Bormaşinile fantomă

Nicolae Curcă, medicul traumatolog de la spitalul „V. Ignatenco”: „Nu am văzut bormaşina medicală nouă, care ne-a fost donată”

Sancţiuni pentru toţi medicii de la Spitalul pentru copii „Valentin Ignatenco” care au operat cu bormaşini industriale. Şeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu, a declarat pentru JURNAL că directorul spitalului care s-a pomenit în centrul unui scandal s-a ales cu o mustrare aspră pentru că nu a insistat să fie scoase din utilizare bormaşinile industriale.

Bormaşina industrială se pare că a devenit o sperietoare pentru unii şefi de instituţii medicale. Deşi unii recunosc că aceasta încă mai este folosită de către medicii traumatologi, alţii se jură că o asemenea „unealtă” nu se mai găseşte în dotarea spitalelor. Şeful Direcţiei Sănătate din cadrul Consiliului municipal Chişinău, Mihai Moldovanu, a declarat că bormaşina industrială se foloseşte şi la Centrul Mamei şi Copilului din Chişinău, la Spitalul de Urgenţă şi în toate secţiile de traumatologie din spitalele raionale.

„Noi avem bormaşini medicale. Este dreptul dlui Moldovanu să facă declaraţii, la noi şi în instituţiile care sunt în subordinea mea, totul este ok”, a spus revoltat Ştefan Gaţcan, directorul Centrului Mamei şi Copilului. „Acum sigur că n-o să recunoască nimeni”, a replicat Moldovanu.

Gafe medicale, făcute intenţionat

Pe de altă parte, medicul traumatolog de la Spitalul raional Nisporeni, Mihail Berghi, spune că nu vede nimic ieşit din comun că până în prezent se fac operaţii cu bormaşina, atât timp cât nu sunt suficiente resurse financiare pentru a cumpăra utilaj mai performant. Însă, potrivit acestuia, medicii de la spitalul „Ignatenco” din Chişinău care apar în imaginile video din sala de operaţie, folosind instrumente de şantier, au comis o serie de acţiuni care au trezit nedumeriri în comunitatea medicală.

„Şi noi operăm cu bormaşini industriale. Vreau să vă spun că sunt şi doctori în ştiinţă care operează cu bormaşini industriale. Însă, înainte de intervenţia chirurgicală, maşina se dezinfectează şi se îmbracă cu un ciorap sterilizat. Pe bormaşină nu pune nimeni mână decât medicul traumatolog. Infirmiera nu are ce căuta în sala de operaţie”, a menţionat Berghi.

În imaginile video vedem cum o infirmieră ţine în mână bormaşina care nu este acoperită cu nimic, în timp ce chirurgul direcţionează broşa burghiului electric.

„Când am început să lucrez, în 1983, am făcut operaţii cu aparat de prelucrare a oaselor, am lucrat cu acest instrument mult timp, apoi a urmat burghiul de construcţie, plasat într-o cutie specială cu cloroform, dar aveam complicaţii peste complicaţii. Mai târziu, s-a renunţat la cloroform şi s-a decis să nu pună mâna chirurgul pe burghiu, dar să lucreze infirmiera cu el, medicul trebuia să ţină numai broşa”, se justifică Nicolae Curcă, traumatologul care apare în imaginile video.

Confiscarea primarului, durerea medicilor

Deranjat de situaţia de la spitalul „Ignatenco”, primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă a vizitat instituţia medicală şi a „confiscat” patru bormaşini industriale. Şi asta după ce directorul Nicolae Starciuc a spus în repetate rânduri că nu ştia despre existenţa acestora.

„Noi avem trei bormaşini medicale pe care le-am cumpărat acum un an, acele galbene, însă medicii au refuzat să le folosească”, a menţionat Starciuc. Traumatologii de la „Ignatenco” au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că nu vor utiliza bormaşinile „galbene” pentru că acestea ar fi mai rele decât cele industriale şi necesită a fi sterilizate cu formalină, ceea ce este foarte toxic.

Ieri, în cadrul şedinţei Consiliului municipal, Moldovanu a raportat rezultatele evoluării efectuate de comisia specială formată de Direcţia Sănătate. Astfel, Starciuc s-a ales cu o mustrare aspră pentru că „a ştiut că medicii operează în continuare cu utilaje industriale şi a trebuit să ia atitudine. Atunci când au fost aduse cele trei seturi, a fost emis un ordin de interzicere a bormaşinilor industriale. Medicii nu s-au conformat. Ei au intrat în sala de operaţie fără să acopere maşina cu material sterilizat, şi cu infirmiera, ceea ce este strict interzis. Numai pentru asta medicii merită demişi”, a subliniat Moldovanu. Mai mult, potrivit acestuia, vinerea trecută, 26 iulie curent, spitalul a primit un echipament performant, în valoare de 600 mii de lei, şi, de patru zile, chirurgii traumatologi operează cu acesta.

„Am operat cu mâna şi cu bormaşina nesterilizată”

Contactat de JURNAL, Curcă a declarat că nici măcar n-a văzut donaţia impunătoare. „Nu ne-a fost prezentat echipamentul nou. Am auzit că trebuie să primim un astfel de cadou. Sâmbătă am făcut două intervenţii chirurgicale, una cu mâna şi alta cu bormaşina cea galbenă. Am înfăşat-o în nişte scutece sterile. Ne-au luat ceea cu ce lucram şi ne-au lăsat ceea cu ce nu putem lucra. Asta este situaţia”, a menţionat Curcă.

Mai mult, potrivit acestuia, niciun membru din cele trei comisii formate – una în cadrul spitalului, alta formată de Direcţia Sănătate şi a treia de la Ministerul Sănătăţii – nu l-a abordat.

Mihai Moldovanu ne-a asigurat că a vorbit cu traumatologul Nicolae Curcă şi califică acţiunile acestuia drept o dorinţă nesecată de a defăima imaginea spitalului, în special a directorului. „Asta arată încă o dată că domnul Curcă are o problemă. Am dispus administraţiei spitalului să ia atitudine faţă de acest medic”, a menţionat Moldovanu.

Impotenţa şefilor

Directorul spitalului „Ignatenco” susţine că bormaşinile industriale sunt doar un element din numeroasele probleme pe care le-a avut cu traumatologul Curcă. „Eu vreau să-l demit, însă ştiţi cum e legislaţia noastră? O să-l restabilească. Aşa e sistemul judecătoresc la noi”, consideră Starciuc.

Ministerul Sănătăţii urmează să anunţe rezultatele investigaţiilor efectuate la spitalul „V. Inatenco” şi la alte instituţii medicale unde se mai foloseşte echipament de şantier. Concluziile preliminare arată că spitalele trebuie să fie dotate în regim de urgenţă cu utilaj medical. Medicii din raioane însă susţin că responsabilii de la minister au băgat capul în nisip. „Toţi ştiu că bormaşina medicală are aceleaşi funcţii ca şi cea industrială. Am vrut să o cumpăr pe a mea personală, să nu apelez la şefi. Unitatea costă două mii de euro, iar tot setul – 16 mii de euro. Lucrăm cu ce avem”, a conchis Mihai Berghi, traumatologul de la Spitalul raional Nisporeni.

„Administraţia spitalului trebuie să ia atitudine, trebuie să fie pedepsiţi toţi medicii care au folosit bormaşina în intervenţiile chirurgicale”, Mihai Moldovanu.

Svetlana Panţa

 

The following two tabs change content below.