Buchetiere fără aparat

Mai multe florărese din Chişinău, după un raid al Inspectoratului Fiscal, au organizat, marţi 12 iulie, un protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Florăresele solicită să revină la posibilitatea de a comercializa florile în baza patentelor, aşa cum au făcut-o până în 2007. Spiritele s-au calmat după ce în fața Casei Guvernului a venit viceprimarul capitalei, Mihai Furtună, și le-a promis florăreselor că problema lor va fi abordată la prima ședință a Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

Intervievate de JURNAL, florăresele au spus că nu pot activa nornal din cauza raidurilor care au devenit tot mai dese în ultima perioadă. Un comerciant a declarat că au fost nevoiţi să plătească în decurs de două săptămâni amenzi în valoare de 18 mii de lei. „Acest fapt este îngrozitor. Vrem revenirea la patentă, mai ales că în foarte multe ţări europene florarii activează în bază de patentă. Chiar şi în Olanda sau Ucraina”, declară o florăreasă din piaţa de pe strada Bănulescu-Bodoni.

Mai mulţi comercianţi au declarat pentru JURNAL că este absurd să activeze cu aparat de marcat, deoarece produsul pe care îl vând, florile, se alterează repede. Astfel, preţul acestora se poate schimba de câteva ori pe zi. Din acest punct de vedere, este imposibil de dus o contabilitate a acestui tip de mărfuri.

O altă problemă este faptul că plantele ornamentale, tulpinile decorative comercianţii le cumpără de la oameni de la ţară, care, la rândul lor, nu le pot oferi cecuri. Totodată, inspectorii fiscali aplică amenzi usturătoare pentru lipsa actelor care demonstrează provenienţa produsului.

Mulţi comercianţi sunt de acord să achite o taxă lunară pentru patentă care ar depăşi 300 de lei pe care îi plăteau până în 2007, când li s-au retras patentele.

Potrivit analiștilor economici, activitatea de întreprinzător individual este mult mai costisitoare decât cea în bază de patentă. Cererile de marfă au scăzut, veniturile sunt foarte mici şi la patentari şi la întreprinderile individuale şi la SRL. Aceasta trezeşte o reacţie inversă faţă de cei care desfăşoară activitatea de întreprinzător şi ei vor ca impozitările să fie mai mici.

Vadim VASILIU

 

The following two tabs change content below.