Buget auster vs. maşini noi


 „Autoturismele nu au geamuri antiglonţ sau alte dotări care ar asigura securitatea deplină pentru că este prea costisitor”

Începând cu această săptămână, primele persoane în stat se vor deplasa cu maşini noi. Acestea au fost achiziţionate de către Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS). Cele trei autoturisme Mercedes S Class au costat 360 de mii de Euro şi au ajuns joi în Republica Moldova.

Marina LIŢA

Baza auto a SPPS şi-a deschis porţile pentru jurnaliştii care au venit să admire noile achiziţii. Cum treceai pe poartă, privirea îţi era captată de un autoturism negru, nou-nouţ, care strălucea la razele soarelui. Înconjurat de bliţurile aparatelor foto şi de ochiul neiertător al camerelor de filmat, maşina s-a lăsat fotografiată şi filmată din toate unghiurile. Puţin mai încolo, celelalte două maşini stăteau la umbră. Dacă încercai să te apropii şi să le fotografiezi, erai întors înapoi de către angajaţii SPPS. „Presa are acces numai la maşina care este prezentată, aici nu e voie”, îi taie calea fotografului de la JURNAL unul dintre angajaţii SPPS.

„Nu atingeţi, nu intraţi!”

Spaţiul de pe bancheta din spate poate fi reglat ca să te aşezi cât mai comod. Dacă vor avea de semnat acte sau vor dori să bea cafeaua de dimineaţă, o vor putea face chiar în maşină. Autoturismul este dotat cu un suport care se strânge şi se desface. În acelaşi timp, poţi privi ştirile de la ecranul inserat în scaunul din faţă. Salonul din piele te îmbie să te aşezi comod.

„Nu atingeţi niciun buton. Nu intraţi cu geanta în maşină pentru că veţi zgâria salonul. Închideţi portiera, nu le ţineţi pe toate deschise. Nu filmaţi aici”, se auzeau vocile angajaţilor SPPS. „A fost studiată piaţa şi, din punctul de vedere al securităţii şi al comodităţii, au fost alese Mercedesurile S Class”, a explicat Artur Cucer, şeful Secţiei Transport a SPPS.

Fără dotări suplimentare

Cu toate acestea, oficialul a menţionat că maşinile nu au dotări suplimentare. „Autoturismele nu au geamuri antiglonţ sau alte dotări care ar asigura securitatea deplină a primelor persoane în stat. E un lux prea mare pentru ţara noastră”, susţine Cucer.

În aceeaşi ordine de idei, şeful Secţiei Transport a SPPS comunică faptul că motorul autoturismului a fost fabricat în 2011 și dezvoltă 435 de cai putere. „Consumul de benzină este destul de echilibrat, 16 litri în oraș și opt în afară. În plus, are un sistem de tracțiune integrală (4×4). Limuzina atinge o viteză de 100 de kilometri pe oră în doar cinci secunde. Cele trei automobile au fost cumpărate din Germania, de la concernul Daimler AG”, spune Cucer.

Vândute sau folosite

Acesta mai menţionează că au primit din partea firmei germane o reducere de 24 la sută şi a dat asigurări că maşinile vor fi folosite zece ani. „Preţul unei maşini este de 104 mii Euro, la care s-au adăugat 16 mii de Euro devamarea. Banii au fost prevăzuţi în bugetul SPPS pentru 2012”, comunică oficialul.

Potrivit funcţionarului, s-a decis achiziţionarea autoturismelor noi pentru că cele vechi au fost folosite circa zece ani, aveau un rulaj de 500 mii de km şi puneau în pericol vieţile demnitarilor. „Autoturismele vor rămâne în garajul SPPS şi vor fi folosite la deplasarea delegaţiilor oficiale”, spune Cucer.

Pe de altă parte, Igor Bodorin, şeful SPPS, afirmă că, cel mai probabil, vechile autoturisme vor fi scoase la licitaţie fără a preciza suma cu care vor fi vândute.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)