Buliga îi aşteaptă pe moldoveni acasă

În preajma Summitului de la Vilnius, Rusia decide să mai reducă numărul muncitorilor moldoveni

Conform datelor Serviciului Federal de Migraţie din Rusia (SFMR), de la începutul anului curent, 7 mii de moldoveni au fost trimişi forţat acasă. În timpul apropiat, numărul acestora ar putea fi completat cu încă circa 190 de mii de moldoveni care lucrează în această ţară, pe motiv că ar încălca regimul de şedere ori ar comite contravenţii administrative. Moscova exclude faptul că expulzarea moldovenilor ar putea avea loc din motive politice.

Oficial, moldovenii care sunt obligaţi să părăsească teritoriul Rusiei fie că au încălcat regimul de şedere, fie că au comis alte încălcări depistate de SFMR. Şeful diasporei moldoveneşti din Rusia susţine însă că fenomenul nu poartă nicio conotaţie politică şi programul iniţiat de SFMR îi vizează pe toţi străinii care muncesc şi locuiesc în această ţară.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a anunţat că ştie despre decizia autorităţilor ruse de a expulza un număr impunător de cetăţeni străini, inclusiv moldoveni. Problema figurează pe agenda bilaterală şi va fi discutată în cadrul unei întâlniri care va avea loc luna viitoare.

Părerile moldovenilor sunt împărţite vizavi de decizia autorităţilor ruse. În timp ce unii declară că sunt vânaţi de poliţişti, alţii spun că nu au probleme dacă au actele în regulă şi respectă timpul de şedere pe teritoriul rus. Elena B. lucrează la Moscova din 2001 şi spune că are loc nu numai expulzarea moldovenilor, ci şi a altor cetăţeni din Uzbekistan, Tadjikistan, Kîrgîzstan, Azerbaidjan, Ucraina.

„Dar cine va lucra?”

„Aceasta este politica statului rus pe moment. Lucrez la o piaţă unde sunt câţiva moldoveni. Noi nu suntem vânaţi, însă celelalte naţionalităţi sunt trimise acasă, şi anume cei care au permisul de şedere expirat, acte false etc. Pentru noi e mai simplu că nu ne deosebim din punct de vedere fizic de ruşi, însă caucazienii… vai şi amar de capul lor”, spune femeia.

„Îi alungă pe mulţi. Dar cine va lucra? Dacă se duc ucrainenii, uzbecii, azerii, moldovenii, ruşii se vor confrunta cu o lipsă acută de braţe de muncă. Ei nu lucrează ca noi, din noapte până în noapte”, îşi dă cu părerea moldoveanca.

Moldovenii nu comit cele mai multe încălcări

SFMR anunţă că, de la începutul acestui an, circa 6,9 mii de moldoveni nu au fost admişi să păşească pe teritoriul rus, iar în acest grup de risc mai sunt în prezent 3,6 milioane de străini. Republica Moldova nu ocupă o poziţie lider printre ţările CSI după încălcările administrative. Cei care comit cele mai multe încălcări sunt cetăţeni din Uzbekistan, Tadjikistan, Kîrgîzstan, Azerbaidjan, Ucraina.

233 de mii de străini încalcă legislaţia migraţiei

Conform datelor statistice ale SFMR, pe teritoriul Rusiei au acces interzis 233 de mii de străini care au încălcat legislaţia migraţiei. Accesul este interzis străinilor care au încălcat termenul de şedere şi au două sau mai multe încălcări administrative. Potrivit SFMR, cei care încalcă regimul sunt identificaţi după o schemă informativ-analitică care calculează toate ieşirile şi intrările străinilor, completarea actelor şi a infracţiunilor. Pe moment, sunt adunate circa 126 milioane de dosare ale străinilor care locuiesc şi lucrează în Federaţia Rusă. Autorităţile ruse colaborează cu cele belaruse pentru a nu permite celor deportaţi să se întoarcă în Rusia prin Belarus.

Convorbirea cu promisiuni

Pe 30 septembrie curent, premierul moldovean Iurie Leancă și omologul său rus Dmitri Medvedev au avut o convorbire telefonică. Potrivit serviciului de presă al Guvernului, pe lângă măsurile întreprinse pentru reluarea exporturilor producției vinicole moldovenești pe piața rusă, oficialii au mai discutat despre situația moldovenilor care muncesc în Federația Rusă și au căzut de acord privind oportunitatea definitivării cadrului legal ce va reglementa acest domeniu.

Iurie Leancă i-a propus lui Dmitri Medvedev semnarea unor acorduri privind legalizarea migraţiei şi a muncii cetăţenilor din RM pe teritoriul Rusiei. După spusele premierului moldovean, oficialul rus a promis că va solicita SFMR să reacţioneze la propunerile Chişinăului.

„Obiectivul cel mai important este să le oferim cetăţenilor noştri de lucru acasă, lucrăm în această direcţie şi vom găsi posibilităţi tot mai multe pentru ca ei să nu fie nevoiţi să plece din Moldova, însă, deocamdată, acestea sunt realităţile”, a menţionat premierul în cadrul unei emisiuni TV. În prezent, pe teritoriul Federaţiei Ruse muncesc aproximativ 550 de mii de cetăţeni moldoveni.

MMPSF încurajează moldovenii să revină acasă

Solicitată de JURNAL, reprezentanţii Ministerului Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei al RM (MMPSF) ne-au informat că ministerul n-a fost sezisat de organele de drept sau de supraveghere a pieței muncii din Federația Rusă despre numărul impunător de moldoveni care ar fi încălcat regimul de şedere în această ţară. „Guvernele celor două state au pe moment mai multe platforme de dialog privind protecția cetățenilor. Considerăm că problema va fi soluţionată”, se menţionează într-un comunicat al MMPSF.

În cazul în care se întorc acasă şi nu se pot angaja, cetăţenii RM „pot depune o cerere de înregistrare la Agenția Pentru Ocuparea Forței de Muncă (APOFM), care îi va ajuta să-și găsească un loc de muncă. Revenirea cetățenilor în Republica Moldova este un beneficiu enorm pentru țară, deoarece actualmente piața internă a muncii se confruntă cu un deficit enorm de brațe de muncă calificate”, se arată în comunicat.

Conform declaraţiilor agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţă la ANOFM la 23 septembrie 2013 erau înregistrate 8208 locuri vacante. Pentru persoanele cu studii medii generale şi secundar profesionale, ANOFM oferă 5715 locuri de muncă.

Victoria POPA

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.