Brigada lui Dodon

În urma celor șase întrevederi oficiale, în decursul a aproape doi ani, Igor Dodon și Vladimir Putin nu au semnat niciun document

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a plecat la Moscova într-o vizită oficială pentru zilele de 30 octombrie – 1 noiembrie. Șeful statului moldovenesc s-a întâlnit, pentru a șasea oară din ianuarie 2017, cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Autoritățile ruse i-au pregătit 11 Kamazuri, o conferință la Universitatea de Stat din Moscova, o conferință de presă la „Russia Today” și un interviu cu Mihail Gusman la Agenția TASS. În urma celor șase întrevederi oficiale, în decursul a aproape doi ani, Igor Dodon și Vladimir Putin nu au semnat niciun document, schimburile comerciale între cele două state s-au redus considerabil. 

Igor Dodon a avut negocieri cu omologul său rus, potrivit Kommersant.ru, și s-a întâlnit cu responsabilul Kremlinului de relațiile cu Moldova, vicepremierul Federației Ruse, bine-cunoscutul Dmitri Kozak.

Kommersant mai scrie că președintele Republicii Moldova va primi din partea Kremlinului 11 camioane „Kamaz”. La ceremonia dedicată acestui eveniment a participat vicepremierul Dmitri Kozak, numit în vară reprezentant special al președintelui Rusiei pentru afacerile cu Moldova. Conform programului anunțat de Kremlin, Dodon și Kozak urmau să aibă o întâlnire separată.

Publicația rusească „Kommersant” spune pe șleau că această vizită a lui Igor Dodon are un caracter strict electoral, cu dedicație pentru alegerile legislative din Republica Moldova din februarie 2019.

 Așteptând bunăvoința Moscovei

Evenimentul-cheie au fost negocierile cu Putin planificate pentru 31 octombrie. Deși s-au întâlnit foarte des până acum (potrivit site-ului Kremlinului, din ianuarie 2017 au avut loc șase întâlniri oficiale între cei doi oameni politici), nu au semnat niciodată măcar un document.

Dodon însă speră că Moscova va „manifesta un act de bunăvoință” și va adopta alte decizii ca să sprijine PSRM în ajunul alegerilor parlamentare din februarie 2019.

În ianuarie 2017, președintele Rusiei a declarat că Moscova va începe să reducă treptat sancțiunile la exporturile moldovenești de fructe și vinuri în Federația Rusă aplicate în 2013–2014 în urma semnării Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Kommersant scrie că Putin și-a îndeplinit promisiunile, iar Dodon a sărbătorit imediat succesul. Putin nu s-a sinchisit să ascundă că aceste concesii au fost făcute pentru a-l susține pe Igor Dodon. „Noi contăm foarte mult că oamenii vor vedea acest lucru, vor aprecia și vor susține pe deplin forțele politice din țara Dvs., care urmăresc îmbunătățirea relațiilor ruso-moldovenești”, i-a spus Putin la 10 octombrie 2017 la Soci.

 De favorurile lui Putin au beneficiat doar cei care i-au plătit lui Dodon

Cu toate acestea, în Rusia și-au dus produsele doar firmele și oamenii de afaceri din anturajul lui Igor Dodon, mai exact cele care au dat bani la PSRM.

„Atunci când un șef de stat admite beneficii doar pentru companiile private din anturajul său, încalcă orice limite și legi. Se transformă într-o pârghie de influență a Federației Ruse în Moldova”, a comentat această situație directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

În pofida favorurilor acordate lui Dodon, exporturile Republicii Moldova în Rusia sunt în scădere considerabilă. De exemplu, „în ianuarie-august curent, exporturile în Rusia au scăzut față de aceeași perioadă a anului 2017 – atât în valoare absolută, de la 162 de milioane de dolari la 144 de milioane de dolari, cât și la cota de export, care s-a diminuat de la 11,36% la 8,22%”, a menționat Sergiu Gaibu, director de program la Expert-Grup.

„Acest fenomen se înregistrează în condițiile în care exportul Moldovei are un trend diametral opus, crescând comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017 de la 1,42 miliarde de dolari la 1,75 miliarde de dolari, ceea ce constituie o majorare de peste 23% în primele opt luni ale anului curent”, a observat Gaibu.

„Rusia oligarhică și coruptă, subordonată unor interese politice de grup, nu poate să asigure condiții stabile și sănătoase bazate pe reciprocitate economică pentru agenții economici din Moldova”, a explicat expertul.

 Rusia este mai puțin atractivă pentru gastarbeiteri

Continuând seria favorurilor acordate lui Dodon, Moscova a declarat că va amnistia gastarbeiterii moldoveni care au încălcat regulile de ședere pe teritoriul statului rus.

Cu toate acestea, politica Rusiei în privința emigranților a rămas la fel de dură. „Pentru cetățenii moldoveni este mai complicat să se angajeze în Rusia. Statistica transferurilor valutare confirmă această tendință. Dacă în 2014 banii trimiși acasă de moldovenii care lucrează în Rusia constituiau peste 36% din remitențe, în 2017 acestea reprezintă doar 9,2%”, a precizat Gaibu.

Singurul lucru care crește în relațiile dintre Rusia și Moldova este numărul de tractoare și Kamazuri dăruite de Putin, dintre care cel mai mare merge în autonomia găgăuză.

Rusia a împiedicat sistematic Moldova să-și exercite suveranitatea

Solicitat să facă o apreciere relațiilor dintre Kremlin și Chișinău, Igor Munteanu a menționat că deși Rusia are un parteneriat strategic încheiat cu Republica Moldova și un tratat politic semnat în 2001, prin care s-a angajat să respecte suveranitatea Republicii Moldova, din păcate, s-a împotrivit ca autoritățile de la Chișinău să exercite suveranitatea asupra întregului său teritoriu.  Mai mult, Kremlinul a finanțat integral secesionismul transnistrean.

În ce privește vizitele președintelui Dodon la Moscova, expertul a declarat că șeful statului moldovenesc are o agendă extrem de dezechilibrată.

„În urma declarațiilor sale față de Ucraina și România, el este complet izolat. Nu a avut nicio invitație din partea președinților statelor vecine. Prin urmare, în aceste condiții, a mers pe o singură direcție – să  rămână loial și dependent de hatârul Federației Ruse”, a observat el.

„Dodon a uitat de faptul că el trebuie să reprezinte toți cetățenii Republicii Moldova și interesul național al statului pentru care a fost ales”, a spus sentențios Munteanu.

The following two tabs change content below.