Bravo, Lupu! Bravo, Filat! // Scrisorile lui Buraga

Ieri am discutat despre relaţiile siropoase, astringente, tranchilizante, sedative dintre liderii AIE. Nu se prea ceartă de la o vreme, nu se prea îmbrâncesc, nu se prea ghiontesc, nu se prea contrează, nu se prea acuză, nu se prea scuipă unii pe alţii… Şi e păcat. Realitatea specială, publicul de la fabrici, profunzimile, rasul şi râsul, umorul naţional au de pierdut.

Agenda zilei nu mai e ce a fost, e ca mămăliga fără sare, ca friptura fără mujdei, ca jambonul fără hrean, ca mititeii fără muştar, ca comuniştii fără seceră şi ciocan… Viaţa era mai palpitantă, mai cu rost, mai veselă, mai interesantă, mai enigmatică când Filat, Lupu şi Ghimpu nu se menajau ca nişte călugăriţe, ca nişte lorzi prăpădiţi, când spuneau franc tot ce gândesc unul despre altul ca la realiti şou, când se ciupeau ca nişte cocoşi unii pe alţii, când se încăierau ca nişte câini în aplauzele jurnaliştilor flămânzi de audienţă. Începem să obosim de plictiseală. Trec zile, trec săptămâni fără să se înţepe măcar, fără ca cineva dintre ei să facă un reproş la adresa partenerilor. De aceea am tresărit, ne-am însufleţit, a fost ca o rază de soare, ca o rândunică de speranţă pe cerul cenuşiu, opac al relaţiilor corecte, sterile, replica lui Filat precum că începe să obosească de condiţionările lui Lupu, care declarase că deputaţii PD nu vor vota legea bugetului dacă deputaţii PL şi PLDM nu vor vota proiectul de indexare a pensiilor propus de el. Bravo, Lupu! Sunteţi pe calea cea bună, obosiţi-l pe Filat! Bravo, Filat, muşcaţi-l, înţepaţi-l pe Lupu! Dle Ghimpu, de ce pierdeţi ocazia să ne înveseliţi?

Acuma stau şi mă gândesc că nici Timofti nu ne îndreptăţeşte aşteptările. E prea corect, e prea prudent, e prea delicat, măsoară de şapte ori ca un croitor, cântăreşte fiecare cuvânt ca un farmacist. Cu Voronin, cu Ghimpu era mai interesant. Chiar şi Lupu, care se pretindea şi el politicos, bine crescut, făcea nişte bulbuci de mai mare dragul despre limba din punct de vedere lingvistic şi politic…

Al vostru coroltai, hormolai, ogodai, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga