Bucureștiul va transmite prima tranșă din ajutorul rambursabil doar după ce Chișinăul va lua măsuri concrete de reformă

iohanis1

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis marți premierului moldovean Pavel Filip că România este alături de R. Moldova și sprijină parcursul european al acestei țări. „Noi dorim să vă sprijinim în parcursul european și am convingerea că împreună vom găsi cele mai bune abordări”, a afirmat Klaus Iohannis la începutul întrevederii cu Pavel Filip, la Palatul Cotroceni, scrie agerpres.ro.

Șeful statului a arătat că noul guvern de la Chișinău a preluat un mandat greu, însă a subliniat că acesta poate fi și frumos. „Dvs dle prim-ministru și dvs. viceprim-miniștri, miniștri ați preluat un mandat greu, într-o perioadă dificilă, dar eu cred că acest mandat greu poate să fie și foarte frumos. Aveți o mare șansă ca prin reforme ferme și duse până la capăt să redați R. Moldova stabilitate politică, economică, financiară și în definitiv să redați cetățenilor Moldovei sentimentul de siguranță și că există un guvern care se ocupă de problemele Moldovei și ale moldovenilor”, a spus Iohannis.

Președintele a indicat că vizita premierului moldovean la București, de marți, reprezintă un semn de continuare a relației de apropiere între Republica Moldova și România. „Bine ați venit! După puțin timp de la învestire, v-ați decis să faceți o vizită la București. Eu mă bucur că vă pot primi la Cotroceni. Este, după părerea mea, un semn că doriți să continuați relația de apropiere între R. Moldova și România. Acest lucru mă bucură foarte mult”, a afirmat șeful statului.

Surse oficiale au precizat că printre solicitările care vor fi transmise Chișinăului se află numirea unui guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova, implementarea Acordului de asociere a R. Moldova la UE, aprobarea pachetului de măsuri anticorupție și un alt pachet de legi referitoare la mediul de afaceri.

Premierul Dacian Cioloș a declarat marți că Guvernul de la București va transmite prima tranșă din ajutorul rambursabil destinat R. Moldova doar după ce Chișinăul va lua măsuri concrete de reformă, ce se vor găsi pe o listă trimisă de autoritățile române până la sfârșitul acestei săptămâni.

„Înainte de a livra prima tranșă a acestui acord, ne așteptăm din partea Guvernului R. Moldova să vină cu câteva măsuri concrete care să demonstreze voința de reformă. Și i-am spus (premierului moldovean — n.r.) că în următoarele zile, până la sfârșitul săptămânii, vom veni cu o listă de câteva măsuri pe care Guvernul ar putea să le ia înainte de a transmite de la București această primă tranșă. Totodată, România dorește să își coordoneze sprijinul financiar rambursabil și cu Comisia Europeană și cu FMI”, a spus Cioloș la Palatul Victoria, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul de la Chișinău, Pavel Filip.

De asemenea, premierul român a afirmat că se analizează de către Executivul de la București posibilitatea acordării „unui sprijin de urgență pentru a ajuta cetățenii nevoiași din R. Moldova” să depășească perioada de iarnă.
Potrivit prim-ministrului, este vorba despre alimente și materiale de încălzire. Surse oficiale au precizat că printre solicitările care vor fi transmise Chișinăului se află numirea unui guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova, implementarea Acordului de asociere a R. Moldova la UE, aprobarea pachetului de măsuri anticorupție și un alt pachet de legi referitoare la mediul de afaceri.