Bucurie cu de-a sila la sediul PL

Fără şampanie, tăcuţi şi cu feţele din ce în ce mai mohorâte, aşa a „sărbătorit” staff-ul electoral al Partidului Liberal (PL) rezultatele alegerilor de duminică. Deşi în faţa camerelor de luat vederi liderii formaţiunii şi-au exprimat bucuria pentru noua victorie obţinută de forţele democratice în lupta împotriva Partidul Comuniştilor, când beculeţele camerelor se stingeau feţele liberalilor deveneau triste şi îngrijorate. Motive de bucurie cu adevărat nu au prea existat. Deşi se aşteptau la un scor electoral de peste 20%, primele rezultate de la CEC au anunţat 6,5 % pentru PL.

O atmosferă încordată domnea la sediul PL încă de la ora 20.00. Liderul formaţiunii, liberalul Mihai Ghimpu, fuma nervos în hol discutând cu o jurnalistă. „Nu am cumpărat încă şampanie. Nu e cazul să ne grăbim”, îi răspundea Ghimpu, refuzând categoric să vorbească în faţa camerei până la anunţarea rezultatelor exit-pollului. „Sunteţi superstiţios?”, am intrat în discuţie cu preşedintele interimar. „Nu, dar e mai bine să mai aşteptăm ca să nu păţim şi noi ca unii care s-au bucurat înainte de vreme”, ne-a spus şeful liberalilor, făcând aluzie la incidentul cu prezidenţiabilul român Mircea Geoană. Vorbind despre cum şi-a petrecut ziua, Mihai Ghimpu ne-a mărturist că îndată după ce a votat s-a dus la Coloniţa, la casa părintească. „M-am dus singur. Îmi place în asemenea momente să mă aflu acasă, acolo unde am crescut. Am fost să mă uit ce mai face vărul meu (cel cu care s-a judecat în ultima vreme – n.r.) şi ce mai e de făcut prin gospodărie”, ne-a răspuns şeful interimar al statului.

Planurile lui Ghimpu

Despre începerea discuţiilor pentru crearea unei noi coaliţii postelectorale Ghimpu a evitat să vorbească, în schimb ne-a spus că de această dată negocierile vor fi purtate într-un cerc mai larg. „Gata, am prins la minte. Nu ne vom mai întâlni în patru. Voi insista ca la discuţii să participe câte patru reprezentanţi de la fiecare partid, ca să nu mai umble unii cu fofârlica”, ne-a dezvăluit planurile sale preşedintele liberalilor, retrăgându-se într-un birou unde se adunase conducerea  partidului. Cu jumătate de oră înainte de prezentarea datelor exit-poll-ului, sala de conferinţe a PL era pustie. „Trebuie să veniţi să staţi cu presa, cel puţin pentru ambianţă”, i-au îndemnat jurnaliştii de la cele trei posturi de televiziune veniţi să ia reacţii de la membrii partidului. Peste 10 minute în cadrul uşii a apărut bucuros primarul capitalei Dorin Chirtoacă. Pentru că Mihai Ghimpu plecase la un post de televiziune unde urma să participe la o emisiune, Chirtoacă a rămas în locul şefului.

Aşteptări mai optimiste

Deşi foarte optimiste, rezultatele exit-poll-ului nu i-au impresionat pe liberali. „Trebuie să luăm peste 20 la sută din voturi. Aşa arată datele noastre”, se şoşoteau între ei membrii partidului, ascultându-l pe liderul lor vorbind de la televizor despre acelaşi lucru. Ieşit în faţa presei pentru declaraţii, Chirtoacă a vorbit rezervat despre victoria democraţiei asupra comunismului, iar la întrebarea „de ce nu se bucură”, a răspuns: „Cum nu ne bucurăm?” şi, ca la comandă, toţi liberalii din sală au început să aplaude şi să scoată chiote de fericire care s-au sfârşit de îndată ce camerele au încetat să mai filmeze. În orele ce au urmat, feţele liberalilor s-au întunecat de la o oră la alta, pe măsură ce veneau rezultatele de la Comisia Electorală Centrală. La închiderea ediţiei, datele oficiale anunţau pentru PL un scor electoral de 9,3 %.

Mariana Raţă