Bucătarul manechin şi rugbist // OAMENI BUNI

Orice tânăr poate obţine ce vrea în viaţă doar dacă lucrează asiduu

Viaţa, felul de a fi încă din copilărie, educaţia de acasă îl fac să se descurce pentru a-şi realiza aspiraţiile. Fiecare oră este planificată şi bine pusă la punct din timp, pentru că lucrează în calitate de bucătar, joacă în Naţionala Moldovei la rugbist, face studii de masterat şi mai cochetează cu modelingul.

Victoria POPA

Face mai multe activităţi pentru a-şi asigura traiul, dar şi pentru a-şi croi un viitor. După studiile liceale a studiat la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Pedagogie, devenind profesor de educaţie fizică. Pentru că salariul unui profesor începător este mic, a decis să-şi încerce norocul în domeniul bucătăriei. În paralel cu lucrul în calitate de bucătar în unul din restaurantele capitalei, face studii de masterat în domeniul mass-media şi joacă în Naţionala Moldovei la rugbi.

Pasiunea pentru prepararea bucatelor a descoperit-o frecventând nişte cursuri de bucătari, făcute la îndemnul mamei sale. „Mama m-a îndemnat la vârsta de 18 ani să fac cursuri de bucătar pentru că-mi „vor prinde bine în viaţă”, spunea ea. Este specializat pe bucătăria europeană, dar îi place mult să caute noi reţete de pregătire a bucatelor din bucătăria diferitor popoare. Este tentat să cunoască bucătăria franţuzească, care are specificul ei, şi spune că în viitorul apropiat o va cunoaşte şi o va practica.

Atuul bărbaţilor

Este mereu în mişcare. Are un program stabilit, care poate suferi modificări atunci când are fie mai mult de studiat, fie de mers la antrenamente, de lucrat şi mai puţin de distrat. Preferă sportul, iar fizicul bun pentru un bărbat este un atu, consideră Veaceslav. La forma fizică perfectă pe care o are a ajuns încă din copilărie, când a frecventat cercul de dansuri populare. Cu acea formaţie a avut posibilitatea să iasă în afara graniţelor Moldovei şi să vadă lumea. Acum şapte ani, la îndemnul unui prieten, a încercat să joace rugbi. S-a dovedit a fi bun şi a fost observat. „Ştiam de acest sport, dar îmi era frică de loviturile pe care le puteai încasa”, povesteşte zâmbind tânărul. A mers să vadă cum se joacă rugbi şi i-a plăcut mult. A rămas să joace şi acum este în echipa naţională. A fost cu echipa în turnee prin Marea Britanie, Spania, Franţa, Germania, Olanda, Cehia, Ucraina, Rusia. În timpul apropiat, va merge iarăşi în Germania. „Rugbi are viitor în Moldova”, afirmă protagonistul nostru.

Modestia îl caracterizează deoarece nu poate spune dacă este sau nu un jucător bun şi important în echipa din care face parte. „Cred că echipa este bună şi succesul depinde de fiecare în parte”, ne explică chişinăueanul.

De la el aflăm că în viaţă trebuie să încerci mai multe şi ceea ce-ţi dictează sufletul. Afirmă că orice tânăr poate obţine ce vrea în viaţă doar dacă lucrează asiduu.

Viitorul din afara Moldovei

Are planuri mari pentru viitor, dar crede că nu le poate realiza în Moldova. „Oriunde te-ai duce să munceşti, chiar şi peste program, se plăteşte puţin pentru munca pe care o faci. Nu este respectat angajatul şi nu se preţuieşte munca”, afirmă el. De la el aflăm că un bucătar primeşte de la trei la patru mii de lei pe lună. „Este puţin, pentru că minimul necesar ajunge la suma de cinci mii de lei pe lună. Bani care trebuie foarte bine calculaţi”, consideră tânărul.

Nu prea dispune de timp liber. „Timpul liber îl petrec în cele mai dese cazuri la antrenamente, care sunt de două ori pe zi. Îmi cer voie de la lucru, fac schimb de ore ca să le reuşesc pe toate. Lucrez şi noaptea. Seara, merg la ore pentru că fac studii de master. Duminica, ies cu prietena”, mărturiseşte Veaceslav Lozinschi.

Pentru că are o formă fizică perfectă, a fost invitat să prezinte haine pentru bărbaţi la o prezentare de modă din Chişinău. A avut succes şi, de atunci, cochetează şi cu modelingul. După ce a lucrat câteva zile în calitate de manechin, a fost observat de mai mulţi designeri care-i propun să participe la prezentări de modă.

Pe viitor vrea să devină un bucătar bun, dar şi de rugbi nu se lasă. „La bucătărie mă simt în largul meu. Experimentez, meditez, fac ceea ce vreau pentru a obţine bucate gustoase bazându-mă pe cunoştinţele pe care le am. Mereu sunt în căutare de reţete noi. Citesc reviste de specialitate. Rugby este un sport în echipă care presupune anumite reguli”, ne spune bucătarul.

Îi place să pregătească bucate din carne, care poate fi preparată în diferite moduri şi cu sosuri diverse. „Am lucrat într-un restaurant unde aveam clienţi care veneau anume pentru bucatele din carne gătite de mine”, mărturiseşte cu un pic de mândrie Veaceslav Lozinschi.

L-am întrebat de ce are frică în viaţă. „Îmi este frică atunci când pierd pe cineva drag şi apropiat. Am pierdut-o pe mama…”

The following two tabs change content below.