Bumerangul devalizării BEM

IONITA Foto de NADEJDA ROSCOVANUPerioada electorală a demarat cu un scandal în jurul Băncii de Economii a Moldovei

Perioada electorală a demarat la Chişinău cu un scandal în jurul unor presupuse scheme de delapidare de fonduri de la Banca de Economii (BEM). Preşedintele Comisiei economie buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, care l-a acuzat la finele săptămânii trecute pe liderul PLDM, Vlad Filat, că ar fi fraudat BEM de 120 de milioane de euro prin firme înregistrate pe numele nepotului său, a continuat dezvăluirile în această săptămână.

Acesta a declarat miercuri că a depistat noi scheme ilegale prin care ar fi fost sustrase încă 330 de milioane de lei. Unul dintre beneficiarii acestor scheme ar fi nimeni altul decât Vlad Filat. Acesta din urmă nu a comentat acuzaţia lui Ioniţă, însă declarase anterior că îl va acţiona pe şeful Comisiei parlamentare în judecată.

Ioniţă, susţinut de socialişti

Miercuri, la şedinţa Comisiei bugetar-financiare s-au prezentat doar preşedintele acesteia, Veaceslav Ioniţă, socialiştii Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi. Şedinţa promitea să fie una importantă, având pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind constatarea ilegalității concesionării Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și a activelor acestuia, precum și proiectul de lege privind exproprierea de interes național a pachetului de acțiuni în mărime de 22,75% la „Banca de Economii” S.A., cedat în urma emisiunii suplimentare din iulie 2013. Şedinţa nu a avut loc din cauza lipsei de cvorum. Preşedintele comisiei a declarat însă în faţa presei că deţine noi probe cu privire la schemele ilegale de fraudare a BEM, pe care le va pune la dispoziţia membrilor comisiei şi a autorităţilor. „Este utilizată aceeaşi schemă ca și data trecută, una clasică: companii off-shore, credite false, bani dispăruți”, a declarat Veaceslav Ioniță, precizând că unul dintre beneficiarii acesteia ar fi liderul PLDM Vlad Filat.

„Am un vis pe care îl are şi Angela Merkel, cei care au furat banca şi aeroportul să-l întoarcă înapoi măcar cu o zi înainte de intrarea RM în UE”, a spus Ioniţă la finalul discursului său. Acesta a fost susţinut de socialistul Igor Dodon, care a ţinut să puncteze că deputaţii PLDM şi PLR, care nu s-au prezentat la şedinţă, „vor să muşamalizeze şi să blocheze, prin toate metodele, audierile parlamentare”. „Ştim însă că la BEM şi AIC situaţia nu este simplă”, a spus el.

„N-am vrut să fim părtaşii la acest spectacol”

Deputatul PLR, Oleg Bodrug, membru al Comisiei bugetar- financiare şi unul dintre autorii proiectelor de hotărâre incluse în ordinea de zi, a declarat că a lipsit de la şedinţă ca să nu fie părtaş la spectacolul organizat de Ioniţă, alături de socialişti şi comunişti. „Este a doua şedinţă pe care o transformă în conferinţă de presă. Cel puţin, faţă de noi, colegii de comisie, procedează incorect. I-am spus acest lucru şi în faţă. Săptămâna trecută, ne-am întrunit pentru a discuta subiectele incluse în ordinea de zi, el însă a venit cu o altă temă. Documentele despre care vorbeşte nu le-am văzut. Le vom examina şi vom înţelege despre ce este vorba. Totodată, există organe abilitate, care ar trebui să ia act de ele şi să emită verdicte”, a declarat Bodrug.
Acesta a precizat că formaţiunea din care face parte a întreprins mai multe acţiuni ca să readucă AIC şi BEM sub controlul statului. „Anterior, Parlamentul a votat pentru devalizarea BEM reieşind din grava criză de lichidităţi cu care se confrunta banca în urma acordării mai multor credite dubioase în perioada guvernării comuniste. Dar cedarea controlului asupra unicei bănci cu capital de stat către Guvernul Federației Ruse contravine interesului național și parcursului european al Republicii Moldova. Prin această acțiune, BNM a pus la dispoziția Moscovei și a oligarhilor afiliați securitatea financiară a statului din care cauză, tot prin decizie de Parlament, vom solicita să anulăm aceste tranzacţii şi vom face tot posibilul ca această chestiune să fie audiată în Parlament”, a mai spus Bodrug.
Un alt membru al Comisiei, Simion Furdui, a declarat că ar prefera în locul acuzaţiilor de fraudă să se efectueze o investigaţie a CNA şi a MAI. „Pentru că astfel sunt doar nişte învinuiri, care, nu întâmplător, sunt făcute în campania electorală”, a spus Furdui.

Leancă reacţionează

Premierul Iurie Leancă a afirmat în legătură cu aceste acuzaţii că, dacă sunt întemeiate, persoanele ce se fac vinovate trebuie să fie trase la răspundere. În caz contrar, va trebui să-şi asume responsabilitatea cel care le lansează. „De ce dl Ioniţă nu vedea acum un an probleme? De ce s-a trezit acum? La rândul meu, am anumite probleme cu dl Ioniță. Comisia pe care el o mai conduce, începând cu noiembrie anul trecut, a tergiversat mai multe proiecte de legi și, parțial, din această cauză, am fost nevoiți în iulie să ne asumăm răspunderea. Blocaje au fost la legile care vizau BNM, competențele și instrumentele de care dispune BNM, care vizau CNPF și se refereau la activitatea companiilor de asigurări”, a mai spus Leancă citat de Unimedia. Consiliul de administrare al BEM condus de omul de afaceri Ilan Shor, despre care se spune că ar fi în relaţii bune cu Filat, nu a lansat niciun comentariu despre aceste acuzaţii.

Filat va merge în instanţă

Liderul PLDM Vlad Filat a declarat în cadrul unei emisiuni la TV7 că acuzaţiile care i-au fost aduse sunt false. „Atacurile lansate la adresa mea şi PLDM au la bază insinuări şi dorinţa de a destabiliza situaţia politică. Eu vreau să fie pus punct acestui subiect. Totodată, nu cred că atacurile se vor opri. Sunt limite la toate şi, în cazul dat, limita a fost depăşită. Este pentru prima dată când acţionez în judecată şi voi merge foarte ferm”, a menţionat liderul liberal-democrat precizând că Veaceslav Ioniţă ar fi folosit în această bătălie de patronul său. În mediul politic, se vehiculează că acesta ar fi controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care ar fi implicat şi în tentativa de corupere a deputaţilor. Atunci, Veaceslav Ioniţă a fost văzut în repetate rânduri în compania lui Veacesllav Burlacu, unul dintre suspecţii anchetaţi pe marginea acestui caz.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)