfârșit, mi-a răspuns o voce, ajutându-mă să iau legătura cu diriginta Alesiei, doamna Doinița Pindic Mirea.

„Alesia Cobasnian este eleva Colegiului Național de Arte din clasa a V-a, acum fiind în clasa a VI-a, specialitatea Arte vizuale (desen). Eu sunt diriginta ei și profesoara de română. Este un copil deosebit, cu rezultate foarte bune. La sfârșitul clasei a V-a, Alesia s-a aflat printre premianții clasei, cu o medie foarte mare. Este o fire sensibilă, pasionată de desen. Oricând are puțin timp liber, ea desenează. Toate lucrările pe care le-am văzut sunt pline de viață, „însuflețite”, se vede că face totul cu pasiune. Au ceva aparte lucrările ei, atrag atenția imediat. La orele de română, de multe ori, îmbinăm literatura cu desenul și obținem lucruri extraordinare, iar copiii sunt foarte încântați. În perioada Școala altfel, mergem la muzee, în excursii tematice. Despre Alesia, nu pot spune decât ca este minunată, făra să exagerez, și sunt foarte bucuroasă că o cunosc și că a ales să vină la școala noastră”, mi-a povestit, cu bunăvoință și căldură, doamna Pindic Mirea.

Am întrebat-o dacă Alesia are rude în Basarabia, dacă nu cumva e chiar nepoata ilustrului muzician constănțean Boris Cobasnian, însă diriginta copilei nu știa. Mi-a dat, în schimb, datele de contact ale mamei fetiței, Luminița Ticu Cobasnian. „Da, Boris Cobasnian e bunelul Alesiei! Are amintiri foarte frumoase cu el”, mi-a scris într-un mesaj mama Alesiei. E bine să vă spun că fetița mai are o surioară și că tatăl familiei se numește Laurian Cobasnian.

Alesia Cobasnian: „Știu că Basarabia este pământ românesc și că bunicul e de acolo”

Venise momentul să discut cu autoarea Lacrimei. E foarte discretă, de o delicatețe și cumințenie care te dezarmează. Bunelul său, Boris Cobasnian, a murit când ea avea 5 ani, dar îi păstrează o amintire luminoasă: „Era o persona deosebită, se distingea de cum intra în cameră și era foarte cunoscut și respectat. Îmi amintesc că era foarte drăguț cu mine. Când aveam 3, 4 ani ani mă punea să număr și pentru fiecare număr pe care îl știam, îmi dădea câte un leu. Mă străduiam de fiecare dată să știu mai mult și ne amuzam împreună, era foarte haios”.

Am întrebat-o pe Alesia cum și-a descoperit vocația pentru desen. „Pur și simplu desenam de mică. Îmi place foarte mult să desenez, să creez. Totul vine din imaginație”, mi-a spus Alesia. E pasionată și de lectură: „Citesc foarte mult. Acum citesc „Pajiștea dragonului” de Scarlett Thomas, iar autoarea mea preferată este J. K. Rollings care e născută în aceeași zi cu mine”.

Când va fi mare, vrea să se facă arhitect sau designer. Îi place muzica, baletul, merge la teatru, la operă. Ce cunoaște despre Basarabia? „Știu că Basarabia este pământ românesc și că bunicul e de acolo. Mi-ar plăcea cândva să văd casa în care s-a născut, dacă mai există. Din păcate, nu am cunoscut foarte bine familia bunicului din partea cealaltă, nu am fost niciodată la Chișinău”, ne mărturisește Alesia.

Boris Cobasnian, un cunoscut dirijor român

Despre Boris Cobasnian, aflăm mai multe din presa constănțeană. S-a născut pe 9 martie 1926 în satul Petroșani, județul Bălți, Basarabia. Tatăl său, părintele Visarion, dirija corul bisericii din sat. Boris și-a început studiile muzicale la Şcoala Normală „Mihai Viteazul” din Chişinău. Când a izbucnit războiul, Şcoala Normală a fost nevoită să se refugieze la Arad. În anul 1947, a devenit student la Conservatorul din Bucureşti. În 1960, Boris Cobasnian a fondat renumitul cor „Vox Maris” din Constanţa, cu care a obţinut premii la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale (Italia, Germania, Ungaria, Spania). A compus piese corale, a avut sute de discipoli. A predat muzica religioasă la Facultatea de Teologie a Universităţii „Ovidius” din Constanța. A fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

E curios faptul că în timp ce căutam informații despre Boris Cobasnian, purtam o corespondență cu prof.univ. dr. Raisa Radu, basarabeancă stabilită la București, care în tinerețe îl văzuse pe Boris Cobasnian la Constanța. Nu l-a cunoscut personal pe Boris Cobasnian, dar toată lumea îl știa: „Era un domn după care, atunci când trecea pe stradă, toată lumea întorcea capul ca să-l mai privească. Era elegant, frumos, avea prestanță. Avea un păr foarte frumos. Era dirijor la Teatrul de Operă. Am fost la câteva spectacole la care a dirijat. Era un muzician foarte apreciat”.

Dirijorul Boris Cobasnian de la Constanța e frate drept cu actorul Vladimir Cobasnean de la Chișinău

Între Boris Cobasnian și Vladimir Cobasnean a existat o asemănare fizică uimitoare. E suficient să-i vezi doar pe fotografie, ca să-ți dai seama că sunt frați drepți. Mulți dintre noi îl țin minte pe Vladimir Cobasnean interpretând diferite roluri la Naționalul „Mihai Eminescu” din Chișinău, a jucat pe scena Teatrului Național până în ultimul an de viață.

Să ne amintim unele repere din biografia domniei sale: s-a născut în anul 1935, a absolvit în 1962 Conservatorul de Stat „Gavriil Muzicescu” din Chișinău, Facultatea Teatrală. A debutat la Teatrul de Păpuși „Licurici”, după care s-a înscris în trupa de balet a Teatrului Muzical-Dramatic „A.S. Pușkin”. A activat la Teatrul Epic de Etnografie si Folclor „Ion Creangă”, apoi a lucrat ca actor la Teatrul Național „M. Eminescu” din Chișinău. Timp de șase decenii a realizat peste 100 de roluri. A fost de asemenea profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, la Gala UNITEM din 2004 i s-a acordat Premiul pentru Pedagogie Artistică.

Boris Cobasnian s-a stins în 2012, la vârsta de 85 de ani. Iar fratele său, Vladimir Cobasnean, a decedat la vârsta de 82 de ani, în primăvara lui 2017 (în acel aprilie de neuitat când au căzut ninsori grele peste Basarabia).

O mlădiță din neamul Cobasnian trăiește, studiază artele și desenează lucrări minunate pe țărmul Mării Negre, la Constanța. Ea, o copilă de 12 ani, a creat o imagine-simbol pentru români, o Lacrimă tricoloră. Îți mulțumim, Alesia Cobasnian, pentru acest semn al libertății, curajului, creativității, un semn trimis către noi din orașul lui Ovidiu.

Irina Nechit