„Bravo, băiete!” S-a trezit peste noapte erou naţional!

„Bravo, Alexandru!”, „Suntem mândri că avem asemenea poliţişti”, „Dacă până în prezent mai stăteam pe gânduri, acum sunt sigur că voi deveni poliţist”. Incredibil, dar asemenea comentarii sunt plasate la ştirile despre poliţistul brav care a fost avansat în funcţie după ce a fost mediatizată o zi din viaţa lui. „Să trăiţi, domnule maior!”, îl salută pe Alexandru Ţentiu locatarii blocului în care se află sediul Comisariatului de Poliţie, sectorul Botanica.

Svetlana Panţa

Nu am ezitat să facem o vizită la locul de muncă al căpit… de fapt, acum putem să spunem al maiorului Alexandru Ţentiu. L-am surprins în „flagrant”. A trebuit să aşteptăm ceva timp până când acesta a luat explicaţii de la o femeie care a venit împreună cu nepoţica sa în biroul poliţistului, a cărui faţă de patru zile este prezentă aproape la toate posturile de televiziune în cadrul buletinelor de ştiri. „Avem plângeri de tot felul, trebuie să le examinăm pe toate”, explică poliţistul. „Un locuitor în etate al acestui bloc a spus că cineva îi apasă pe butonul soneriei şi fuge repede până a fi deschisă uşa”, povesteşte maiorul Ţentiu cu zâmbetul pe faţă. Bătrânul o bănuieşte de săvârşirea acestei „crime” pe o altă locuitoare a blocului.

„O bătrână care, săraca, abia se deplasează, nemaivorbind că ar putea fugi”, spune poliţistul. Pesemne, viaţa de sectorist nu este deloc uşoară. În fiecare zi, trebuie să fie prezent la locul de muncă la ora opt dimineaţa şi pleacă după 23. „Soţia mă susţine. De la început era un pic incomodată de camerele de luat vederi, dar s-a deprins”, povesteşte poliţistul care, de ceva timp, este protagonistul emisiunii „Direct din viaţă” a postului de televiziune TVC21.

Visul sectoristului de la Botanica

Nu s-a sfiit însă de camera video personalul salonului auto „KIA” din Chişinău care, pe 19 aprilie curent, şi-a bătut joc în mod deschis de un şofer a cărui maşină a fost blocată de automobilele salonului, dar şi de sectoristul care a venit la faţa locului pentru a vedea ce se întâmplă. Chemaţi de sectoristul indignat de comportamentul reprezentanţilor salonului, angajaţii poliţiei rutiere nu au făcut decât… să ia în râs omul legii care a vrut să rezolve conflictul pe cale amiabilă. Primul care a reacţionat la imaginile video de la acest incident a fost premierul Vlad Filat. „Am fost foarte emoţionat”, povesteşte Ţentiu despre întâlnirea sa cu premierul. Nu a rămas în urmă nici ministrul de Interne, Alexei Roibu, care l-a avansat în grad pe sectoristul care nu a făcut altceva decât să-şi exercite demn funcţia de poliţist.

„Nu este infracţiunea cea mai gravă. Dar sunt onorat de aprecierea conducerii Ministerului de interne”, subliniază poliţistul care, peste noapte, s-a pomenit cu epoleţi de maior. „Fiecare militar visează să devină general”, spune visător maiorul Ţentiu. Primii paşi pe treptele carierei au fost deja făcuţi. Secretul reuşitei: eşti selectat pentru participarea la un proiect televizat, este difuzată o zi din viaţa de poliţist, îţi faci lucrul şi… eşti avansat în funcţie. Vivat!

Start pentru reforma MAI!

„Cum au reacţionat colegii, rudele, soţia? Până în prezent, primesc apeluri de felicitare”, spune poliţistul. În acest moment, discuţia noastră este întreruptă de un apel telefonic. „Revin mai târziu”, răspunde Ţentiu şi închide telefonul. „E soţia”, explică poliţistul. Anume Diana, soţia lui, este cea care îl susţine şi la bine, şi la greu. „Nu fiecare femeie rezistă la regimul de lucru al soţului poliţist”. Ţentiu este la cea de-a doua căsnicie şi se bucură pentru faptul că Diana îl aşteaptă în fiecare seară acasă şi nu îi reproşează chemările care uneori pot fi la miezul nopţii.

„Ea are grijă de uniforma mea. O spală şi o calcă. Am doar una singură, şi, pentru că o îmbrac în fiecare zi, se uzează foarte repede”. Şi pentru că mai-marii de la MAI au menţionat că decizia de a-l avansa în grad pe Ţentiu se încadrează perfect în procesul de reformare a instituţiei, nu am putut să nu-l întrebăm pe poliţist ce schimbare ar introduce el. „Pentru că în multe cazuri părţile se împacă, adesea persoana vinovată nu este trasă la răspundere. Aceasta la rândul său comite aceeaşi infracţiune şi iarăşi se împacă cu partea vătămată. Ar trebui, cel puţin, să fie introdusă o limită”, este de părere poliţistul.

Nu a reuşit să sărbătorească avansarea sa în funcţie „a fost marţi, iar a doua zi trebuia să mă prezint la serviciu. Dar neapărat o voi face”, planifică maiorul Ţentiu.

Şi părinţii l-au felicitat pe fiul lor. „Bravo, băiete!”, i-a spus tata. „Of, ce-ai făcut din sectorul nostru!”, i-a replicat şeful lui Alexandru Ţentiu. Acesta este mândru de subalternul său care, din postura de erou principal al emisiuni „Direct din viaţă”, a nimerit direct pe prima pagină a mai multor ziare. În umbră însă a rămas Valeriu Poiată, şeful salonului auto „KIA”, primar de Sângera din partea PLDM, care s-a limitat la un simplu „Scuzaţi”, şi acesta prin intermediul unei declaraţii de presă.

Ţentiu avansat, Poiată sancţionat!

Ministrul Afacerilor Interne, Alexei Roibu, a apreciat pozitiv acţiunile inspectorului de sector, Alexandru Ţentiu. Poliţistul a intervenit la apelul unui şofer, care şi-a găsit maşina blocată de un alt autovehicul. Roibu a semnat un ordin de acordare a gradului de maior inspectorului de sector, căpitan de poliţie, Alexandru Ţentiu. Angajatul MAI a fost avansat în grad pentru promptitudinea de care a dat dovadă. Pe de altă parte, a fost dispusă iniţierea unei anchete de serviciu privind modul în care au reacţionat ceilalţi angajaţi ai Ministerului de Interne cărora inspectorul de sector le-a solicitat intervenţia. Mai mult, a fost pornită o cauză contravenţională pentru „Samavolnicia” şi „Nesubordonarea cu rea-voinţă dispoziţiei sau cererii legitime a colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept,” ceea ce ar permite sancţionarea persoanelor care nu s-au supus cerinţelor legale ale ofiţerului de poliţie, printre aceştia ar putea fi şi primarul de Sângera, Valeriu Poiată.

Poliţiştii nesimţiţi, afară!

Cei trei poliţişti care au venit la faţa locului la solicitarea căpitanului (acum maior) Alexandru Ţentiu au fost eliberaţi din funcţie din cauza că nu au acordat asistenţa solicitată de inspector, potrivit MAI.

Mai mult, aceştia l-au insultat în cel mai obraznic mod, fără a fi intimidaţi de camera de luat vederi care a fixat incidentul. Nu va scăpa de pedeapsă şi administraţia salonului auto KIA. Eugeniu Onică, purtătorul de cuvânt al ministrului Afacerilor Interne, a declarat că în viitorul apropiat MAI va veni cu informații în acest sens.

The following two tabs change content below.