Britanicii, puşi să lucreze suplimentar pentru că fumează

Autorităţile locale din mai multe zone din Marea Britanie au decis să-şi oblige angajaţii fumători să facă ore suplimentare sau să-şi contorizeze pauzele de fumat, pentru ca acestea să le fie scăzute din timpul de lucru, spre nemulţumirea grupurilor de lobby pentru fumat, relatează The Independent.

Consiliul din Breckland, Norfolk, a fost cel care a preluat cel mai recent această nouă regulă. Grupurile de lobby pentru drepturile fumătorilor afirmă că autorităţile din Breckland cer angajaţilor, în baza noii reguli, să-şi ia pauze din timpul de lucru atunci când ies afară din clădire pentru a fuma, fapt calificat drept „cel mai recent exemplu de conduită tiranică” împotriva fumătorilor, transmite Mediafax. Susţinătorii drepturilor fumătorilor afirmă că regula nu se aplică şi celorlalţi lucrători, care pur şi simplu ies din birou. Interzicerea fumatului în spaţiile publice, măsură luată în 2007, care a presupus desfiinţarea spaţiilor pentru fumat, a făcut ca în faţa clădirilor de birouri să apară grupuri mari de angajaţi ieşiţi din clădire pentru a fuma. Însă şi varianta care le-a rămas celor 22 la sută dintre adulţii britanici, care sunt fumători, a început să fie revizuită de autorităţile locale. Astfel, cel puţin cinci consilii, inclusiv unul al unui ţinut, au început să le ceară angajaţilor fumători fie să facă ore suplimentare fie să ia pauză formal de fiecare dată când ies să fumeze.

Forest, grupul care face lobby pentru drepturile fumătorilor, afirmă că aceştia sunt trataţi discriminatoriu. „Vor introduce pontajul şi pentru cei care stau pe internet, care intră pe Facebook sau pentru cei care pur şi simplu beau o cafea? Mulţi dintre fumători consideră că o ţigară îi ajută să-şi redobândească nivelul de concentrare”, afirmă directorul Forest, Simon Clark, citat de cotidianul britanic.

The following two tabs change content below.