Bucurie mare la Tiraspol. Cuplul Ştanski-Şevciuk îşi pune pirostriile

штански

Foto: kp.md

Pretinsa ministră de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, se căsătoreşte cu liderul rmn Evgheni Şevciuk. Acesta a anunţat la finalul unei conferinţe de presă că „ministrul de externe se retrage din funcţie pentru a prelua obligaţiile de soţie a preşedintelui”. La rândul său, Nina Ştanski a plasat o postare pe Facebook în care anunţă că, foarte curând, obligaţiile de “ministru de externe” pe care le-a exercitat până acum vor fi preluate de un succesor.

„Eu mă voi pregăti pentru un eveniment important şi fericit din viaţa mea”, a anunţat Ştanski. Aceasta a ţinut să le mulţumească în special colegilor din Federaţia Rusă, colaborarea cu care „a atins un nivel strategic important şi eficient”. Printre primii care au adresat felicitări viitorului cuplu figurează un fost deţinut al regimului de la Tiraspol, Ernest Vardanean, care a stat închis mai bine de un an în închisoarea de la Tiraspol, timp în care afirma că el şi familia sunt persecutaţi şi umiliţi de regimul separatist.

Nina Ştanski a devenit şefă a diplomaţiei de la Tiraspol în 2012. Tot ea este reprezentantă a Tiraspolului în formatul 5+2, considerat un format de negocieri formal şi ineficient. Şevciuk a fost ales lider la Tiraspol în decembrie 2011. În această perioadă, s-au înăsprit presiunile exercitate asupra fermierilor şi agricultorilor din raionul Dubăsari care deţin terenuri dincolo de drumul Râbniţa–Tiraspol. Au continuat presiunile asupra şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului şi, ca rezultat, Tiraspolul a obţinut taxe de zeci de ori mai mari pentru arenda clădirilor finanţate de ministerul Educaţiei de la Chişinău.

Au fost înăsprite condiţiile de circulaţie de pe un mal pe celălalt mal al Nistrului, fiind introduse completarea în mod obligatoriu a fişelor de migraţie la aşa-numitele ghişee vamale, inclusiv pentru locuitorii din satele din stânga Nistrului aflate sub jurisdicţia Chişinăului.

Cu toate acestea, Chişinăul a permis cuplului Ştanski–Şevciuk să călătorească prin Aeroportul Internaţional Chişinău. Fostul lider separatist, Igor Smirnov, nu avea dreptul să calce pe malul drept al Nistrului.