Bun de preşedinte

Consătenii lui Nicolae Timofti vor să vină la preşedinţie să-l felicite

Deşi s-a născut în satul Ciutuleşti, raionul Floreşti, puţine sunt persoanele care ţin minte familia Timofti. „Au locuit doar trei ani (1947 – 1949), am ridicat cărţile de gospodărie din acea perioadă. Cu toate acestea, suntem încântaţi şi credem că va fi un preşedinte bun”, a declarat pentru JURNAL Igor Burcă, primarul satului Ciutuleşti, raionul Floreşti.

Marina LIŢA

„Din ce spun oamenii care i-au cunoscut, Vasile Timofti a fost specialist în reparaţia drumurilor, în acea perioadă se construia tronsonul de drum Floreşti-Brânzeni. Mama sa, Elena Timofti, a fost vânzătoare. Pot spune că nici până atunci, nici după aceea nu am mai avut familii cu numele Timofti la noi în localitate”, susţine primarul.

Trei zile de sărbătoare

„Noi de trei zile sărbătorim. Nu ne-aţi auzit de la Chişinău?”, glumeşte Burcă atunci când îl întreb cum au primit oamenii vestea că fostul lor consătean va fi şeful statului. Acesta ne-a comunicat că au scris o solicitare la secretariatul Preşedinţiei, pentru a putea să-l felicite cu această ocazie. „Aşteptăm răspuns, dar am dori să ajungem la el şi să-i urăm să fie un conducător bun”, spune Burcă.

Om blajin

„Atunci când a venit în sat, tatăl meu s-a împrietenit cu moş Vasile, tatăl lui Nicolae Timofti. Era un om blajin şi bun la inimă şi seara după lucru se întâlneau şi nu mai terminau vorba. Locuiau într-o casă pe lângă cârmuirea colhozului. Mă uit la preşedinte şi-l văd pe moş Vasile, seamănă ca două picături de apă. Din păcate, după ce au plecat, nu au mai revenit prin sat. De aceea poate puţini îi ţin minte. Noi ne-am născut după război, atunci când era foamete şi nu au ajuns mulţi până azi”, spune Mihail Jvaneţchi.

Angajaţii Bibliotecii Municipale pentru Copii „Ion Creangă”, foştii colegi de serviciu ai Margaretei Timofti, soţia preşedintelui, au doar cuvinte de laudă la adresa ei. „A lucrat din 1986 până în 2005, an în care a absolvit Facultatea de Drept şi a plecat de la noi”, a declarat pentru JURNAL Elizaveta Smochină, angajată. „Sunt oameni simpli şi muncitori. Margareta este o femeie deşteaptă şi cumsecade. Cel puţin aşa îi ţin minte, pentru că, din 2005, de când a plecat de la bibliotecă, am vorbit mai rar”, afirmă Smochină.

Fără declaraţii

Pe moment, Margareta Timofti activează în calitate de consultant principal în cadrul Secţiei drept comunitar şi informare legislativă a Parlamentului Republicii Moldova. Solicitată de JURNAL, prima doamnă ne-a comunicat că a luat decizia să nu vorbească cu presa. „Nu am vrea să ne pripim şi să dăm declaraţii. După ce va fi învestit în funcţie, atunci vom acorda interviuri”, spune aceasta.

Menţionăm că Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, are trei fii – Alexei, cel mai mare, lucrează în calitate de avocat la Washington, la Banca Mondială. Nicolae, cel mijlociu, deşi a absolvit Facultatea de Drept, a ales televiziunea. Ştefan, mezinul familiei, studiază economia la Chişinău.

Renunţă la apartament

În acelaşti timp, Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, a anunţat că va renunţa să mai locuiască în apartamentul cu patru camere primit în 1987 şi îşi va schimba viza de reşedinţă. „Încă mai locuiesc în apartamentul de 50 de metri pătraţi. Acum suntem patru persoane în apartament. Totuşi, unde sunt acum, lipsesc condiţiile de securitate impuse de Serviciul de Pază şi Securitate de Stat”, a precizat cel de-al patrulea preşedinte al Republicii Moldova, citat de union.md.

Cel mai probabil Nicolae Timofti, împreună cu familia sa, va locui în viitorul apropiat la Reşedinţa de Stat de pe strada Iorga, în vecinătatea lui Mircea Snegur şi Petru Lucinschi. Acolo urma să locuiască Vladimir Voronin, dar ultimul nu a dorit să renunţe la apartamentul spaţios de pe strada Lazo.

Vitalie Hadei

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)