Brigitte, Chirtoacă şi hingherii

CONFLICT // Câinii vagabonzi nu vor fi eutanasiaţi; va începe construcţia unui azil pentru aceştia

Scandalul pe marginea eutanasierii câinilor vagabonzi a izbucnit ca urmare a faptului că un câine a atacat un copil. Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a menţionat că aceştia vor fi prinşi şi, dacă timp de zece zile nu vor fi revendicaţi, vor fi eutanasiaţi. Afirmaţiile edilului au stârnit nemulţumirea organizaţiilor pentru protecţia animalelor, care au declarat că aceste metode sunt inumane. Pe de altă parte, Sabina Bârsan, voluntar în cadrul Asociaţiei pentru protecţia animalelor „Alga”, a declarat pentru JURNAL că s-a renunţat la metoda de eutanasiere a câinilor, aceştia vor fi sterilizaţi şi că se va construi un azil unde vor fi plasaţi toţi câinii fără stăpân.
Soluţii pentru animalele fără stăpân

Câinii sunt consideraţi cei mai buni prieteni ai omului, dar în ultimul timp sunt ocoliţi de către aceştia. Deşi ne-am obişnuit cu prezenţa lor în stradă, numărul acestora a crescut vertiginos în ultimul timp şi au devenit şi agresivi, cauzând moartea oamenilor. Din acest motiv, tot mai mult se vorbeşte despre eutanasierea câinilor vagabonzi, decizie luată de Primăria municipiului Chişinău, care decizie a împărţit societatea noastră în două.
Scandalul privind aceste animale a apărut în iunie 2009, când un angajat al Primăriei Chişinău a decedat după ce a fost atacat de un maidanez. Dar conflictul s-a acutizat în momentul când în presă au apărut informaţii despre nişte copii muşcaţi de câini fără stăpâni.
„Maidanezii prinşi, dacă nu vor fi revendicaţi în termen de zece zile, vor fi eutanasiaţi”, declara la începutul acestei luni primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.
Autorităţile spun că sunt 40 de mii de câini vagabonzi, cei de la protecţia animalelor – 6 mii

Pe parcursul anului 2009, numărul maidanezilor a ajuns la circa 40 de mii. Autoritățile locale susțin că, în luna ianuarie a anului 2010, în capitală au fost evacuaţi peste două mii de câini vagabonzi. Membrii organizaţiilor pentru protecţia animalelor afirmă, pe de altă parte, că numărul total al câinilor fără un stăpân nu depăşeşte şase mii.
Reprezentanţii Centrului de Medicină Preventivă susţin că, în anul 2009, câinii fără stăpân au muşcat 880 de persoane, iar de la începutul anului curent, la medic s-au adresat 111 persoane.
Ion Cebotari, epidemiolog la Centrul de Medicină Preventivă, a declarat, pentru JURNAL, că maidanezii atacă oamenii mai des în lunile mai – iulie, depăşind sezonier cifra de 200 de persoane.
Femeile sunt cel mai des muşcate de maidanezi

Referindu-se la vârsta persoanelor atacate de animale, Cebotari susţine că cel mai susceptibile sunt persoanele între 15 şi 65 de ani. „Femeile sunt cel mai des muşcate de câini, pentru că intră în contact cu aceste animale”, spune epidemiologul.
Responsabilii de la Regia Autosalubritate informează că maşina cu hingheri se deplasează pentru a prinde câinii vagabonzi numai dacă a fost apelată de către locuitorii capitalei. „Niciodată angajaţii noştri nu s-au pornit de capul lor să prindă animalele”, a declarat, pentru JURNAL, Ion Gangal, reprezentant a Regiei.
Necropola este cimitirul câinilor

În acelaşi timp, acesta a ţinut să infirme acuzaţiile care au apărut în presă conform cărora animalele prinse sunt duse la Necropolă şi fie sunt ţinute în condiţii inumane, fie sunt omorâte, menţionând că imaginile şocante cu câini morţi în acea clădire au fost filmate cu cinci ani în urmă. „Necropola este cimitirul unde sunt aduse animalele deja moarte, dar nu ca să fie eutanasiate, iar pe lângă aceasta mai este o groapă unde sunt incinerate animalele infectate, care ar putea pune în pericol viaţa oamenilor”, menţionează Gangal. „Toate aceste imagini şi acuzaţii sunt fabricate, pentru că, pe moment, la Necropolă nu se află niciun câine, toate animalele care au fost prinse au fost transportate la azilul Asociaţiei pentru protecţia animalelor „Alga” de la Băcioi şi la azilul Asociaţiei „Laika””, susţine reprezentantul Regiei. Afirmaţii infirmate de Sabina Bârsan, voluntar „Alga”, care susţine că nu a fost adus niciun câine la azil.
Nicolae Gangal a mai menţionat că animalele sunt prinse cu instrumente procurate în Germania. „Prinderea maidanezilor se face ca şi în ţările europene”, susţine reprezentantul Regiei Autosalubritate.
Sterilizarea, cea mai eficientă metodă

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor animalelor susţin, pe de altă parte, că eutanasierea câinilor nu este o măsură eficientă pentru a lupta împotriva numărului mare de maidanezi. „Mai multe studii internaţionale au arătat că omorârea câinilor nu este o soluţie, pentru că, de regulă, hingherii nu prind câinii mari şi agresivi, ci căţeii mici şi inofensivi sau femelele cu pui”, susţine Elena Varta, voluntar „Alga”. „În ţările Uniunii Europene câinii străzii sunt sterilizaţi şi apoi lăsaţi slobozi”, spune Varta.
Soluţia de sterilizare a maidanezilor este împărtăşită şi de către Tatiana Orlov, şefa secţiei morfopatologie din cadrul Centrului republican de diagnostic veterinar, care susţine că maidanezii nu devin mai agresivi după ce au trecut această procedură. „Agresivitatea depinde de individualitatea fiecărui animal, nu de procesul de sterilizare”, a declarat, pentru JURNAL, Tatiana Orlov.
Potrivit medicului veterinar, câinii vagabonzi nu trăiesc mult, căci sunt supuşi pericolului de a nimeri sub roţile unei maşini sau pot fi loviţi de oameni, de aceea vârsta medie a acestora este de 2 – 3 ani. „Câinii vagabonzi din oraşe nu sunt agresivi cu oamenii, deoarece simt că trăiesc din mila oamenilor, devin docili şi învaţă cum să se apropie de oameni, ca să capete o bucată uscată de pâine”, susţine Orlov.
„Câinii, în special masculii, devin agresivi în perioada de împerechere. Aceştia se adună în haite în jurul unei femele şi se atacă unul pe altul, de aceea, e preferabil ca, în cazul în care te întâlneşti cu o asemenea grupare de câini, să o ocoleşti”, comunică medicul.
Maidanezii nu vor fi eutanasiaţi

În acelaşi context, Sabina Bârsan, voluntar „Alga”, a declarat, pentru JURNAL că, după o şedinţă de circa trei ore cu reprezentanţi din partea primăriei şi ai Regiei, s-a luat hotărârea ca maidanezii să nu fie eutanasiaţi, ci să fie sterilizaţi şi plasaţi într-un azil, care va fi construit în cel mai scurt timp posibil. „Primăria va repartiza un teren unde va fi ridicat acest azil”, spune Bârsan.
Referindu-se la finanţarea acestui proiect, voluntarul susţine că primăria va acorda bani cât va dispune şi va aştepta să fie adoptată legea privind protecţia animalelor, pentru ca să poată primi finanţare din partea organismelor internaţionale specializate. „Acestea s-au oferit de mai multe ori să ne ajute, dar au declarat că fără o bază legislativă nu o pot face”, explică Sabina Bârsan.
Un leu pentru căţelul tău

Apărătoarea animalelor susţine că, în scurt timp, va demara o campanie „Un leu pentru căţelul tău”, prin care speră să adune bani pentru acest azil. „Nu pot să spun în cât timp va fi ridicat, dar vom face tot posibilul ca animalele să nu mai prezinte un pericol pentru copii”, spune voluntara. Aceasta menţionează că Fundaţia pentru protecţia animalelor a artistei franceze Brigitte Bardot i-a trimis o scrisoare primarului capitalei, prin care solicită ca acesta să renunţe la metoda de eutanasiere a maidanezilor. Fundaţia Bardot va mijloci venirea în RM a unei organizaţii sub egida Asociaţiei Mondiale a Veterinarilor, care va steriliza toţi câinii fără stăpân din capitală.
Amintim că, în primăvara anului 2009, Fundaţia austriacă Vier Pfoten urma să sterilizeze câte 35 de maidanezi pe zi, timp de două luni. După ce au plecat în vacanţa de Paşti, reprezentanţii fundaţiei n-au mai putut reveni la Chişinău, ca urmare a evenimentelor ce au avut loc în luna aprilie a aceluiaşi an.
The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)