Bulgaria şi România ar putea adera la Schengen până la sfârşitul lui 2011 // Lumi paralele

Bulgaria şi România ar putea adera la spaţiul Schengen până la sfârşitul anului 2011, a declarat, miercuri, la Berlin, secretarul de stat din Ministerul german de Externe Werner Hoyer, relatează „Sofia Echo” în pagina electronică de joi.

Bulgaria şi România vor adera la Schengen foarte curând, aceasta este tendinţa generală şi ea este foarte clară, a afirmat oficialul german, citat de cotidianul „Dnevnik”.

Cele două ţări au depus eforturi pentru a respecta condiţiile de aderare la Schengen şi au ambiţia de a îndeplini toate criteriile până la sfârşitul preşedinţiei ungare a Uniunii Europene în iunie 2011, dar încă nu este sigur dacă acest lucru se va întâmpla până atunci, a spus el.

Hoyer a declarat că Bulgaria ar trebui să se concentreze pe controlarea graniţei cu Turcia, în timp ce România ar trebui să se ocupe de eliminarea corupţiei generalizate.

„Mă aştept ca raportul Comisiei Europene să fie publicat în iunie şi, potrivit proiectului acestui raport, el va fi pozitiv. Prin urmare sper că, până la sfârşitul anului 2011, va exista un rezultat, indiferent dacă aderarea va avea loc imediat sau în etape”, a declarat oficialul german.

Atât Comisia Europeană, cât şi Germania au remarcat faptul că România şi Bulgaria au depus eforturi considerabile pentru a adera la spaţiul Schengen, a spus el. (mediafax.ro)

Norul radioactiv de la Fukushima va ajunge peste câteva zile în România

 

Norul radioactiv de la Fukushima face înconjurul lumii şi va ajunge, în câteva zile, în România. Deocamdată, el a traversat America de Nord, Oceanul Atlantic şi a atins miercuri, Europa.

Mai întâi, şi-a făcut simţită prezenţa în Islanda, iar apoi, pe coastele Franţei. Autorităţile din hexagon se aşteaptă ca substanţele radioactive să se răspândească şi peste restul ţării, aşa că i-au sfătuit pe oameni să stea în case şi să ţină geamurile închise.

Norul mai are acum de parcurs cel mult 2000 de km ca să ajungă şi în România. Potrivit specialiştilor, el va avea nevoie de câteva zile să parcurgă această distanţă, dar această durată depinde foarte mult de viteza vântului.

Aceeaşi specialişti ţin să ne liniştească şi spun că norul îşi va pierde mult din concentraţie, aşa că nu va fi periculos pentru populaţie. (ziare.ro)

 

The following two tabs change content below.