Brazii naturali, mai ieftini ca cei artificiali

brazi de craciun de vanzareLuna decembrie semnifică începutul iernii și a celor mai frumoase sărbători de iarnă: Crăciunul, Sf. Nicolae, Anul Nou, Sf. Vasile. O tradiție a acestor sărbători este împodobirea bradului. Acest obicei s-a extins atât de mult încât cu ușurință observăm brazi de diferite forme și culori împodobiți nu doar în casele oamenilor, ci și în oficii, magazine… De asemenea fiecare oraș sau sat în fiecare an în decembrie, împodobește cel mai frumos brad în centrul localității.

Este o tradiție foarte frumoasă, încât fiecare familie se străduie să aibă un brad frumos în casă. Acum este sezonul brazilor, iar piețele din țară le oferă cumpărătorilor o gamă largă de produse.

Cetățenii noștri au de unde să aleagă un brad de sărbătoare, căci vânzătorii își etalează pomii cu mândrie. În piața Centrală poți găsi peste zece vânzători care îți propun brazi naturali de diverse mărimi, preponderent aceștia sunt aduși din nordul Moldovei, iar unii din Carpați, Ucraina. Vânzătorii sunt amabili și își laudă de zor pomii.

brazi-piataDe la unchiul Vasea am aflat că este din Briceni și se ocupă de creșterea brazilor de mai mulți ani. De asemenea el mi-a mărturisit că un brad crește în jurul a șase ani, pentru ca cineva să-l poată cumpăra și decora.

În medie un brad costă în jurul la o sută de lei. Totul depinde de mărime și cât de bogat este. O doamnă îmi explică că asortimentul pe care ea îl vinde este destul de mare, în dependență de buzunarul cumpărătorului. Altfel, îmi arată mănunchiuri de brad care costă 15 lei, crenguțe mari de 50, și deja brazi care costă de la 120 de lei în sus. Cel mai scump brad este de 500 de lei, dar bradul este foarte mare și stufos.

Elena îmi spune că preferă un brad natural, pentru că are un miros specific și îi amintește de copilărie, de Crăciunul petrecut alături de părinți. Un alt cumpărător îmi spune că îi plac brazii naturali, dar deja are unul artificial, și de obicei procură doar câteva crenguțe pentru miros.

O altă vânzătoare îmi explică că ei se ocupă de creșterea brazilor, dar fiindcă nu știe cum vor merge vânzările, le taie pe rând. Astăzi a vândut doar doi brazi, dar speră că vânzările vor merge mai bine.

Brazii artificiali sunt la fel de mulți ca și cei naturali, de diverse mărimi și prețuri. Spre deosebire de cei naturali, aceștia sunt un pic mai scumpi. Astfel, un brad de 120 cm este în jur de 200 de lei. Cel mai ieftin brad artificial este de 25 de lei, dar este mic, dar poți găsi unul și la preț de 700 de lei.

O domnișoară, Olga îmi spune că ea optează pentru unul artificial, este o investiție de lungă durată și astfel nu vor fi tăiați pomi.

Pentru a avea cât mai mulți cumpărători, vânzătorii sunt dispuși să stea până la venirea nopții. De asemenea un comerciant îmi explică că este dispus să mai cedeze. Acum e abia începutul sezonului de vânzări și se așteaptă ca să-i meargă bine.

Brazii pot fi cumpărați atât în Piaţa Centrală, cât şi pe strada Bulgară. Pe strada Izmail sunt mai multe puncte de vânzare. Același lucru se poate observa și în preajma altor srăzi, precum bd. Moscova unde brazii se vând din belșug și la prețuri accesibile.

Cristina Straton

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)