Bună cușmă, dar nu-i nimenea sub ea (2)

Ce a făcut sentimentul patern dintr-un bărbat

Copiii lor au rămas în ziua aceea la nanul Lionea pentru că alte rude nu aveau. Cei de la asistența socială le-au propus Ninei și lui Leonid să ia copiii sub tutelă până la majorat, altfel, fiind cu vârste diferite, îi bagă pe la diferite orfelinate.

Nina s-a cam mâniat. Tocmai acum când se simțea mai bine – liberă, independentă, fără griji – la ce îi trebuia trei copii ai nu știu cui?… Erau de fapt rudele lui bărbatu-său și ea, care nu se mai topea de dragul lui, să crească niște odrasle străine?! Dacă ar fi refuzat, ar fi trebuit să divorțeze, și nu mai era așa de tânără ca să se dea bărbaţii la ea. Şi nici nu prea erau bărbaţi în sat de vârsta ei şi încă neînsuraţi!

Dilema

S-a dus la părinți să vadă ce zic. Nu s-a arătat o săptămână pe acasă. Într-un târziu, a venit și i-a spus lui Leonid că e de acord să-i crească până la 18 ani, mai ales că va avea și o pensie alimentară pentru fiecare copil și ajutoare fel de fel. Adică la baza acestei decizii nu au stat mila și înțelegerea pentru nenorocirea copiilor, ci au fost gânduri mercantile.

Leonid atâta aştepta. Repede a adunat actele necesare, le-a prezentat în instanţă şi, când s-a trezit cu documentul de tutore la mână, s-a apropiat de nevastă-sa şi, pentru prima dată în căsnicia lor, i-a poruncit: „Să ai grijă de ei ca de ochii din cap, să nu-i văd flămânzi şi nespălaţi, să nu-i obijduieşti cu cuvântul sau să dai cu pumnul în ei că altfel întorc pielea pe dos! Dacă vei fi om, și eu voi fi…”.

Leonid își arată colții

Ninei îi venea a râde, atâția ani a trăit cu el și l-a dus de frâu cum a vrut și când a vrut și acum, Doamne, o ia cu speriatul?! În casa ei, o să fie cum zice ea! Dar Leonid, de data asta, și-a arătat colții, de câteva ori i-a făcut observație nevestei că strigă la copii fără motiv, că-i pune la lucru în gospodărie peste puterile lor, că fetița cea mai mărișoară, care abia împlinise zece ani, le înlocuia celor mici mama – îi spăla, le gătea, ba chiar și-i apăra de Nina, dacă se supăra femeia peste poate.

Zic, i-a făcut Ninei observație în câteva rânduri, dar nevasta nici că se gândea să-și schimbe comportamentul. Ca și sătenii lui Leonid, îl credea un papă-lapte. Dacă ar fi fost vorba de el, Leonid ar fi înghițit obrăznicia femeii, dar la mijloc erau copiii lui Iustin, cel care i-a fost verișor, frate și cumătru. Om mai apropiat n-a avut Leonid în viața lui. Așa că într-o zi s-a înfuriat  de bădărănia ei și a snopit-o în bătăi încât s-a adunat mahalaua pe la garduri.

Mielul devine lup

Dacă au văzut vecinii că dă rău de tot în muiere, s-au pornit s-o scoată din mâinile lui, dar Leonid le-a strigat: „Cine se bagă vâr cuțitul în el!”. Și putea s-o facă! Nu l-a văzut nimeni până atunci în halul acela – parcă-și ieșise din minți, era turbat!

Copiii, speriați, s-au adunat grămăjoară în cerdacul casei și priveau îngroziți la ce se întâmplă. După ce a obosit să tot dea în muiere, Leonid i-a hotărât: „Până în seară, să nu te mai văd în casa mea!”. În aceeaşi zi, Nina s-a mutat în gazdă la baba Zenobia, o femeie singuratică ce locuia nu departe de primărie.

Într-o săptămână, Leonid a înaintat acțiunea de divorț. Ce să vă spun, satul a prins nu știu cum frică de bărbatul care până atunci fusese un mielușel.

Sentimentul patern al lui Leonid

De copii îngrijea mai ceva decât o femeie. Foarte des îi lua cu el, dacă pleca undeva cu marfă pentru mai multe zile. S-a înțeles cu o femeie din sat să vină de câteva ori pe săptămână să le coacă, să le facă curățenie prin casă, să spele. O plătea împărătește pentru asta.

Când a împlinit Victoraș șapte anișori, l-a dus de mână la școală. Toată lumea se uimea cât de dichisit e băiatul și cât de mândru stă alături de Leonid. Îi spuneau nanul și nu-i ieșeau din cuvânt. Sunt împreună de zece ani. Olguța, cea mai mare dintre copii, e studentă la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, cel mic a ajuns în clasa a șaptea, iar cel mijlociu, Chirilă, e student la un colegiu din capitală.

După divorț, Nina a plecat din sat, lucrează la un magazin din Ungheni. Iar Leonid nu mai trece neobservat prin sat. Unde-s bărbaţi mai mulţi, îl strigă şi pe el la o bere sau la un pahar cu vin, dar nu mai mult. Încă nu a ajuns să i se pună o poreclă…

The following two tabs change content below.
Lidia Bobână

Lidia Bobână

Lidia Bobână

Ultimele articole de Lidia Bobână (vezi toate)