Boschetarul lui Dodon are pensie de 300 de dolari de la ruşi

Anatol Teleşov

Anatol Teleşov

Medicii de la Spitalul „Sfânta Treime” consideră că problema boschetarilor din spitale nu este una medicală, ci socială

Medicii de la Spitalul „Sfânta Treime” din Municipiul Chişinău sunt prezentaţi drept ţapi ispăşitori în scandalul cu boschetarii aruncaţi la groapa de gunoi de la Porumbeni. Deşi au familii, apartamente şi pensii, cei doi bărbaţi aruncaţi la gunoi au fost abandonaţi de toţi apropiaţii. Poliţia şi asistenţa socială refuză să se implice în cazul celor doi bărbaţi.

Direcţia spitalului a scris mai multe scrisori instituţiilor abilitate pentru ca acestea să intervină, însă nici un azil nu a acceptat să-i primească pe motiv că boschetarii nu pot merge. Tratamentul a fost încheiat demult, bărbaţii urmând să fie pansaţi acasă, însă pentru că nu au casă, bărbaţii au decis să stea la spital. Din start, medicii ne-au declarat că problema nu este medicală, ci socială, iar spitalul nu este instituţia care să rezolve chestiuni de ordin social.

Pensie de 300 de dolari

Anatolie Teleşov are o fiică de 17 ani şi un fiu de 18 ani care locuiesc cu fosta lui soţie, mama acestora, într-un apartament de două camere. „Nu trebuia să mă atingeţi, dorinţa mea era să-mi lecuiască picioarele. Eu nu pot să mă scol, nu pot merge. Am cârje, dar niciodată nu le-am folosit”, zice Anatolie Teleşov, arătându-mi cârjele rezemate de pat. Teleşov spune că nu va accepta niciodată să se aşeze într-un scaun cu rotile, pentru că niciodată nu va coborî din el.

Bărbatul s-a născut în Kuban, Federaţia Rusă, în anul 1948. În 1981, după ce a absolvit o facultate tehnică, a venit la Chişinău. Acum are dublă cetăţenie, a Federaţiei Ruse şi a Republicii Moldova. Având cetăţenia Federaţiei Ruse, Teleşov se bucură de o pensie de 300 de dolari. Zice că de câteva luni nu mai primeşte pensia pentru că trebuie să-şi prelungească viza de reşedinţă în Rusia, dar nu o poate face pentru că stă la pat.

Întâmplător sau nu, Teleşov spune că e membru al comitetului teritorial Ciocana PSRM al lui Igor Dodon, despre care se zvoneşte că tot de la ruşi ia bani. „Evgheni Leonidovici, preşedintele oficiului teritorial PSRM Ciocana, îmi zice mâna sa dreaptă.” Bărbatul îşi pune toată nădejdea în „Igor Nikolaevici” că-l va ajuta să rezolve problema cu pensia. „Sunt în relaţii foarte bune cu Igor Dodon şi cu Greceanîi, dacă vor veni la mine, voi discuta cu ei”. PSRM a protestat recent în faţa Direcţiei Sănătate a mun. Chişinău faţă de „comportamentul inuman al lucrătorilor Spitalului „Sfânta Treime”.

„Am fost în stare gravă”

Ludmila, o infirmieră din cadrul secţiei, ne spune că atunci când lui Teleşov i se răspundea în limba română, pentru că nu toate infirmierele şi asistentele vorbesc ruseşte, acesta le mai numea uneori „rasişti şi fascişti”. Tot infirmiera ne spune că Teleşov este foarte obraznic şi că terorizează întreaga secţie: „Noi îl ştim pe dânsul că nu prima dată e la noi!”

Teleşov neagă totul: nu a înjurat pe nimeni niciodată, în nimeni niciodată nu a aruncat cu mase fecale. Nu neagă însă faptul că la 2 februarie a fost adus la Spitalul Sf. Treime în stare foarte gravă, cu picioarele degerate, scheletul bazinului nu funcţiona deloc, delira. A fost adus din subsolul în care se ascundea alături de alţi boschetari. „Mi-au făcut operaţie la tălpi pentru că se începea gangrena. Pe 28 martie deja mă externau. Dar nu mă puteam ridica pe picioare. Pe 8 mai iarăşi mă externează. Dar eu nu pot merge!”

Medicii însă afirmă contrariul, bărbatul ar fi mers în cârje atunci când s-a întors de la groapa de gunoi.

Nichita Pădureanu

Nichita Pădureanu

„Dar cine să se ocupe de asta?”

Despre Nichita Pădureanu, care dormea în acel moment, Teleşov ne spune că are trei fii. Aceştia s-au dezis de tată. Nichita Pădureanu se află în spital de un an şi câteva luni, deşi demult trebuia să fie externat. Chiar şi Teleşov admite că problema bietului Pădureanu este una de ordin social, şi nu de ordin medical. „Nichita trebuie trimis la un azil de invalizi. Cineva trebuie să-i găsească rudele, copiii, iar aceştia, în calitate de alimente, să-i plătească întreţinerea la azil. Are şi pensie, pe care n-o poate primi pentru că nu poate merge. Un picior îi lipseşte, altul îi e strâmb. Dar cine să se ocupe de asta?”.

Pe chirurgul Oleg Crudu, şeful secţiei, îl întâlnesc pe hol. Este foarte agitat. Află că sunt de la presă şi îmi aruncă o privire suspicioasă. „Voi, de la presă, denaturaţi totul!”. Oleg Crudu ieşise din sala de operaţii, unde mai avea şi studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, pe care îi examina. Oleg Crudu este docent. „Acum apare problema cu privire la demisie. Dar pentru ce? Noi le-am salvat viaţa, eu personal, dar şi alţi angajaţi le-am adus haine ca să nu umble în zdrenţele lor urât mirositoare!”.

„Un salon pentru boschetari”

În secţia Chirurgie 2 de la „Sfânta Treime” a fost amenajat un salon special pentru boschetari, unde se găsesc şase paturi. În secţie sunt 35 de paturi. Acestea sunt ocupate 24/24. Ca să fie internat un pacient nou, altul trebuie externat. În medie, în secţia de chirurgie pacienţii se află câteva săptămâni, până pot fi transferaţi la ambulatoriu. Chiar în acea zi o femeie făcea perfuzie într-un pat ce se afla pe hol.

Vicedirectorul spitalului, Gheorghe Stejărescu, ne spune că, de fapt, „e vorba despre o problemă mai mult socială decât medicală. Aceşti doi pacienţi au fost scoşi din gura morţii, mai mult cel care face cea mai mare zarvă. Teleşov are probleme mari în familie, soţia nu-l primeşte acasă. Pădureanu nu are o zgârietură pe el. Lui Pădureanu cineva i-a vândut apartamentul. Are pensie pe care nimeni nu ştie cine o primeşte, a avut apartament pe Miron Costin vândut nu se ştie de cine. Cred că este un caz penal, chiar”. Anual, în spital sunt internaţi circa 150 de boschetari. „Teleşov are două răni micuţe la ambele picioare care nu necesită tratament în staţionar, i se face pansament cu unguent o dată la două-trei zile. Are un comportament neadecvat, agresiv, batjocoritor”.

„Noi presupunem că boschetari de-ai lor tot i-au luat din spital, pentru că era duminică şi la noi uşile-s deschise. A fost organizat, ca pe urmă să cheme televiziunea”, spune Stejărescu.

Teleşov afirmă că el şi Pădureanu au fost minţiţi că vor fi „cazaţi” într-un alt spital, dar au fost duşi la groapa de gunoi.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)