Boris Dubosarschi, sărbătorit la Sala cu Orgă

Sala cu Orgă va găzdui pe 9 februarie (ora 18.00) o seară de creaţie consacrată lui Boris Dubosarschi, compozitor, violonist, profesor care a înscris pagini remarcabile în componistica naţională şi în pedagogia muzicală din R. Moldova. Cu prilejul aniversării a 65-a a maestrului vor evolua solişti instrumentişti şi ansambluri camerale care vor prezenta creaţii ale omagiatului. Va participa de asemenea Orchestra Națională de Cameră, dirijată de Cristian Florea. Programul concertului include lucrări interpretate de Ion Josan, Simion Duja, Marin şi Alexandru Gheras, Marin Smeşnoi, Sergo Benghelsdorf, Angela Molodojan etc.

De notat că Boris Dubosarschi, născut în 1947 la Bender, are în palmares cantata lirică „Dorul”, lucrarea „Peste vârfuri” inspirată din poezia lui Eminescu, ciclul vocal „Fabule”, cvartete, sonate, compoziţii pentru pian, violoncel, pentru orchestră simfonică. Profesorul Boris Dubosarschi a format numeroşi muzicieni, dintre care amintim de violonistul Ilian Gârneţ, de compozitorii Liviu Ştirbu şi Vladimir Beleaev.

Compozitorul Marian Stârcea are de asemenea toată admiraţia pentru maestrul Dubosarschi, despre care afirmă că e „un om extraordinar, pe cât de generos pe atât de modest, un muzician adevărat, care cunoaşte toate culorile orhestrei şi e un profesionist desăvârşit”.

I. N.